Айно Баліня

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Айно Баліня
латис. Aino Bāliņa
Основна інформація
Дата народження 3 травня 1935(1935-05-03)
Місце народження Таллінн
Дата смерті 31 травня 2023(2023-05-31) (88 років)
Місце смерті Таллінн, Естонія
Громадянство Латвія Латвія
Професія співачка
Інструменти вокал[d]
Жанр джаз, поп-музика
Співпраця Вокальний ансамбль «Лада»

Айно Баліня (латис. Aino Bāliņa; 3 травня 1935, Таллінн — 31 травня 2023, там само) — латвійська джазова співачка. Вокалістка естрадного оркестру Ризького, джаз-оркестру Олега Лундстрема.

Біографія[ред. | ред. код]

Народилася в Талліні, вчилася в Талліннському педагогічному інституті, займалася художньою гімнастикою, балетом, співала в студентському джаз-ансамблі «Інтеграл».

У 1955 приїхала до Латвії для участі в Балтійській студентської спартакіаді. Там вона познайомилася з музикантом Ерменом Баліньшем, за якого згодом вийшла заміж. Після народження дочки в 1956, вона залишилася жити в Ризі. Ставши, за рекомендацією Раймонда Паулса, солісткою Ризького естрадного оркестру. Баліня виконувала пісні з репертуару Елли Фіцджеральд англійською, естонською та латвійською мовами.

Про її появу в оркестрі розповів в 2011 журнал «Ліліт»:

«Розмови про її незвичайний, чаруючий голос дійшли до керівника новоствореного Ризького естрадного оркестру, і незабаром вона стала його солісткою. Перший раз вийшла на сцену в рожевій сукні і срібних туфельках - тендітна маленька блондинка без макіяжу. І раптом, ця фея, низьким, глибоким голосом заспівала блюз з репертуару Елли Фіцджеральд. Зал ахнув ... Проводили її криками «браво».

-Галина Зайцева, Антра Була (консультант) Віта Банга (мистецтвознавець).

За словами Раймонда Паулса, піком виступу співачки була пісня «Колискова країни птахів» (англ. Lullaby Of Birdland). Він же стверджує, що вона була практично єдиною вокалісткою, яка співала як справжня афроамериканська співачка. У неї був унікальний тембр і стиль співу.

Гастролювала з оркестром в Тбілісі, Одесі та в багатьох інших містах. Після того, як в 1964 художнім керівником Ризького естрадного оркестру став Раймонд Паулс, Айно, як класична джазова співачка, стала менш затребувана через зміну репертуару оркестру. Айно зізнається, що з найтеплішими почуттями вона згадує час, коли керівником оркестру був Рингольд Оре. Прийнявши запрошення Олега Лундстрема, переїхала в Москву і на п'ять років стала солісткою його джаз-оркестру. У цей період пісні в її виконанні виходять на грамплатівках фірми «Мелодія»: «Скарга бідного турка», «Якби у мене був молот».

У 1970-х Айно переїхала назад до Риги. Її сім'я на той час розпалася. Як пише журнал «Ліліт» Айно відчула себе зайвою — з'явилися нові естрадні зірки. Якийсь час вона співала в вар'єте «Юрас перли» художнім керівником якого був Марк Гурман. Потім, в 1976, повернулася на батьківщину, в Естонію, де знову вийшла заміж і продовжила виступати, співала з оркестром Таллінської філармонії.

В 1960-1970-ті концертний репертуар Айно складався приблизно з 150 пісень, і включав як джазову, так і поп-музику: твіст «Допоможи мені, Буратіно» естонською мовою "Про-ла-ді, про-ла-да " (англ. Ob-La-Di, Ob-La-Da) з репертуару групи «Бітлз» , «Лялька» з репертуару Патті Право, «Тінь твоєї посмішки», «Всі діти співають зі мною» з репертуару Мірей Матьє на естонській мові.

Посилання[ред. | ред. код]