Александру Атанасіу

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Александру Атанасіу
рум. Alexandru Athanasiu
Народився 1 січня 1955(1955-01-01) (69 років)
Бухарест, Румунія
Країна  Румунія
Діяльність політик, викладач університету, адвокат
Alma mater Бухарестський університет і Gheorghe Lazăr National Colleged
Знання мов румунська
Заклад Бухарестський університет
Посада член Сенату Румунії[d], Депутат Європейського парламенту[1], член Сенату Румунії[d], член Палати депутатів Румунії[d] і міністр освіти Румуніїd
Партія Соціал-демократична партія (Румунія)

Александру Атанасіу (рум. Alexandru Athanasiu; нар. 1 січня 1955(19550101), Бухарест) — румунський політик і юрист. Колишній лідер Соціал-демократичної партії, він є членом СДП з 2001 року. Атанасіу займав посаду прем'єр-міністра на тимчасовій основі з 13 до 22 грудня 1999 року, очолював Демократичну конвенцію Румунії після відставки кабінету Раду Васіле. З 1 січня 2007 року, зі вступом Румунії до Європейського союзу, Атанасіу став членом Європейського парламенту від СДП (група Партії європейських соціалістів).

Автор ряду наукових робіт, він є одержувачем кандидат юридичних наук, а також професором Бухарестського університету1999 року). У 1995 його книга Legea Asigurărilor Sociale («Закон про соціальне забезпечення») отримав премію Симеона Бернуціу Румунської академії.

Біографія[ред. | ред. код]

Народився в Бухаресті. Атанасіу навчався в середній школі імені Георге Лазаря в Бухаресті, а потім закінчив юридичний факультет Бухарестського університету. Між 1978 і 1982 році він працював у Апеляційному суді м. Бухареста.

Вступивши у щойно створену Соціал-демократичну партію після румунської революції 1989 року, Атанасіу був вперше обраний до парламенту як депутат в 1992 році, входив до Комітету з праці та соціального захисту.

Міністр праці в кабінетах Віктора Чорбя і Раду Васіле. У 1999 році очолив СДП.

У 2000 році він був обраний до Сенату Румунії, представляючи повіт Біхор (переобраний в 2004 році); входив до Комітет із зовнішньої політики. У 20032004 роках Атанасіу також працював міністром освіти у кабінеті Адріана Нестасе.

Атанасіу одружений, має двох дітей.

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

Зовнішні джерела[ред. | ред. код]