Амт

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Амт — назва адміністративно-територіальної одиниці в деяких державах і країнах Північної та Західної Європи, приблизно відповідає українським повіту і району.

Зазвичай амт більший від муніципалітету і є еквівалентом округу. Слово входить у назву окремих посад[1] місцевого управління[2] та організацій[3][3] деяких німецькомовних (і не тільки[3][3]) держав.

Данія[ред. | ред. код]

Докладніше: Амти Данії

До 1 січня 2007 року Данія була поділеною на 14 амтів (графств), кожен із яких включав один або кілька муніципалітетів. Об'єднане Королівство Данії та Норвегії також в адміністративно-територіальному плані ділилось на амти.

Від 1 січня 2007 року набрав чинності закон, що замінив амти на п'ять адміністративних областей, а кількість муніципалітетів після укрупнення скоротилася з 271 до 98.

Норвегія[ред. | ред. код]

Від 1662 до 1919 округи Норвегії називалися амтами, наприклад, округ у Південній Норвегії Крістіанс-амт (Kristians-amt)[4]. Нині їх називають фюльке (норв. fylke).

Німеччина[ред. | ред. код]

Раніше на окремих територіях Німецько-римської імперії, наприклад, у герцогстві Вюртемберг, Вестфалії[5], Голштинії[6] тощо, були адміністративно-територіальні одиниці — амти.

Пізніше поділ на амти (мн. Ämter) був тільки в землях (державах) Шлезвіг-Гольштейн, Мекленбург-Передня Померанія, Бранденбург.

Інші федеральні землі (держави) раніше також були поділеними на амти. Деякі землі (держави) поділені на схожі адміністративні одиниці Samtgemeinde (Нижня Саксонія), об'єднання громад (Verbandsgemeinde) (Рейнланд-Пфальц) або Verwaltungsgemeinschaft (Баден-Вюртемберг, Баварія, Тюрингія, Саксонія).

Росія[ред. | ред. код]

У Росії, імперського періоду, в Остзейських губерніях, слово «амт» застосували також щодо різних присутствених місць[1].

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Амтъ, Энциклопедическій лексиконъ.
  2. Амт // Энциклопедический словарь Брокгауза и Ефрона : в 86 т. (82 т. и 4 доп. т.). — СПб., 1890—1907. (рос. дореф.)
  3. а б в г Обер-берг-амт // Энциклопедический словарь Брокгауза и Ефрона : в 86 т. (82 т. и 4 доп. т.). — СПб., 1890—1907. (рос. дореф.)
  4. Христианс-амт // Энциклопедический словарь Брокгауза и Ефрона : в 86 т. (82 т. и 4 доп. т.). — СПб., 1890—1907. (рос. дореф.)
  5. Шаумбург, графство в Вестфалии // Энциклопедический словарь Брокгауза и Ефрона : в 86 т. (82 т. и 4 доп. т.). — СПб., 1890—1907. (рос. дореф.)
  6. Берхгольц, Фридрих Вильгельм // Русский биографический словарь : в 25 т. — СПб.—М., 1896—1918. (рос.)

Література[ред. | ред. код]