Антонович Михайло Дмитрович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Антонович Михайло Дмитрович
Народився1910[1]
Флоренція, Королівство Італія
Помер1955 або 1954[1]
Норильськ, Красноярський край, РРФСР, СРСР або Колима[1]
Країна Чехословаччина
 Третій Райх
Діяльністьісторик
Alma materУкраїнський вільний університет
Галузьісторія
ЗакладВроцлавський університет
Віденський університет
БатькоАнтонович Дмитро Володимирович
МатиАнтонович Катерина Михайлівна
Брати, сестриАнтонович Марко Дмитрович
Антонович-Рудницька Марина Дмитрівна
Автограф
Власноручний підпис Михайла Антоновича

Антоно́вич Миха́йло Дми́трович (нар. 1910(1910) — пом. літо 1954, Колима[2], за інш. даними осінь 1955) — український історик. Онук Володимира Антоновича, син Дмитра і Катерини Антоновичів, брат Марка Антоновича.

Життєпис

[ред. | ред. код]

Народився у Флоренції. Закінчив УВУ в Празі. 1930 року захистив докторську дисертацію «Князь Репнін, генерал-губернатор Саксонії». У 1935—1941 роках — науковий співпрацівник Українського наукового інституту в Берліні. Член Українського історико-філологічного товариства в Празі. Викладав в університетах Бреслау та Відня. Доцент Віденського університету.

Займав небайдужу позицію щодо майбутньої української держави. Так, 19 липня 1940 написав з Бреслау в листі батьку про ймовірність німецько-радянського збройного зіткнення і необхідність українцям бути готовими до перебігу подій на Сході.

«Я можу бути нейтральним поки там термосяться між собою всякі західні народи. Але коли викотиться українське питання, то нейтральним лишатися неможливо. І в Кракові я в такім разі вже на пості. Я тобі писав минулого разу, що не вірю в поголоски про німецькі частини на Мадярщині, але несподіванно дістав блискуче підтвердження цього з дуже компетентного джерела і не тільки про Мадярщину, але й про Румунію. І то твердження це прийшло в такій формі, що мовляв, нам би було дуже бажано, коли б Совіти щось почали тепер, будете бачити, що з цього вийде. Через Бресляу стало йдуть війська на схід і вояки переконані, що це проти «Руссен». Ситуація така, що дійсно може все ринутись кожної хвилини, а тоді сором бути в запечку — треба буде і свого носа всадити. Розуміється, я ніякий вояк, чудес не робитиму і не збираюсь робити, але обов’язок є обов’язок»
.

1945 року заарештований у Парижі[2], за іншими даними в Берліні та депортований до СРСР. За свідченнями колишніх ув'язнених, до середини 1950-х років перебував у радянських концтаборах поблизу Норильська та Колими. Автор праць з української історії XVI—XIX століть, зокрема науково-популярних нарисів з історії України. Вважав, що колонізаційний процес освоєння українських земель є найважливішим та визначальним чинником української історії. Деякі праці Михайла Антоновича, у тому числі монографія про гетьмана Петра Сагайдачного, залишилися неопублікованими.

Загинув на Колимі влітку 1954 року[2], за іншими даними у концтаборі Каєркан біля Норильська, ймовірно в 1955.

Твори

[ред. | ред. код]
  • Friedrich Ludwig Jahn: ein Beitrag zur Geschichte der Anfänge des deutschen Nationalismus // Historische Studien. Heft 230. Berlin, 1933.
  • (mit Heinz Kindermann) Handbuch der Kulturgeschichte: Abt. 2, Geschichte des Völkerlebens. Wiesbaden: Akademische Verlagsgesellschaft Athenaion, 1935.
  • (mit Gerhard Gesemann, Emil Schieche u. Friedrich Repp) Kultur der slawischen Völker. Wiesbaden: Akademische Verlagsgesellschaft Athenaion, 1936.
  • Матеріяли до вербування українцiв у пруську армiю XVIII вiку. Прага: Видання Українського історично-філологічного товариства в Празі, 1937. – 7 с.
  • Козацьке військо у Смоленській війні. Варшава: накл. Українського воєнно-історичного т-ва, 1937. – 51 с.
  • Козацький проект Василя Капніста // «Сьогочасне й минуле», 1939, № 2
  • Студії з часів Наливайка. Прага, 1941
  • Iсторія України. Тт. 1-4. Прага, 1941—1942 (перевидання — Вінніпег, 1966).
  • Geschichte der ukrainischen Staatlichkeit; Deutsch-ukrainische Beziehungen // Handbuch der Ukraine. Leipzig, 1941.
  • Kultur der Ostslaven. Ukrainer, Weißruthenen, Russen // Handbuch der Kulturgeschichte. Nr. 72/73 (Breslau, 1941). S. 53–125.
  • Ukraine im Russischen Reiche (1764—1847). Wien, 1942.
  • Das Schicksal der ukrainischen Gelehrten in der Sowjetukraine // Bolschewistische Wissenschaft und Kulturpolitik: Ein Sammelwerk. Königsberg: Ost-Europa Verlag, 1942. S. 45–130.
  • Переяславська кампанія 1630 р. Прага: Видання Українського історично-філологічного товариства в Празі, 1944. – 38 с.

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. а б в Catalog of the German National Library
  2. а б в Микола Барбон: «Тайно Антоновича привезли на север Франции. Ночью в порту передали на борт советского торгового парохода в руки переодетых чекистов». Архів оригіналу за 10 березня 2012. Процитовано 31 липня 2012.

Джерела та література

[ред. | ред. код]

Література

[ред. | ред. код]