Бережний Семен Іванович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Бережний Семен Іванович
Народився1888
Помер1983
Харків, Українська РСР, СРСР
ПохованняХарків
Діяльністьлікар
Alma materХарківський національний медичний університет

Бережний Семен Іванович (нар.1888 — 1983) — лікар, заслужений лікар УРСР. Батько хіміка Анатолія Бережного.[1]

Біографія

[ред. | ред. код]

Бережний Семен Іванович закінчив Полтавську фельдшерську школу, тоді чотири роки працював земським фельдшером в одному з повітів Полтавської губернії. У 1906 р. приїхав у село Остап'є Великобагачанського району Полтавської області фельдшером у дільничну лікарню.

У 36-річному віці у 1924 р. закінчив Харківський медичний інститут і знову повернувся в Остап'євську лікарню. Як лікар практик, лікар-пропагандист гігієнічних знань, стає незаперечним авторитетом і першим порадником у справах здоров'я для своїх односельців.

Провадив боротьбу з малярією, дифтерією, домігся будівництва в селі лазні, санітарного впорядкування колодязів. Були паспортизовані всі колодязі в селах, а їх на той час було понад 1,5 тис. Медичні працівники домоглися, щоб колодязі обладнали відрами, кришками, щоб щорічно очищали. Зусиллями С. Бережного Остап'євська дільнична лікарня перетворилася на своєрідний навчально-медичний центр із питань гігієни і профілактики дитячих захворювань: тут проводились районні, обласні, республіканські, а у 1941 p. — навіть всесоюзна наради сільських лікарів. У передвоєнні роки на стіні головного павільйону ВДНГ у Москві було вміщено вишите шовком панно з портретом і написом: «Присвячується знатному лікареві нашої країни C. I. Бережному». На виставці демонструвалися діаграми, таблиці, показники роботи Остап'євської лікарні.

С. І. Бережному у 1941 р. Указом Президії Верховної Ради УРСР було присвоєно першому в Україні почесне звання «Заслужений лікар УРСР».

З 1941 по 1946 р. він працював начальником лікувального відділу управління військових евакопунктів. Після демобілізації в 1946 р. його запрошують до Харкова в інститут удосконалення лікарів з питань обслуговування сільського населення. Пізніше Семен Іванович працює в Харкові головним лікарем однієї з консультативних поліклінік міста. Остап'є він не забував. Майже щорічно відвідував свою земську лікарню, яку побудував.

Помер на 95 році життя у 1983 р. Похований у Харкові.

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. О. В. Зінченко. До 100-річчя від дня народження академіка АН УРСР А. С. Бережного, почесного члена УМТ // Записки Українського мінералогічного товариства. — 2010. — Т. 7. — С. 89-92. — ISSN 2218-7472. Архівовано з джерела 4 листопада 2018. Процитовано.

Посилання

[ред. | ред. код]