Бетмен (фільм, 2022)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Бетмен (фільм))
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Бетмен
The Batman
тизер-постер фільму
Жанри екшн, кримінальний-детектив, драма
Режисер Метт Рівз
Продюсер Метт Рівз і Дилан Кларкd
Сценарист Метт Рівз[1] і Пітер Крейґ[1]
На основі персонажа Бетмен та серії коміксів «Batman» від Білла Фінґера та Боба Кейна.
У головних
ролях
Роберт Паттінсон, Зої Кравітц, Джеффрі Райт, Енді Серкіс, Колін Фаррелл, Пол Дано, Пітер Сарсгаард, Джон Туртурро, Джейми Ловсон, Баррі Кіоган, Джей Лікурґоd, Jimmy Stard, Zoltan Rencsard, Алекс Фернс, Чарлі Карвер, Макс Карвер, Кон О'Ніл, Rupert Penry-Jonesd, Родріґ Андрісанd, Ed Keard, Тодд Бойсd, Mark Killeend, Elijah Bakerd, Рут Горроксd, Kadrolsha Ona Caroled, Bern Collacod, Джанін Гаруніd, Елліот Ворренd, Вілл Ровлендсd, Деніел Іґанd, Joseph Balderramad, Люк Робертс, Елена Сорелd і Archie Barnesd
Оператор Ґреґ Фрейзер
Композитор Майкл Джаккіно
Монтаж Вільям Гой[en]
Тайлер Нелсон
Художник James Chinlundd
Костюмер Девід Кроссман
Жаклін Даррен
Кінокомпанія Warner Bros.
DC Entertainment
Дистриб'ютор Kinomania
Тривалість 176 хв.[2][3][3]
Мова англійська
Локалізація дубляж, від студії Postmodern на замовлення компанії Kinomania
Країна США США
Рік 2022
Дата виходу США 4 березня 2022
Україна 12 травня 2022
Кошторис $185–200 млн[4]
Касові збори $770.9 млн[5]
IMDb ID 1877830
Наступний Бетмен: Частина II і Бетмен 3
thebatman.com
CMNS: Бетмен у Вікісховищі

«Бетмен» (англ. «The Batman») — супергеройський кримінально-детективний фільм режисера Метта Рівза, створений за мотивами коміксів про Бетмена.

Роберт Паттінсон вперше зіграв роль Брюса Вейна / Бетмена. На разі у планах трилогія фільмів про Бетмена[6].

Прем’єра «Бетмена» відбулася в Лінкольн-центрі міста Нью-Йорк 1 березня 2022 року, а у світовий прокат стрічка вийшла 4 березня. Подія двічі переносилася з початкової дати випуску в червні 2021 року через пандемію COVID-19. Прем'єра в Україні мала відбутися 3 березня 2022 року, проте через російське вторгнення в Україну вона відбулася 12 травня 2022 року.

Фільм зібрав понад 764 мільйони доларів при бюджеті 185–200 мільйонів доларів, що робить його найкасовішим фільмом 2022 року, він отримав похвалу за гру акторів, музику, операторську роботу, режисуру Рівза, екшн-сцени та історію, хоча деякі критикували його хронометраж.

Синопсис[ред. | ред. код]

Бетмен розслідує детективну справу — деякі люди починають вмирати дивним чином, Бетмен повинен заглибитися в темний світ міста Ґотем, щоб знайти підказки і вирішити таємницю/змову, пов'язану з історією міста та його злочинцями.[7] Під підозрою опиняються одразу декілька лиходіїв.[7]

Сюжет[ред. | ред. код]

Гасло:
«Правда зриває маски» (англ. ‘Unmask The Truth’)

На Гелловін мер Ґотема Дон Мітчелл-молодший вбитий людиною, яка називає себе Загадником. Мільярдер-затвірник Брюс Вейн, який протягом двох років таємно діяв як месник Бетмен, розслідує цю справу разом з Департаментом поліції Ґотема. На місці злочину лейтенант Джеймс Ґордон виявляє повідомлення, яке Загадник залишив Бетмену. Невдовзі Загадник вбиває комісара Піта Севіджа і залишає друге повідомлення для Бетмена.

Бетмен і Ґордон виявляють, що Загадник залишив флешку в машині Мітчелла, яка містить зображення, де мер перебуває з жінкою, Аннікою Козлов, в «Айсберґ Лаундж» — нічному клубі, яким керує Пінгвін, ґанґстер Кармайна Фальконе. У той час як Пінгвін каже, що нічого не знає про жінку на фото, Бетмен помічає, що Селіна Кайл, сусідка і близька подруга Анніки, працює в клубі офіціанткою. Коли Анніка зникає, Бетмен відправляє Селіну в «Айсберґ Лаундж», щоб знайти відповіді. Він дізнається, що Севідж працював на Фальконе, як і окружний прокурор Ґіл Колсон.

Загадник викрадає Колсона, прив’язує бомбу до його шиї і посилає того перервати похорони Мітчелла. Коли Бетмен прибуває, Загадник дзвонить йому на телефон Колсона, і погрожує підірвати бомбу, якщо Ґіл не зможе відповісти на три загадки. Бетмен допомагає Колсону дати відповідь на перші дві, але Ґіл відмовляється відповісти на третє запитання — ім’я інформатора, який дав поліції інформацію, що призвела до історичного арешту ґанґстера Сальваторе Мароні — і гине. Бетмен і Ґордон припускають, що інформатором може бути Пінгвін, і вистежують його, коли той укладає наркоугоду. Вони виявляють, що справою Мароні тепер займається Фальконе, за участю багатьох корумпованих офіцерів поліції Ґотема. Селіна випадково розкриває їх, коли прибуває, щоб вкрасти гроші. Також вона виявляє труп Анніки в багажнику машини. Пінгвін тікає на автомобілі, але Бетмен ловить його, і дізнається, що він не є інформатором.

Бетмен і Ґордон йдуть по слідах Загадника до руїн притулку, який фінансувався вбитими батьками Брюса, Томасом і Мартою Вейнами, де вони дізнаються, що Загадник ображається на сім’ю Вейнів. Дворецького і наглядача Брюса, Альфреда Пенніворта, госпіталізують після відкриття поштової бомби, адресованої Вейну. Загадник зливає докази того, що Томас, який балотувався в мери до того, як його вбили, найняв Фальконе, щоб вбити журналіста, який погрожував розкрити шокуючі таємниці про психічні захворювання Марти і її сім’ї. Брюс, який ріс, вірячи, що його батько був порядною людиною, розмовляє з Альфредом. Останній стверджує, що Томас лише попросив Фальконе погрожувати журналісту, щоб той мовчав. Томас планував здати себе і Фальконе поліції, як тільки він дізнався, що журналіста вбили. Альфред вірить, що Фальконе вбив Томаса і Марту, щоб запобігти цьому.

Селіна каже Бетмену, що Фальконе є її батьком. Вона планує вбити його, дізнавшись, що він задушив Анніку, тому що Мітчелл сказав їй, що Фальконе був інформатором. Бетмен і Ґордон прибувають вчасно, щоб зупинити її, але Загадник вбиває Фальконе в той момент, коли останнього арештовують. Загадником виявився судовий бухгалтер Едвард Нештон, якого ув’язнюють в Державній лікарні Аркгема, де він говорить Бетмену, що той його надихав, коли він провчав корумпованих людей. Обшукуючи його квартиру, Бетмен дізнається, що Нештон встановив бомби у декількох вантажівках поблизу міської дамби, а його інтернет-прихильники планують вбити обраного мера Беллу Реаль.

Бомби руйнують дамбу навколо Ґотема і наводнюють місто. Послідовники Нештона намагаються вбити Реаль, але їх зупиняють Бетмен і Селіна. Після цього Нештон подружився з іншим в’язнем[a], у той час як Селіна вважає, що Ґотем не врятувати і їде геть. Бетмен допомагає врятувати життя постраждалим людям і клянеться вселити надію в Ґотемі.

У ролях[ред. | ред. код]

Актор Роль
Роберт Паттінсон Брюс Вейн / Бетмен Брюс Вейн / Бетмен юний мільярдер та самосудник
Зої Кравіц Селіна Кайл / Жінка-кішка Селіна Кайл / Жінка-кішка професійна крадійка та любовний інтерес Бетмена
Пол Дано Едді Нештон / Загадник Едді Нештон / Загадник серійний вбивця
Джеффрі Райт Джим Ґордон Джим Ґордон офіцер поліції Ґотему
Енді Серкіс Альфред Пенніворт Альфред Пенніворт дворецький маєтку Вейнів
Джон Туртурро Кармайн Фальконе Кармайн Фальконе ватажок мафії
Колін Фаррелл Освальд "Оз" Кобблпот / Пінгвін Освальд "Оз" Кобблпот / Пінгвін кримінальний авторитет
Пітер Сарсґаард Ґіл Колсон Ґіл Колсон окружний прокурор
Кон О'Ніл Маккензі Бок Маккензі Бок начальник поліції Ґотему
Алекс Фернс Піт Савідж Піт Савідж комісар поліції Ґотему
Баррі Кіоган в'язень Аркхема
Джеймі Ловсон Белла Белла політична кандидатка, яка балотується на посаду мера у Ґотемі
Руперт Пенрі-Джонс[en] Дон Мітчелл Дон Мітчелл мер Ґотему
Гіл Перез-Абрахам[9] Мартінес Мартінес офіцер поліції Ґотему
Чарлі Карвер[10] охоронець клубу "Iceberg Lounge"
Макс Карвер[10] охоронець клубу "Iceberg Lounge"

Виробництво[ред. | ред. код]

Розробка[ред. | ред. код]

У квітні 2016 року Кевін Цуджіхара підтвердив, що Бен Аффлек буде сценаристом, режисером та головним актором фільму.[11] 29 серпня 2016 року Бен Аффлек завантажив тизер, який показав персонажа Дезстроук. Студія Warner Bros. пізніше підтвердила, що кадри не були підробленими. 8 вересня 2016 року Джефф Джонс заявив, що Дезстроук буде лиходієм у фільмі, а Джо Манганьєлло зіграє його роль.[12] В інтерв'ю пресою Аффлек підтвердив, що попередня назва фільму буде «The Batman» (укр. «Бетмен»).[13] Джо Манганьєлло зізнався в інтерв'ю, що фільмування почнуться навесні 2017 року.[14] Але у січні 2017 року Бен Аффлек покинув посаду режисера фільму.[15]

23 лютого 2017 року, було підтверджено, що Метт Рівз займе крісло режисера та одного з продюсерів фільму.[16] У серпні 2018 року Рівз завірив, що він «працює над завершенням свого варіанту сценарію у найближчі декілька тижнів, і все йде за планом», сподіваючись почати виробництво фільму навесні або на початку літа 2019 року.[17] У вересні 2018 року Рівз завершив свій перший начерк сценарію, який був добре прийнятий Warner Bros. і завершив остаточний начерк у січні 2019 року.[18] У травні 2019 року стало відомо, що Метт Рівз розробляв цілу трилогію, яка і знаходить у планах до реалізації разом з цим фільмом.[19] 17 жовтня 2019 року Меттсон Томлін заявив, що допомагав писати сценарій Рівзу. На почату листопада 2019 року пішли чутки, що костюм Бетмена матиме класичний синій та сірий колір, замість чорного та сірого.[20]

Студія Weta Digital створюватиме спецефекти для фільму.[21]

Каст акторів[ред. | ред. код]

Очікується, що в сюжеті будуть брати участь кілька лиходіїв із галереї злочинців Бетмена, включаючи Освальда Кобблпота.[22] У січні 2019 року стало відомо, що Бен Аффлек не повернеться до ролі Бетмена.[23] 16 травня, було оголошено, що Роберт Паттінсон та Ніколас Голт стали фінальними кандидатами на роль молодого Брюса Вейна фільму.[24] 31 травня, Роберт Паттінсон був офіційно затверджений студією Warner Bros. на роль Брюса Вейна у його перших роках геройської діяльності.[25]

У вересні, стало відомо, що Джеффрі Райт розглядається на роль Джеймса Ґордона, а Джона Гілл веде перемовини щодо ролі лиходія у фільмі, як повідомлялось, мова або про Освальда Кобблпота / Пінгвіна, або про Едді Нештона / Загадника.[26] Роль Джеффрі Райта згодом була підтверджена.[27] Проте, 17 жовтня, Джона Гілл заявив, що він більше не веде перемовини щодо ролі у фільмі. Того ж дня було анонсовано, що Пол Дано зіграє Едді Нештона / Загадника.[28] 2 жовтня стало відомо, що Селіна Кайл / Жінка-кішка буде у фільмі, оскільки кастинг акторки на її роль вже почався, розглядались: Зої Кравіц, Лупі Ньонґо, Тесса Томпсон, Ґуґу Мбатга-Ров, Олександра Шиппі, Лоґан Бравнінґ, Зазі Бітц, Ана де Армас, Елла Балінска і Ейза Ґонсалез.[29][30] 14 жовтня стало відомо, що Зої Кравітц зіграє роль Селіни Кайл / Жінки-кішки у фільмі.[31] 5 листопада з'явились чутки, що Меттью Мак-Конегі готується до ролі Гарві Дента.[32][33] Того ж дня стало відомо, що Енді Серкіс та Колін Фаррелл проходять проби на роль Альфреда Пенніворта та Освальда Кобблпота / Пінгвіна, відповідно.[34][35] 11 листопада юна акторка Джеймі Ловсон була додана до акторського складу фільму на нерозголошену роль.[36] Gizmondo повідомляє, що акторка зіграє «юну низову кандидатку, яка балотується на політичну посаду у Ґотемі».[37] 13 листопада Метт Рівз підтвердив каст Енді Серкіса на роль Альфреда Пенніворта.[38] 22 листопада режисер фільму повідомив, що Джон Туртурро зіграє роль боса мафії Ґотема на ім'я Кармайн Фальконе.[39][40] Наприкінці листопада Денні ДеВіто, який зіграв Пінгвіна у фільмі «Бетмен повертається» (1992), висловив своє ставлення до касту Коліна Фаррелла, з яким він вже раніше знімався разом у фільмі «Дамбо» (2019), на свою минулу роль: «Колін — великий актор… Він мій хороший друг, я знаю його багато років і думаю, що він відмінно впорається з роллю Пінгвіна. Буде дуже цікаво подивитися на нього.»[41] 6 грудня режисер фільму повідомив, що Пітер Сарсґаард зіграє, на той час ще невідому, роль у фільмі.[42]

Фільмування[ред. | ред. код]

Додаткові характеристики
Формат D-Cinema (також 3-D версія)
Співвідношення 2.39:1[en]
Колір кольоровийd
Звук Dolby Atmos

За даними The Hollywood Reporter, студія планувала розпочати знімальний процес фільму у листопаді 2019 року.[43]

5 січня 2020 року Джеффрі Райт оголосив у Twitter, що він вирушає на фільмування фільму «Бетмен». Пізніше у мережі з'явились деякі фото зі знімання невідомих вуличних сцен.

Основний знімальний процес[en] фільму почалися 27 січня 2020 року в Лондоні, Англія.

Музика[ред. | ред. код]

18 жовтня 2019 року стало відомо, що композитором фільму виступить Майкл Джаккіно, який раніше вже не раз співпрацював з Рівзом та є його другом.[44]

Рекламна кампанія[ред. | ред. код]

Зовнішні відеофайли
Тест костюму на сайті Vimeo
Тизер-трейлер фільму на сайті Vimeo
Український тизер-трейлер фільму на YouTube
Український основний трейлер на YouTube
Кажан і кішка на YouTube

14 лютого 2020 року Рівз опублікував тестовий ролик, з Паттінсоном в образі та костюмі Бетмена.[45][46] На фоні якого грала тема фільму від його композитора, і за знімання якого відповідав сам оператор фільму.[45][46] 4 березня 2020 року Рівз опублікував зображення Бетмобіля фільму. Рамос з «Deadline Hollywood» висловив думку, що він „здається сексуальнішим і обтічнішим, ніж минулі Бетмобілі у кіно“, і „вражає серйозною енергію «Джеймса Бонда»-який-зустрічає-«Форсаж» і це, схоже, саме те, що треба для Бетмена Паттінсона.“[47]

22 серпня 2020 року, Рівз опублікував тизер-трейлер під час онлайн-заходу «DC FanDome»[en][48]. Трейлер, за словами «CNET», "підпалив Інтернет" і був відзначений своїм похмурим, суворим тоном[49]. Адам Чітвуд з «Collider»[en] похвалив трейлер за демонстрацію "дійсно освіжаючого підходу", який фільм схоже бере у зображенні світу Бетмена[50].

У січні 2022 року оприлюднено новий український трейлер нового фільму франшизи [51]

Випуск[ред. | ред. код]

Спочатку випуск фільму був запланований Warner Bros. Pictures на червень 2021 року, але був відкладений через пандемію коронавірусу і викликаним цим припинення фільмування на жовтень 2021 року.

Потім через перенесення іншого фільму Warner Bros., «Дюна», на цю дату, прем'єра «Бетмена» була відкладена на березень 2022 року.[52]

Вихід фільму в прокат у США відбувся 4 березня 2022 року.

Прокат в Україні[ред. | ред. код]

Вихід фільму в український прокат був призначений на 3 березня 2022 року.

Через початок повномасштабного вторгнення Росії дату виходу в Україні перенесли на невизначений час. Прем'єра фільму в Україні (в тих містах, де робота кінотеатрів була безпечна) відбулася 12 травня 2022 року.[53]

Нагороди та номінації[ред. | ред. код]

Список нагород та номінацій[54]
Кінофестиваль/Кінопремія Дата Категорія Номінант(и) Результат Дж
Золотий трейлер 22 липня 2021 Найкращий монтаж/графіка заставки Warner Bros. Номінація [55]
Найкращий монтаж звуку Номінація
Найкращий тизер Номінація
MTV Movie & TV Awards 5 червня 2022 Найкращий фільм Бетмен Номінація [56]
Найкраще виконання Роберт Паттінсон Номінація
Найкращий кінолиходій Колін Фаррелл Номінація
Найкращий поцілунок Роберт Паттінсон та Зої Кравітц Номінація

Коментарі і примітки[ред. | ред. код]

Коментарі[ред. | ред. код]

  1. За кадром вказаним як Джокер[8].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Aleph
  2. https://www.bbfc.co.uk/release/the-batman-q29sbgvjdglvbjpwwc01mzi3otm
  3. а б film distribution certificate database
  4. Mendelson, Scott (11 лютого 2022). DC Films Proclaims Comeback With New Looks At Aquaman 2, Black Adam, The Flash. Forbes. Архів оригіналу за 11 лютого 2022. Процитовано 17 лютого 2022. They are allowing Matt Reeves' $185 million The Batman to exist outside of the DCEU and run 175 minutes.
  5. The Batman (2022). Box Office Mojo. Архів оригіналу за 27 лютого 2022. Процитовано 3 березня 2022.
  6. Matt Reeves Confirmed for Batman Movie Trilogy. comicbook. 31 серпня 2020. Архів оригіналу за 13 травня 2020. Процитовано 13 травня 2020.
  7. а б Bonomolo, Cameron (7 вересня 2019). The Batman Plot Details Reportedly Revealed. comicbook.com ((англ.)) . ComicBook. Архів оригіналу за 17 листопада 2019. Процитовано 17 листопада 2019.
  8. Vejvoda, Jim (04-03-2022). The Batman Director Reveals Identity of That Unnamed Arkham Prisoner. IGN. Архів оригіналу за 04-03-2022. Процитовано 09-05-2022.(англ.)
  9. Perry, Spencer (28 лютого 2020). 'The Batman' Adds Gil Perez-Abraham in Secret Role. ComicBook.com. Архів оригіналу за 1 березня 2020. Процитовано 1 березня 2020.
  10. а б Gomez, Patrick (3 березня 2020). Wonder Twin powers, activate! 'The Batman' adds 'Teen Wolf's Max and Charlie Carver. The A.V. Club. Архів оригіналу за 4 березня 2020. Процитовано 3 березня 2020.
  11. CinemaCon: Warner Bros. Chief Says Ben Affleck's Stand-Alone Batman Movie Is a Go. The Hollywood Reporter ((англ.)) . Архів оригіналу за 13 квітня 2016. Процитовано 14 січня 2019.
  12. Fritz, Ben (8 вересня 2016). Joe Manganiello Will Play Deathstroke in Ben Affleck’s Batman Movie. WSJ ((англ.)) . Архів оригіналу за 8 вересня 2016. Процитовано 14 січня 2019.
  13. Ben Affleck Confirms Batman Solo Film is Titled The Batman. ScreenRant ((англ.)) . 3 жовтня 2016. Архів оригіналу за 14 січня 2019. Процитовано 14 січня 2019.
  14. EXCLUSIVE: Joe Manganiello Doing 'Great' After Health Scare, Prepping for 'Batman' Movie ((англ.)) , архів оригіналу за 27 грудня 2018, процитовано 14 січня 2019
  15. Kroll, Justin; Kroll, Justin (31 січня 2017). Ben Affleck Will Not Direct ‘The Batman’ (EXCLUSIVE). Variety ((англ.)) . Архів оригіналу за 31 січня 2017. Процитовано 14 січня 2019.
  16. Matt Reeves to Direct and Produce “The Batman”. www.businesswire.com ((англ.)) . 23 лютого 2017. Архів оригіналу за 14 січня 2019. Процитовано 14 січня 2019.
  17. D'Alessandro, Anthony; D'Alessandro, Anthony (2 серпня 2018). ‘Batman’: Matt Reeves Provides Update On Warner Bros. Reboot. Deadline ((англ.)) . Архів оригіналу за 7 серпня 2018. Процитовано 14 січня 2019.
  18. The Batman: Matt Reeves' Script Rewrite Due By End of Year. ScreenRant ((англ.)) . 31 січня 2019. Архів оригіналу за 15 грудня 2018. Процитовано 31 січня 2019.
  19. Matt Reeves Confirmed for Batman Movie Trilogy at Warner Bros. comicbook.com ((англ.)) . 31 травня 2019. Архів оригіналу за 17 листопада 2019. Процитовано 17 листопада 2019.
  20. Fabi, Tia (13 листопада 2019). Could Batman's Suit Be Gray and Blue in Matt Reeves 'The Batman'?. geekvibesnation.com ((англ.)) . Geek Vibes Nation. Архів оригіналу за 1 жовтня 2020. Процитовано 14 листопада 2019.
  21. The Batman (2021) - IMDb, архів оригіналу за 1 грудня 2020, процитовано 14 листопада 2019
  22. 'The Passage' Producer Matt Reeves on Netflix's Theatrical Plans and His "Noir Batman". The Hollywood Reporter ((англ.)) . Архів оригіналу за 31 січня 2019. Процитовано 31 січня 2019.
  23. D'Alessandro, Anthony; D'Alessandro, Anthony (31 січня 2019). ‘The Batman’ To Fly In Summer 2021; Ben Affleck Passes The Torch To Next Generation Of Bruce Wayne. Deadline ((англ.)) . Архів оригіналу за 31 січня 2019. Процитовано 31 січня 2019.
  24. Kroll, Justin; Kroll, Justin (17 травня 2019). Robert Pattinson Eyed to Play ‘The Batman’ for Matt Reeves and Warner Bros. (EXCLUSIVE). Variety ((англ.)) . Архів оригіналу за 17 травня 2019. Процитовано 3 листопада 2019.
  25. McNary, Dave; McNary, Dave (31 травня 2019). Robert Pattinson Is Officially ‘The Batman’. Variety ((англ.)) . Архів оригіналу за 31 травня 2019. Процитовано 3 листопада 2019.
  26. The Batman Eyes Jonah Hill, Possibly for Penguin or Riddler. ScreenRant ((англ.)) . 23 вересня 2019. Архів оригіналу за 26 вересня 2019. Процитовано 3 листопада 2019.
  27. MacDonald, Stephen. Jeffrey Wright cast as Commissioner Gordon in 'The Batman'. Mashable ((англ.)) . Архів оригіналу за 3 листопада 2019. Процитовано 3 листопада 2019.
  28. 'The Batman' Casts Paul Dano as The Riddler. The Hollywood Reporter ((англ.)) . Архів оригіналу за 17 жовтня 2019. Процитовано 3 листопада 2019.
  29. September 8, Nathaniel Brail on; 2019 (8 вересня 2019). Matt Reeves Eyeing POC Actress For Catwoman In Robert Pattinson's 'The Batman' (Exclusive). Heroic Hollywood ((англ.)) . Архів оригіналу за 3 листопада 2019. Процитовано 3 листопада 2019.
  30. EXCLUSIVE: Lupita Nyong’o, Tessa Thompson, Gugu Mbatha-Raw, Alexandra Shipp, Logan Browning On Shortlist For Catwoman In ‘The Batman’. GWW ((англ.)) . 3 жовтня 2019. Архів оригіналу за 3 листопада 2019. Процитовано 3 листопада 2019.
  31. Zoe Kravitz to Star as Catwoman in 'The Batman'. The Hollywood Reporter ((англ.)) . Архів оригіналу за 14 жовтня 2019. Процитовано 3 листопада 2019.
  32. The Batman: Matthew McConaughey Rumored As Two-Face. Cosmic Book News ((англ.)) . Архів оригіналу за 7 листопада 2019. Процитовано 7 листопада 2019.
  33. James, David (1 листопада 2019). Matthew McConaughey Being Eyed For Two-Face In The Batman. We Got This Covered ((англ.)) . Архів оригіналу за 7 листопада 2019. Процитовано 7 листопада 2019.
  34. Andy Serkis in Talks to Play Alfred Pennyworth in 'The Batman'. TheWrap ((англ.)) . 5 листопада 2019. Архів оригіналу за 6 листопада 2019. Процитовано 7 листопада 2019.
  35. Jr, Mike Fleming; Jr, Mike Fleming (5 листопада 2019). Colin Farrell In Talks To Play Penguin, Rounding Out ‘The Batman’ Villain Trio. Deadline ((англ.)) . Архів оригіналу за 5 листопада 2019. Процитовано 7 листопада 2019.
  36. Jeff Sneider (11 листопада 2019). Exclusive: ‘The Batman’ Adds Up-and-Coming Juilliard Grad Jayme Lawson. Deadline ((англ.)) . Архів оригіналу за 11 листопада 2019. Процитовано 11 листопада 2019.
  37. 'The Batman' Reportedly Shooting This November. Gizmondo ((англ.)) . Архів оригіналу за 12 листопада 2019. Процитовано 12 листопада 2019.
  38. Fabi, Tia (14 листопада 2019). Andy Serkis Confirmed as Alfred Pennyworth in Matt Reeves's 'The Batman'. geekvibesnation.com ((англ.)) . Geek Vibes Nation. Архів оригіналу за 31 жовтня 2020. Процитовано 14 листопада 2019.
  39. The Batman: John Turturro Cast as Crime Boss Carmine Falcone. IGN Nordic ((англ.)) . 22 листопада 2019. Архів оригіналу за 27 листопада 2019. Процитовано 23 листопада 2019.
  40. Джугалик, Дмитро (25 листопада 2019). Каст «Бетмена» отримав поповнення. playua.net. PlayUA. Архів оригіналу за 30 листопада 2020. Процитовано 25 листопада 2019.
  41. The Batman: Danny DeVito Reacts to Colin Farrell Becoming The Penguin. cbr.com ((англ.)) . CBR. 23 листопада 2019. Архів оригіналу за 28 листопада 2019. Процитовано 27 листопада 2019.
  42. 'The Batman' Casts Peter Sarsgaard (англ.). The Hollywood Reporter. 6 грудня 2019. Архів оригіналу за 6 грудня 2019. Процитовано 7 грудня 2019.
  43. 'The Batman' Reportedly Shooting This November. DC ((англ.)) . Архів оригіналу за 7 січня 2019. Процитовано 14 січня 2019.
  44. 'The Batman' Enlists Composer Michael Giacchino. The Hollywood Reporter ((англ.)) . Архів оригіналу за 19 жовтня 2019. Процитовано 3 листопада 2019.
  45. а б Перший погляд: Роберт Паттінсон у ролі Бетмена. vogue.ua ((укр.)) . Vogue. Архів оригіналу за 15 лютого 2020. Процитовано 15 лютого 2020.
  46. а б Роберт Паттінсон надягає маску в першому тизері «Бетмена» від Метта Рівза. www.kinofilms.ua ((укр.)) . Kinofilms. Архів оригіналу за 15 лютого 2020. Процитовано 15 лютого 2020.
  47. Ramos, Dino-Ray (4 лютого 2020). 'The Batman' Director Matt Reeves Reveals First Look At Robert Pattinson's Batmobile. Deadline Hollywood. Архів оригіналу за 5 лютого 2020. Процитовано 4 лютого 2020.
  48. Alexander, Julia (22 серпня 2020). First trailer for The Batman sees Robert Pattinson transform into the Dark Knight. The Verge. Архів оригіналу за 23 серпня 2020. Процитовано 23 серпня 2020.
  49. Burton, Bonnie; Bisset, Jennifer (25 серпня 2020). The Batman: Watch the dark, brutal new trailer featuring Robert Pattinson. CNET. Архів оригіналу за 27 серпня 2020. Процитовано 27 серпня 2020.
  50. Chitwood, Adam (26 серпня 2020). Why ‘The Batman’ Trailer Makes Me Genuinely Excited for Yet Another Batman Movie. Collider[en]. Архів оригіналу за 27 серпня 2020. Процитовано 27 серпня 2020.
  51. Кажан і кішка: у Мережі з'явився фінальний трейлер нового "Бетмена" - LeMonade (укр.). 21 січня 2022. Архів оригіналу за 2 лютого 2022. Процитовано 2 лютого 2022.
  52. D'Alessandro, Anthony (20 квітня 2020). 'The Batman' Flies To Fall 2021, 'Sopranos' Prequel Moves To March & More As Warner Bros. Makes Release Date Changes Due To COVID-19 Climate. Deadline Hollywood. Архів оригіналу за 20 квітня 2020. Процитовано 20 квітня 2020.
  53. В український прокат виходить "Бетмен" з Робертом Паттінсоном. vogue.ua (рос.). Процитовано 10 березня 2023.
  54. Нагороди та номінації фільму Бетмен на сайті IMDb (англ.)
  55. Crist, Allison (6 липня 2021). 'John Wick: Chapter 3 - Parabellum' Nabs Best in Show at 2019 Golden Trailer Awards. The Hollywood Reporter. Архів оригіналу за 6 липня 2021. Процитовано 9 липня 2021.
  56. Schneider, Michael (11 травня 2022). ‘Spider-Man: No Way Home,’ ‘Euphoria’ Lead MTV Movie & TV Awards 2022 Nominations (FULL LIST). Variety. Архів оригіналу за 11 травня 2022. Процитовано 11 травня 2022.

Посилання[ред. | ред. код]