Блазень (карта таро)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Дурень із колоди Таро Вершника–Вейта

Дурень — одна з 78 карт у колоді Таро. У читанні карт Таро це один із 22 Старших Арканів, іноді пронумерований як 0 (перший) або XXII (останній). Однак у колодах, призначених для гри в традиційні карткові ігри Таро, вона зазвичай не пронумерована, оскільки не є однією з 21 козиря, а натомість сама по собі служить унікальній меті. Бути Блазнем Блазень — найненадійніша карта колоди.

Блазень — потенціал і масштаб людської особистості. Зазвичай характеризує натуру безрозсудну, вільну від рамок та умовностей. Люди часто вважають його простаком, але насправді він наділений глибокою життєвою мудрістю.

В різні часи в різних системах він був на різних місцях рядку старших арканів і опинявся за 0, 21 та 22 номером. В таро Еттейли Блазень взагалі стоїть на 78 місці і називається “Затьмарення розуму”.

Через це в нього, наприклад, немає єдиної конкретної літери: у Кроулі на карті намальована Алеф (перша літера, 1 в гематрії), є версія про Шин (21 літера, 300 в гематрії), а іноді він залишається без літери.

Блазень є початком і кінцем будь-якого шляху і Блазень на 22 місці відрізняється від Блазня за номером 0, але це той самий Блазень.

Блазень — легковажний.

Він не затримується на одній думці, емоції та дії надовго і дуже швидко і легко перемикається. Він не може довго злитися, надовго зосередитися і терпіти, щоб навколо нього щось було сталим.

Його реакції на все — максимально легкі. Він не задумується про небезпеку (памʼятаємо — він крокує зі скелі не тому що такий сміливий, а тому що тупо не подумав і не звернув увагу).

Блазень — самотній.

Поряд із ним може бути його біла собака, хтось більш розумій та уважний, але не те що б вона мала багато варіантів, як на нього вплинути. Ну, тільки зубами фізично зупинити від падіння за штани. Але Блазень ризикує не тому що розраховує на собаку — це не друг і не вихованець, просто супутник, який має свою власну волю рухатись поряд або піти.

Блазень не вміє обʼєднуватися в команди, виконувати правила і дослуховуватися до інших.

Блазень — безвідповідальний.

Він ні за що не несе відповідальності і на претензії відгукується з подивом, бо нікому нічого не обіцяє, а якщо обіцяє — забуває.

Блазень — веселий.

Він здебільшого позитивна людина, бо не може сконцентруватися на стражданні та болю.

Щоб бути Блазнем — треба розслабитися. Довіритися Світу (як би тупо це не звучало) і не зосереджуватись ні на чому. По Юнґу Блазень — архетип Innocent, архетип Дитини.

Один з цікавих Блазнів — Блазень в колоді по Гаррі Поттеру — це Колін Кріві. Дитина, що абсолютно не бачила перешкод, проблем і не зосереджувалася на тому, що складалося неприємно. Через секунду після якоїсь халепи він вже знову із захопленням бігав зі своїм фотоапаратом. Навіть Васіліска він спробував сфотографувати, не задумуючись про небезпеку.

І, так, Блазню щастить — але не завжди. Просто він ніколи не шкодує.

Іконопис[ред. | ред. код]

Стандартна середньовічна алегорія дурості, написана Джотто з каплиці Скровеньї в Падуї . Це зображення нагадує Дурня в перших збережених розписних колодах.

У Таро Марселя Дурень називається Ле Мат, а в більшості італійських колод Таро — Іль Матто . Ці архаїчні слова означають «божевільний» або «жебрак» і можуть бути пов’язані зі словом «мат» у зв’язку з початковим використанням карт Таро для ігрових цілей. [1]

У найдавніших колодах Таро Дурня зазвичай зображували у вигляді жебрака або бродяги. У колоді таро Вісконті-Сфорца Дурень одягнений у пошарпаний одяг і панчохи без взуття, а на спині носить палицю. У його волоссі щось схоже на пір'я. Його непокірна борода та пір'я можуть бути пов'язані з традицією лісника або дикої людини . Ще одне раннє італійське зображення, пов’язане з традицією, — це перше (і найнижче) із серії так званих Тароккі Мантенья . Ця серія гравюр, що містить зображення соціальних ролей, алегоричних фігур і класичних божеств, починається з Мізеро, зображення жебрака, що спирається на посох. [2] Подібне зображення міститься в німецькому Hofämterspiel ; там дурень (нім. Narr ) зображений як босоніж чоловік у мантії, мабуть, із дзвіночками на капюшоні, який грає на сопілці . [3]

Марсельське Таро та пов’язані з ним колоди так само зображують бородату людину в капелюсі, можливо, блазня ; він завжди носить оберемок своїх речей на палиці (так званий биндл), перекинутій на спину. Здається, його проганяє тварина, собака чи кіт. Тварина порвала штани. [4]

У колоді Вершника–Вейта та інших езотеричних колодах, створених для картографії, Дурень зображений у вигляді юнака, який неусвідомлено йде до краю прірви. У колоді Таро Райдера-Вейта він також зображений із маленькою собачкою. Дурень тримає білу троянду (символ свободи від низинних бажань) в одній руці, а в іншій невеликий оберемок майна, що символізує невикористані колективні знання. [5]

У колодах Таро французької масті, які не використовують традиційні символічні зображення колод італійської масті для козирної масті, Дурень зазвичай складається як блазень або бард, що нагадує Джокера, який часто додається до стандартної колоди з 52 карт .

історія[ред. | ред. код]

У колодах до Вейт-Сміта Дурень майже завжди не пронумерований. Є кілька винятків: деякі старі колоди (зокрема Sola Busca 15-го століття) позначали карту 0, а бельгійські колоди 18-го століття позначали Дурня як XXII. [6] Дурень майже завжди повністю відокремлений від послідовності козирів в історичних колодах. Тим не менш, є історичний прецедент для того, щоб розглядати його як найнижчий козир і як найвищий козир.

Традиційно Старші Аркани в картах Таро нумеруються римськими цифрами. Дурень нумерується нулем, однією з арабських цифр .

Дурень може бути попередником Джокера. [7]

Приклади[ред. | ред. код]

В карткових іграх Таро[ред. | ред. код]

Дві найпоширеніші карти Дурень у карткових іграх Таро, l'Excuse (ліворуч) із Tarot Nouveau та Sküs (праворуч) з Industrie und Glück .

У читанні карт Таро Дурень зазвичай вважається частиною Старших Арканів. Це не так у карткових іграх Таро ; роль дурня в більшості ігор не залежить як від карт простих мастей, так і від козирів, і карта не належить до жодної категорії. Таким чином, більшість колод таро, спочатку створених для гри, не призначають номер Дурню, що вказує на його ранг у козирній масті; воно не має жодного. Вейт дає дурню число 0, але у своїй книзі йдеться про дурня між судом, ні. 20, і Світ, №. 21. Єдиною традиційною ігровою колодою, яка має номер Дурень 0, є Tarocco Piemontese . З 1930-х років колоди Таро Нуво часто використовують чорну перевернуту кефаль як кутовий покажчик для Дурня. [8] [9] Практично у всіх іграх Таро Дурень є однією з найцінніших карт.

У більшості ігор Таро, що походять з Італії та Франції, Дурень відіграє унікальну роль. У цих іграх Дурня іноді називають «Виправданням». Ігри Таро, як правило, є іграми на трюк ; розігрування карти дурня звільняє гравця від наслідування або гри в козир . Наприкінці трюку гравець забирає дурня та додає його до власної стопки трюків і (у більшості ігор) дає переможцю трюку найменш цінну карту з тієї самої купи. Якщо немає карток для обміну, Дурень коштує на одне очко менше, а додаткове очко дається тому, хто бере трюк. Або в кінці роздачі його можна присудити гравцеві або команді, які виграли всі трюки. Зазвичай Дурня не можна схопити, але в деяких іграх його можна виграти в останньому трюку, що може принести бонус до очок.

У другорядному варіанті французького таро гравець роздав козир 1, але без інших козирів, або Дурень може змусити козир 1 поводитися так само, як Дурень (petit imprenable).[10] Однак, згідно з офіційними правилами турніру, гравець у цій ситуації повинен оголосити про свою руку та змусити повторну роздачу (petit sec).

У п’ємонтській грі XVIII століття «Седічі» та її різновидах Дурень був найнижчим козирем. [11] На відміну від більшості ігор, Дурень коштує лише одне очко. Це схоже на роль козиря Miseria в сицилійських тароках.

Як найвищий козир[ред. | ред. код]

У більшості центральноєвропейських ігор Tarock дурень, або Sküs, просто грається як 22-й козир, що робить його найвищим козирем у таких іграх. [12] У Königrufen дурня можна схопити, але лише якщо його розіграти в той самий трюк із козирями 21 і 1, у цьому випадку виграє козир 1; це називається трюк імператора або казковий трюк. [13] В угорському тароку гравець, який програє Дурню 21 козир, традиційно має носити дурний капелюх. [14]

Як виправдання і найвищий козир[ред. | ред. код]

У французькому таро та Droggn дурень є виправданням, але в рідкісних випадках він буде найвищим козирем. Якщо гравець, який тримає Дурня, виграв усі попередні прийоми, в останньому взятті Дурень стає найвищим козирем. [15]

У Troggu дурень є найвищим козирем, але якщо це останній козир у власності гравця, гравець може вибрати кинути іншу карту замість наслідування. Як тільки це станеться, Дурень більше не буде козирем, а виправданням, яке потрібно залишити для останнього трюку. [16]

Як виправдання і дика карта[ред. | ред. код]

До і після гри Tarocchini Matto (Дурень) і Bégato називаються contatori (лічильники), обмежена форма диких карт . [17] Їх можна використовувати окремо або разом, щоб заповнити відсутні прогалини в комбінаціях або розширити їх, але вони не можуть заповнити дві послідовні прогалини в послідовних комбінаціях. [18] Вони не можуть замінити найвищий козир або королів. Обидві карти можна використовувати в будь-якій послідовності, але оскільки Дурень не може бути захоплений, поки Чарівник вразливий, гравець, який тримає Чарівника, хотів би використовувати його лише розсудливо. [19]

В іграх Grosstarock, з яких датський tarok є останнім, що вижив, Дурень може зайняти місце відсутньої карти під час оголошення перед грою. Однак об’єднання, виконане за допомогою Дурня, коштує лише половину балів порівняно з природним об’єднанням. Крім того, коли ведучий трюк, Дурень може перетворитися на найслабшу карту будь-якої масті, яку вибере гравець, але її буде відправлено до купи трюків гравця як виправдання. Проте, якщо у суперників бракує вказаної масті, вони можуть отримати право встановити масть трюку. [20]


У популярній культурі[ред. | ред. код]

У JoJo's Bizarre Adventure собака на ім'я Іггі має підставку, названу на честь Дурня, яка має силу контролювати пісок.

У Persona герої третьої, четвертої та п’ятої ігор володіють тайною Дурня.

У Street Fighter Дурень використовується для представлення персонажів Рю (Street Fighter) і Дж.

У міні-серіалі Adventure Time Stakes один із членів двору Короля вампірів названий на честь Дурня.

У Phasmophobia Дурень є однією з 10 карт, які можна витягти, використовуючи карти Таро. Під час першого витягування карти вона виглядає як інша карта, а потім незабаром перетворюється на Дурня й нічого не робить. Під час полювання всі карти перетворюються на Дурня, фактично втрачаючи будь-який можливий позитивний ефект, який можна отримати від інших взятих карт. [21]

У Мертвому домі кожен із його босів у основній серії названий на честь карт Таро Старших Арканів (за винятком Диявола). Другий бос третьої частини (Тип-0028) названий на честь карти Дурень, він бореться з гравцями в своїй клітці, рубаючи їх кігтями або скидаючи на гравця залишки тіл.

У The Binding of Isaac гравець може використати картку Дурня, щоб телепортувати Ісаака назад до початкової кімнати поверху, на якому він зараз перебуває.

У Cyberpunk 2077 карту Таро «Дурень» можна знайти на стіні квартири головного героя V.

У Gravity's Rainbow головний герой Тайрон Слотроп асоціюється з Дурнем. Він також з'являється на обкладинці єдиного альбому, випущеного (вигаданою) британською рок-групою The Fool.

У The Fool's Errand Дурень — головний герой, який мандрує чотирма королівствами, заснованими на масті, зустрічаючи персонажів, які представляють кожну карту старших і малих арканів.

Дивись також[ред. | ред. код]

  • Божественне божевілля
  • Священний юродивий

Список літератури[ред. | ред. код]

  1. Talia Felix, "The Cartomancer's Key"
  2. Images from the Tarocchi de Mantegna, accessed April 9, 2008.
  3. Hofämterspiel images, accessed April 9, 2008.
  4. Bill Butler, Dictionary of the Tarot. (Schocken, 1975; ISBN 0-8052-0559-4)
  5. Gray, E. (1960). The tarot revealed: A modern guide to reading the tarot cards. New York, N.Y.: Bell Publishing Company.
  6. Belgian tarot
  7. Nichols, Sallie (1 вересня 1973). La papesse: High priestess of tarot. Psychological Perspectives. 4 (2): 135—149. doi:10.1080/00332927308408837. ISSN 0033-2925.
  8. Tarot Nouveau decks manufactured in France
  9. Tarot Nouveau deck from Austria
  10. Petit imprenable rule
  11. A History of Games Played with the Tarot Pack, Dummet & McLeod, 2004. Lewiston, New York: Edwin Mellen Press. Vol.1, page 169-170.
  12. Tarot games
  13. Konigrufen rules
  14. Hungarian tarokk
  15. French tarot
  16. Troggu rules
  17. Tarocco Bolognese deck
  18. Tarocchino Bolognese
  19. Tarocchini sequences
  20. Danish tarok
  21. Podany, Cole (17 квітня 2023). All Phasmophobia Tarot Cards, Meanings, and Effects. GINX TV. Процитовано 23 серпня 2023.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Ілюстрований ключ до Таро А. Е. Вейта 1910 року
  • Хаджо Банзаф, Таро і подорож героя (2000)
  • Г. Рональд Мерфі, SJ, Сова, Ворон і Голуб: Релігійне значення Чарівних казок Грімма (2000)
  • Мохандас Ганді : Основні твори (Джон Дір, видання 2002)
  • Джульєтт Вуд, Фольклор 109 (1998):15-24, «Кельтське Таро і таємна традиція: Дослідження створення сучасних легенд» (1998)
  • Vici Dwyer-Thomas: The Fool and her Facebook (2012)
  • Роберт Мазло : Вивчення Таро . Les tablettes d'Hermès,ISBN 2-910401-86-3, Рамуель Ед. (1998)

зовнішні посилання[ред. | ред. код]

Шаблон:Major ArcanaThis article incorporates text from the public domain 1910 book Pictorial Key to the Tarot by Arthur Edward Waite. Please feel free to update the text.