Братковський Данило Богданович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Данило Братковський
Страстотерпець
Данило Братковський
У миру: Данило Богданович Братковський
Народився бл. 1642
Помер 15 листопада 1702(1702-11-15)
Луцьк
·обезголовлення
Шанується УПЦ КП як місцевошанований святий Волинського краю
Канонізований 27 червня 2013
У лику страстотерпець
День пам'яті 26 листопада (за ст. ст.) / 9 грудня (за н. ст.), у день його мученицької кончини та у день Собору Волинських святих 10 (за ст. ст.) / 23 (за н. ст.) жовтня.
Власний герб родини Братковських

Дани́ло Братко́вський (нар. бл. 1642 — пом. 15 листопада 1702) — громадський діяч, поет, борець за православ'я, підчаший венденський, оборонець прав українського населення на шляхетських сеймиках Київщини та Волині[1]. Святий ПЦУ.

Життєпис[ред. | ред. код]

Братковський — учасник і організатор ряду народних повстань на Правобережній Україні і в Галичині. Михайло Старицький вивів Братковського головним героєм драми «Остання ніч».

З 1700 р. підтримував зв'язки з І.Мазепою, учасник антипольського повстання під проводом С.Палія.

У 1697 році видав у Кракові збірку віршів старопольською мовою «Світ, по частинах розглянутий» (пол. Świat przeorzany)[2], які мали сатиричне спрямування («Диспут убогого з паном», «Банкет на сеймику», «Рівність» та ін.). У 2004 році в Луцьку вона вперше була перевидана з паралельним перекладом на українську.

Заарештований коло Заслава. 15 листопада 1702 страчений у Луцьку за вироком польського військового суду (був зарубаний катом на майдані Ринок).

Вшанування[ред. | ред. код]

Топоніміка[ред. | ред. код]

Пам'ятна дошка на місці страти святого Данила Братковського від поляків.

В місті Луцьк є Вулиця Данила Братковського.

Канонізація[ред. | ред. код]

27 червня 2013 року з нагоди 1025-ліття Хрещення Київської Руси-України Помісний Собор Української Православної Церкви Київського Патріархату канонізував і причислив до місцевошанованих святих Волинського краю Данила Братковського у лику Страстотерпець[3].

Дослідження життєпису та творчості[ред. | ред. код]

Ситуація почала змінюватися на краще 2004 року, коли зусиллями волинських краєзнавців та народних депутатів України в Луцьку перевидано збірку віршів Данила Братковського «Світ, по частинах розглянутий» [1]. До складу цього видання також включено короткі дослідження В. Антоновича, М. Максимовича, В. Липинського та В. Доманицького — це практично всі наукові розвідки, присвячені діяльності Братковського, що побачили світ у ХІХ — ХХ ст. Крім того, були опубліковані статті сучасних українських науковців О. Бірюліної, В. Пришляка, В. Шевчука та І. Ціборовської- Римарович. У них автори намагалися по-новому оцінити життєвий шлях та творчу спадщину цієї непересічної особистості, проте нових фактів про його життя і діяльність було виявлено небагато[4].

Джерела[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Данило Братковський: забутий і повернений діяч, поет та герой українців. Архів оригіналу за 2 червня 2019. Процитовано 2 червня 2019.
  2. текст та аналіз творчості Братковського. Архів оригіналу за 2 червня 2019. Процитовано 2 червня 2019.
  3. Українська Православна Церква Київський Патріархат (УПЦ КП). www.cerkva.info. Архів оригіналу за 27 березня 2018. Процитовано 27 березня 2018.
  4. Пошанування — через призму наукових досліджень-розвідок життєпису та творчості волинського реформатора. Архів оригіналу за 31 серпня 2020. Процитовано 2 червня 2019.

Посилання[ред. | ред. код]