Буслаєв Іван Юхимович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Буслаєв Іван Юхимович
Народився 22 грудня 1903(1903-12-22)
Вольський повітd, Саратовська губернія, Російська імперія або Всеволодчино, Саратовський повітd, Саратовська губернія, Російська імперія
Помер 30 травня 1967(1967-05-30) (63 роки)
Біла Церква, Київська область, Українська РСР, СРСР
Країна  СРСР
 Російська імперія
Діяльність офіцер, військовослужбовець
Alma mater Військова академія Генерального штабу Збройних Сил Російської Федерації, Постріл і Військова академія Генерального штабу Збройних сил СРСР ім. К. Є. Ворошиловаd (1948)
Знання мов російська
Учасник громадянська війна в Іспанії, німецько-радянська війна, Друга світова війна, Битва за Дніпро, Умансько-Ботошанська операція, Яссько-Кишинівська операція, Вісло-Одерська операція, Битва за Берлін, Сталінградська битва і вторгнення СРСР до Польщі (1939)
Військове звання генерал-майор
Партія КПРС
Нагороди
Герой Радянського Союзу Герой Радянського Союзу
орден Леніна орден Леніна орден Леніна орден Леніна орден Червоного Прапора орден Червоного Прапора орден Червоного Прапора орден Червоного Прапора орден Червоного Прапора орден Суворова 2 ступеня орден Суворова 2 ступеня орден Кутузова II ступеня орден Кутузова II ступеня орден Вітчизняної війни I ступеня орден Вітчизняної війни I ступеня орден Червоної Зірки орден Червоної Зірки медаль «За оборону Сталінграда» медаль «За перемогу над Німеччиною у Великій Вітчизняній війні 1941—1945 рр.» медаль «XX років Робітничо-Селянській Червоній Армії»
Звання  Генерал-майор

Іван Юхимович Буслаєв (рос. Иван Ефимович Буслаев; нар. 22 грудня 1903, Всеволодчино, Столипінська волость, Саратовський повіт, Саратовська губернія — пом. 30 травня 1967, Біла Церква) — радянський російський військовик, командир 213-ої стрілецької дивізії 7-ої гвардійської армії. Герой Радянського Союзу (1943).

Біографія

[ред. | ред. код]

Народився 22 грудня 1903 року в селі Всеволодчино Столипінської (за іншими даними — Липовської) волості Саратовського повіту Саратовської губернії у селянській родині.

В РСЧА з 25 листопада 1925 року. Після строкової служби залишився на понадстрокову. Потім закінчив військову піхотну школу і курси «Постріл».

Служив у піхотних частинах командиром взводу, роти, батальйону.

Член КПРС з 1931 року.

Учасник громадянської війни в Іспанії (1937—1938), за що отримав Орден Червоного Прапора. Після повернення до СРСР служив у Білоруському військовому окрузі.

Взяв участь у вторгненні СРСР до Польщі. В серпні 1940 року майор Буслаєв був призначений командувачем 603-го військового стрілецького полку новоствореної 161-ої стрілецької дивізії.

26 липня 1941 року полк під командуванням Буслаєва вступив у бій північніше Мінська. У подальшому полк брав участь в оборонних боях під Мінськом, на ріках Березина і Дніпро. За успішне командування полком у червні-липні 1941 року в оборонних боях біля села Острошицький Городок (Мінська область), під час прориву з оточення нагороджений орденом Леніна.

На початку вересня 1941 року дивізію вивели в тил на поповнення, 18 вересня перетворили на 4-ту гвардійську. У грудні 1941-січні 1942 року вела бої на Волховському фронті. У лютому 1942 року майор Буслаєв відбув у шпиталь по хворобі.

У квітні 1942 року прийняв командування 6-ю винищувальною бригадою загальновійськового типу, яка тільки почала формуватися в Уральському військовому окрузі (м. Тюмень). Основним озброєнням бійців бригади були протитанкові рушниці. У липні 1942 року бригада у складі 1-ї винищувальної дивізії під його командуванням вступила в бій на Сталінградському фронті. У лютому-березні 1943 року бригада у складі 6-ї армії Південно-Західного фронту брала участь у Харківській оборонній операції. За вміле керівництво бригадою в цих боях полковника Буслаєва нагороджено орденом Вітчизняної війни 1-го ступеня.

У червні 1943 року призначений командиром 213-ї стрілецької дивізії, командував цим з'єднанням до кінця війни. У липні-вересні 1943 року дивізія з боями пройшла від Сіверського Донця до Дніпра.

З 26 по 27 вересня 1943 року частини 213-ї стрілецької дивізії на підручних переправних засобах форсували Дніпро біля села Дніпровокам'янка (Верхньодніпровський район Дніпропетровської області України), а потім, до 30 вересня, вели бої за розширення плацдарму.

Указом Президії Верховної Ради СРСР від 26 жовтня 1943 року «за успішне форсування річки Дніпро, міцне закріплення і розширення плацдарму на правому березі річки» полковнику Буслаєву Івану Юхимовичу присвоєно звання Героя Радянського Союзу з врученням ордена Леніна і медалі «Золота Зірка». За день до підписання Указу 25 жовтня 1943 року полковнику Буслаєву присвоєно військове звання генерал-майор.

Надалі дивізія брала участь в Умансько-Ботошанській, Яссько-Кишинівській операціях, форсувала річки Дністер і Прут. На завершальному етапі війни дивізія під командуванням генерал-майора Буслаєва вела успішні бойові дії під час Вісло-Одерської та Берлінської операцій.

Після війни продовжив службу на командних посадах. У 1948 році закінчив Вищу військову академію імені К. Є. Ворошилова. Командував 10-ю кулеметно-артилерійською Червонопрапорною дивізією (колишній 106-й укріпрайон).

З 1956 року — у відставці.

Мешкав у Білій Церкві. Помер 30 травня 1967 року.

Нагороди

[ред. | ред. код]

та інші.

Посилання

[ред. | ред. код]