Східно-Молдовська єпархія

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Східно-Молдовська єпархія

Основні дані
Церква невизначений статус (першопочатково Українська православна церква — Київський патріархат)
Заснована 27 липня 2005
Юрисдикція Республіка Молдова (включно з невизнаною Придністровською Молдавською Республікою)
Єпархіальний центр Страшени
Кафедральний собор Собор святого воєводи Штефана Великого
Сайт eparhia.md
Правлячий архієрей

Фалештський і Східно-Молдовський

Архієпископ Філарет (Панку)

Східно-Молдовська єпархія (Eparhia Ortodoxa a Moldovei de Est) - православна єпархія на території Молдови, бувшої Української Православної Церкви Київського Патріархату, що охоплює територію Республіки Молдова. Єпархіальний центр - м. Страшени. Правлячий архиєрей - архієпископ Філарет (Панку).

10 липня 2020 року Священний Синод ПЦУ передав судження про подальший канонічний статус єпископа Білгород-Дністровського Філарета (Панку) та підлеглих йому релігійних структур до управління Румунської Православної Церкви.[1]

Історія єпархії[ред. | ред. код]

27 липня 2005 року настоятель Кондрицького монастиря м. Кишинів (Російської православної церкви, Молдовська православна церква) архимандрит Філарет (Панку) перейшов в юрисдикцію УПЦ-КП. 31 липня 2005 р. у Свято-Володимирському патріаршому кафедральному соборі був рукоположений на єпископа Фалештського і Східно-Молдовського.

8 жовтня 2009 року влада Молдови офіційно зареєструвала Східно-Молдовську єпархію Київського Патріархату (Eparhia Ortodoxă a Moldovei de Est a Patriarhiei Kievului şi a întregii Rusii-Ucrainei, укр. Православна єпархія Східної Молдови Патріархату Київського і всієї Руси-України).

Після утворення на основі УПЦ-КП Православної церкви України та отримання нею Томосу усі парафії поза межами України мали відійти до місцевих канонічних церков. Східно-Молдовська єпархія УПЦ-КП мала би увійти до Румунської або Російської православної церков. Вочевидь, Філарет (Панку) на це погодитись не міг. За повідомленнями ЗМІ, він планував узяти участь у відновлювальному Соборі УПЦ-КП, який проводив Філарет (Денисенко). Однак, цього не сталося. Відтак, приналежність єпархії до будь-якої канонічної чи неканонічної юрисдикції наразі не вирішене.

9 липня 2020 року Священний синод ПЦУ ухвалив виключити зі складу єпископату Філарета (Панку) за те, що той «таємно відвідав» Філарета (Денисенка), приєднався до УПЦ КП, та отримав від Філарета сан архієпископа[2]. Єпископ Філарет (Панку) і його єпархія дотримуються румунсько-молдовської літургійної традиції і не представляють українську діаспору, повідомляють в ПЦУ. Тому синод вирішив передати судження про подальший канонічний статус єпископа і підлеглих йому структур в управління Румунської православної церкви[3]. У Київському Патріархаті, коментуючи формулювання «таємно відвідав Почесного Патріарха Філарета (Денисенка)», констатували: «Таке формулювання чітко демонструє: керівництво Православної Церкви України жорстко забороняє та засуджує будь-які контакти з Почесним Патріархом Філаретом <…> Дивує, що деякі архієреї Православної Церкви України регулярно контактують із представниками Української Православної Церкви Московського Патріархату і це не викликає протесту керівництва ПЦУ. А зустріч із людиною, яка найбільше зробила для автокефалії Української Православної Церкви, поставила майже весь єпископат ПЦУ, трактується, як злочин»[4].

Архиєреї[ред. | ред. код]

Сьогодення єпархії[ред. | ред. код]

Східно-Молдовська єпархія є нечисленною релігійною організацією Молдови. Діє близько 10 парафій.

Храми і монастирі єпархії[ред. | ред. код]

Єпархіальне управління[ред. | ред. код]

  • м. Страшени (or. Străşeni), вул. Об'єднання (Unirii), 62.

м. Страшени (or. Străşeni)[ред. | ред. код]

Назва Адреса Координати Настоятель Примітка
1 Кафедральний собор святого воєводи Штефана Великого вул. Об'єднання (Unirii), 62 архієпископ Фалештський і Східно-Молдовський Філарет (Панку) У будівлі розміщено єпархіальне управління

c. Кожушна Страшенського району (s. Cojușna, r-ul Străşeni)[ред. | ред. код]

Назва Адреса Настоятель Примітка
1 Храм святого воєводи Штефана Великого архієпископ Фалештський і Східно-Молдовський Філарет (Панку)

c. Дрождієнь Ніспоренського району (s. Drojdieni, r-ul Nisporeni)[ред. | ред. код]

Назва Адреса Настоятель Примітка
1 Храм святого Василія Великого о. Петру Ґарбузару

c. Золотієвка Аненій-Нойського району (s. Zolotievca, r-ul Anenii Noi)[ред. | ред. код]

Назва Адреса Настоятель Примітка
1 Храм Різдва пресвятої Богородиці о. Іван Руссу

Див. також[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  1. Румунська Церква затвердила організацію Українського вікаріату[недоступне посилання]. Релігійна правда. 24.07.2020
  2. Східно-Молдавський єпископ попросився до церкви Київського патріархату на чолі з Філаретом. glavcom.ua (укр.). Процитовано 10 липня 2020.
  3. Из ПЦУ исключили молдавского епископа за то, что тот принял титул от Филарета. LIGA (рос.). 10 липня 2020. Процитовано 10 липня 2020.
  4. Заява щодо заборони єпископату ПЦУ спілкуватися з Патріархом Філаретом – Українська Православна Церква Київський Патріархат. офіційний сайт УПЦ КП (укр.). 13 липня 2020.

Посилання[ред. | ред. код]