Вагон-лабораторія

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
План вагона-лабораторії(рос.)

Вагон-лабораторія — спеціально обладнаний вагон, призначений для проведення дослідів та випробувань об'єктів залізничної техніки в колійних (польових) умовах, проведення автоматизованих обстежень стану обладнання тягових підстанцій та інших об'єктів тягового електрозабезпечення електрифікованих залізниць. Метою обстежень є виявлення дефектів на залізничній інфраструктурі.

Загальна характеристика[ред. | ред. код]

Вагони-лабораторії виготовляються на базі звичайних купейних пасажирських вагонів, в яких частина купе зазвичай об'єднуються в кухню і робочий салон. Ззовні, залежно від призначення лабораторії, може відрізнятися від звичайного вагону оглядовими вікнами (в неробочому тамбурі, з боків робочого салону — для контролю колії; на даху для контролю контактного дроту), відеокамерами і прожекторами, різноманітними вимірювальними візками під вагоном.

Всередині вагона-лабораторії встановлюється вимірювальне і реєструвальне обладнання, електронні підсилювачі, а також електроенергетичне обладнання для живлення вимірювальних приладів — акумуляторні батареї, дизель-генератор, випрямлячі. Динамометричні вагони обладнуються динамометричним автозчепленням.

Застосування[ред. | ред. код]

Вагони-лабораторії використовують:

Див. також[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  • Железнодорожный транспорт: Энциклопедия