Вальверде (вигадана країна)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Вальверде (Val Verde) — вигадана країна, яку використовує у своїх творах голлівудський сценарист і продюсер Стивен де Соуза як типовий «латиноамериканський сетинг»[1]. Використання вигаданої назви зумовлене тим, що згадка в негативному контексті реально існуючих країн Південної або Центральної Америки могла б викликати певні дипломатичні або юридичні проблеми. «Валь Верде» можна перекласти з іспанської, як «Зелена Долина». Вперше ця назва з'явилася у фільмі «Командо» (1985).

Опис[ред. | ред. код]

Країна Вальверде здебільшого використовувалася в голлівудських фільмах жанру «екшн» 1980-х років як місце дії у Латинській або іноді Південній Америці. Це було зумовлено непростими відносинами США з реально існуючими країнами даного регіону. Зазвичай Вальверде зображена, як бідна і аграрна тропічна країна.

Стівен де Соуза, пояснюючи використання цієї країни у коміксу про Шину (див. нижче), описав її як «щось подібне до Гаяни — популярні туристичні карибські курорти, таємничий тропічний ліс і суміш культур англійців, іспанців, африканців, креолів та корінних мешканців». Також він зазначив, що має деяке розуміння про реалії Гаяни, адже саме звідти походить родина його батька[2].

У фільмах «Командо» і «Міцний горішок 2» можна побачити прапор цієї країни. В першому випадку він віддалено нагадує сучасний прапор Афганістану, у другому — прапор Болівії[3].

Згадки у художніх творах[ред. | ред. код]

Вигадана країна під назвою Вальверде була згадана у ряді створених де Соузою кіно- і телефільмів, а також коміксів. Нижче наведено приклади у хронологічному порядку.

  • «Командо» (1985) — головний герой протистоїть колишньому диктаторові цієї вигаданої держави.
  • Телесеріал «Supercarrier» — дія 5-го епізоду «Rest and Revolution» («Відпочинок і революція», 1988) відбувається у Вальверде під час збройного повстання.
  • «Міцний горішок 2» (1990) — антагоністи мають за мету врятувати Рамона Есперансу, диктатора Вальверде, заарештованого за наркоторгівлю і доставленого до США для суду.
  • Телесеріал «Adventure Inc.» — десятий епізод першого сезону має назву «Plague Ship of Val Verde» («Чумний корабель з Вальверде»).
  • У Вальверде відбуваються події перезапуску класичного коміксу «Шіна, королева джунглів» (видавництво «Devil's Due Publishing», 2015 рік), сценарій якого написав де Соуза.

Окрім власних робіт де Соузи, Вальверде згадується й у творах інших авторів:

  • На думку самого де Соузи, події фільму «Хижак» відбуваються саме у Вальверде[4] (слід зазначити, що у новелізації цього фільму і його сиквелі було згадано, що показане в першому фільмі відбувалося у Ґватемалі).
  • Broforce, відеогра 2015 року — Вальверде є однією з ігрових локацій.
  • Події кінофільму «Атака Юрського періоду» (Jurassic Attack, 2013) відбуваються на території Вальверде.
  • Персонаж відеогри «Beholder» Альберт Мейніке є шпигуном Вальверде, з якою країна головного героя (явно європейська) воювала за сорок років до подій сюжету гри.

Інше[ред. | ред. код]

Рід бразильських павуків Predatoroonops отримав свою назву на честь іншопланетянина з фільму «Хижак». Один з видів цього роду названий Predatoroonops valverde[5].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Baldwin, Daniel. Val Verde: Exploring Fox's Secret $5 Billion Cinematic Universe. Forbes (англ.). Процитовано 14 січня 2021.
  2. Return of the Queen: de Souza Talks «Sheena», Comic Book Resources, January 7, 2008
  3. Val Verde (movies and TV).
  4. Williams, Owen (January 2012). Predator: The Complete History. Empire.
  5. Brescovit, Bonaldo, Santos, Ott & Rheims, 2012 : The Brazilian goblin spiders of the new genus Predatoroonops (Araneae, Oonopidae). Bulletin of the American Museum of Natural History, n. 370, pp. 29-31. Page accessed on January 12, 2013