Варв'янський Станіслав Михайлович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Станіслав Михайлович Варв'янський
Народився 28 серпня 1937(1937-08-28)
Демидівка, Решетилівський район, Полтавська область
Помер 2 квітня 2017(2017-04-02) (79 років)
Полтава
Країна СРСР СРСРУкраїна Україна
Національність українець
Діяльність політолог
Alma mater Казахський державний університет імені С. М. Кірова
Галузь філософія, політологія
Заклад Полтавський університет економіки і торгівлі
Вчене звання професор
Науковий ступінь доктор філософських наук
Нагороди
Медаль «За трудову доблесть»
Медаль «За трудову доблесть»
Медаль «Ветеран праці»
Медаль «Ветеран праці»

Станіслав Михайлович Варв'янський (28 серпня 1937, Демидівка, нині Полтавського району, Полтавської області — 2 квітня 2017, Полтава) — український науковець, доктор філософських наук, професор кафедри філософії та політології Вищого навчального закладу Укркоопспілки «Полтавський університет економіки і торгівлі».

Біографія[ред. | ред. код]

Народився 28 серпня 1937 року в селі Демидівка Решитилівського району (нині Полтавського району), Полтавської області в родині учителів. У 1954 році закінчив середню школу в селі Лазірки Лазірківського району (нині Лубенський район) на Полтавщині. У 19561958 роках працював на цілинних землях Казахстану механізатором у радгоспі «Колос» Тарановського району Кустанайської області. У 1958 році призваний на строкову військову службу до лав Радянської армії. Служив в артилерійському полку танкової дивізії у місті Совєтськ Калінінградської області[1].

Після демобілізації з армії, у 1961 році, вступив на географічний факультет Казахського державного університету імені С. М. Кірова, який закінчив у 1966 році. У 1967 році вступив до аспірантури на кафедру філософії Алматинського інституту народного господарства. У 1970 році захистив кандидатську дисертацію «Проблеми єдності гідробіосфери». І цього ж року розпочав роботу на кафедрі марксизму-ленінізму Павлоградського педагогічного інституту (спочатку старшим викладачем, а згодом завідувачем кафедри). У 1973 році Станіслав Варв'янський отримав вчене звання доцента[1]. У 19751983 роках — лектор відділу пропаганди ЦК Компартії Казахстану (Алмати)[2]. Від травня 1983 й до вересня 2015 року викладав у Полтавському університеті економіки і торгівлі. У 19831984 роках — завідував кафедрою філософії та наукового комунізму[1]. У жовтні 1999 року захистив докторську дисертацію по темі «Філософські і етико-гуманістичні аспекти екологічної проблеми»[3]. За роки роботи на кафедрі філософії та політології у Полтавському кооперативному інституті, а пізніше у Полтавському університеті споживчої кооперації України (ПУСКУ) та Полтавському університеті економіки і торгівлі був членом вченої Ради цього ВНЗ, заступником секретаря парткому, працював позаштатним лектором товариства «Знання», виступав на соціально-політичні та краєзнавчі теми на обласному радіо і телебаченні, друкувався в газетах «Зоря Полтавщини», «Комсомолець Полтавщини» та інших виданнях. У 2003 році Станіславу Михайловичу Варв'янському присвоєно вчене звання професора кафедри філософії та політології Вищого навчального закладу Укоопспілки «Полтавський університет економіки і торгівлі»[1].

Активний учасник численних міжнародних та вітчизняних наукових конференцій.

Окрім науково-педагогічної діяльності професор С. М. Варв'янський вів та пропагував активний і здоровий спосіб життя. Улюбленою справою всього життя для нього став волейбол, яким почав займатися ще за часів студентства. Він отримав різноманітні нагороди на міських, всеукраїнських і міжнародних змаганнях. Станіслав Варв'янський на відкритому чемпіонаті світу серед волейбольних команд ветеранів (у віковій групі 70 років і старші), що проходив 26—27 травня 2012 року у фінському Тампере, у складі збірної України виборов бронзові нагороди[1].

Наукова діяльність[ред. | ред. код]

Автор понад 100 наукових публікацій українською, російською, казахською, німецькою, уйгурською мовами. Основний напрям наукових досліджень вченого — філософські проблеми природознавства, проблеми сучасної екологічної кризи і майбутнього цивілізації. Автор монографій, підручників, навчально-методичних посібників, зокрема[1][2]:

  • Проблема единства биогеносферы: Автореферат диссертации на соискание ученой степени кандидата философских наук / Казахский государственный университет им. С. М. Кирова. — Алма-Ата: [б.и.], 1970. — 23 с.
  • Актуальные вопросы взаимодействия природы и общества. — Алма-Ата, 1977.
  • Общество и окружающая среда / Варвянский Станислав Михайлович. — Алма-Ата: Казахстан, 1981. — 64 с.
  • Человек и современный экологический кризис / С. М. Варвянский. — М.: [б.и.], 1997. — 157 с.
  • Етико-гуманістичні аспекти екологічної проблеми: Курс лекцій. — Х., 1996.
  • Человек и современный экологический кризис. — Москва: Логос, 1997. — 157 с.
  • Екологічна проблема: філософські і етико-гуманістичні аспекти / автореферат дисертації на здобуття вченого ступеня доктора філософських наук. – Київ: Інститут філософії ім. Г. С. Сковороди, 1999. – 32 с.
  • Сучасні суперечності в системі «суспільство– природа» // Міжвузів. наук.-практ. конф. «Філос.-культурол. аналіз повсякденності». П., 2004.
  • Вплив факторів довкілля на здоров’я людей // Мат. Міжнар. наук.-теор. конф. — Л., 2004.
  • Світоглядні аспекти сучасної екологічної проблеми // Актуальні проблеми філософії та соціології Науково-практичний журнал Національного університету «Одеська юридична академія». — Випуск 1. – Одеса, 2014. – С. 45–48.

Премії, нагороди[ред. | ред. код]

За сумлінну працю нагороджений[1]:

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в г д е ж Мовчан М. М. Варв'янський Станіслав Михайлович. puet.edu.ua. Полтавський університет економіки і торгівлі. Архів оригіналу (PDF) за 15 березня 2022. Процитовано 24 лютого 2024. {{cite web}}: Недійсний |мертвий-url=dead (довідка)
  2. а б Р. С. Балакірєва. Варв'янський Станіслав Михайлович // Енциклопедія сучасної України / ред. кол.: І. М. Дзюба [та ін.] ; НАН України, НТШ. — К. : Інститут енциклопедичних досліджень НАН України, 2005. — Т. 4 : В — Вог. — С. 77. — ISBN 966-02-3354-X.
  3. Варв'янський Станіслав Михайлович. Екологічна проблема: філософські і етико-гуманістичні аспекти: Дис… д-ра наук: 09.00.09 — 1999. lib.ua-ru.net. Научная электронная библиотека «Веда». Архів оригіналу за 12 червня 2018. Процитовано 24 лютого 2024.

Джерела та література[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]