Переверзєв Василь

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Переверзєв Василь
Василь Переверзєв
Зображення
Зображення
Основна інформація
Дата народження 5 січня 1981(1981-01-05) (43 роки)
Місце народження Кривий Ріг Дніпропетровська обл. УРСР
Роки активності з 1994-дотепер
Громадянство Україна Україна
Професія музикант, режисер
Інструменти спів, акустична гітара, ударна установка
Жанр рок
Псевдоніми Прозоров
Prozorow
Proz Prozorowww
Гурт

ПНД (2009-дотепер)
ТОЛ (2003—2013)

Прозак (2023—дотепер)
Лейбл Іншамузика, Moon Records
Q: Цитати у Вікіцитатах
CMNS: Файли у Вікісховищі

Василь «Прозоров» Переверзєв — український рок-музикант, найбільш відомий як лідер, вокаліст і автор пісень київського альтернативного гурту «ТОЛ».

Життєпис[ред. | ред. код]

Народився 5 січня 1981 року, в місті — Кривий Ріг. З 1999 року проживає в Києві, одружений. У березні 2024 року вступив до бригади НГУ «Азов».[1]

Музична творчість[ред. | ред. код]

Василь Перевєрзєв був ударником гурту «Аероплан» (Кривий Ріг) і гурту «Dollheads». З 2000 року він грав на барабанах у гурті «Вхід У Змінному Взутті» у складі музикантів гурту «Samosaboyzz», а коли створив «ТОЛ», то певний час поєднував роботу в обох гуртах.

22 травня 2003 року Василь Переверзєв (Прозоров) та Сергій Любинський (KNOB), які переїхали до Києва з Кривого Рогу, і вже певний час мріяли про створення власної команди, заснували гурт «ТОЛ». До гурту також увійшли: Євген Петрусенко (Дакіла) з Павлограда, Дмитро Дзюба (Джимбо) та Юрій Іщенко (Разборчивый) з міста Токмак (Запорізька область), Олександр Козярук (Digitol) з Кропивницького, який змінив на початку 2005 року в гурті діджея МакБіта.

Василь став вокалістом гурту, хоча вокалу ніколи ніде не вчився. У піснях він використовує всі сторони свого непересічного вокалу — від акапельного розспіву до кричущого емоціями скріму.

Концерт ПНД у Кривому Розі (2017)

Прозоров — автор усіх текстів пісень ТОЛу. Він пише тексти про боротьбу людини із внутрішнім і зовнішнім світом українською та російською мовою.

Я буду писати і співати тією мовою, якою мені найкраще в певний час виразити свої почуття. В цьому не має жодного політичного підтексту.
Для мене російська мова більш груба, більш жорстка... Я ніколи не ставлю собі за мету написати пісню, вона сама вилазить, і вилазить вже певною мовою.

У деяких піснях присутня ненормативна лексика, але не вульгарна, а як спосіб вираження почуттів. Слова пісень містять багато печалі, безвиході, відчаю, ненависті, самотності — цілий набір різних, в основному негативних, відвертих емоцій. Жорстка протестна лірика Прозорова просякнута депресією та здоровою злістю на бездушне суспільство і недосконалий світ.

Я пишу тільки про те, що сам переживаю, про що сам думаю.

2013 року Василь Переверзєв за станом здоров'я вирішив призупинити музичну діяльність, і тому 27 березня 2013 року гурт «ТОЛ» заявив про припинення свого існування.

Прозоров пояснює, що у нього стався «внутрішній колапс», після чого він став дивитися по-іншому на світ і на гурт. Він розповів, що причиною розпаду ТОЛ стала відсутність віри, віри в щось чи в когось. Тому він обрав шлях перезавантаження, в результаті чого багато речей побачив під іншим кутом. Тепер у нього є не тільки віра, а й сім'я, яка його нескінченно надихає. Можливість возз'єднання гурту здається йому мізерно малою: «Це виняткова ситуація. Матеріал ТОЛ вимагає узгодженості та щирості. Але для мене це вже інша епоха».[2]

У 2009 році в Києві Прозоров , Джимбо (на той час ще учасники "ТОЛ"у) та Антон Семикопенко (MED, the ВЙО) створили спільний акустичний проект — гурт «ПНД», в якому Василь співає і грає на акустичній гітарі. У березні 2010 року вийшов їх перший альбом «Два Аккорда», який складається з пісень Прозорова, написаних ним в проміжок часу з 2000 по 2009 рік поза творчістю гурту «ТОЛ». Альбом був записаний Антоном Семикопенко на студії RusanivkaRecords та виданий INSHAMUZIKA - Moon Records.

Співпрацює з музичним проектом Віктора Придувалова VOID.

Нещодавно Прозоров презентував свою авторську акустичну програму «Дім».

В вересні 2023 року Василь створив гурт мотиваційного року "Прозак"[3], до складу якого увійшли: вокал - Василь-Прозоров Переверзєв, гітара - Олександр Дудка, бас - Олексій Носенко, барабани - Олександр Касярум.

01.10.23 вийшов перший трек гурту - "Рушаємо"[4].

31.10.23 вийшов другий трек гурту - "Страта"[5].

21.12.23 гурт випустив третій реліз "Передайте нашим".

30.12.23 Гурт "Прозак" випустив пісню "Сила".

24.02.24 в день другої річниці повномасштабного вторгення світ побачила п'ята пісня гурту "Прозак" - "Тримайся".

Режисерська діяльність[ред. | ред. код]

Переверзєв у 2017

Переверзєв робить рекламні відеоролики для концертів, займається відеомонтажем, режисурою і зйомками відео, має досвід в кліпмейкерстві. Працював з досить знатними режисерами, його вчить монтажу Віктор Придувалов.

Одна з його перших монтажних робіт — перший відеокліп ТОЛу «3-кі».

Прозоров — режисер дебютного відео гурту SNUFF — Воспоминания, першого офіційного відеокліпу гурту АННА — Гламур, кліпу гурту Merva — До себе в рай, дебютного відео гурту Pins — Мандруй зі мною, відеороботи на пісню «Родина моя» гурту ГАЛяК[6].

Перший відеокліп, який Прозоров знімав для власного гурту ТОЛ — це відеокліп на пісню «Клей. Мо». Це повністю його робота (режисура, монтаж).

Також Василь Переверзєв — режисер відеокліпу власного гурту ПНД на пісню «Пингвинья (Время)»[7].

В 2022 році став режисером кліпу НіагАра — Прокинься. Також у кліпі акторами стали діти Василя — Радомира та Лев Переверзєви. Художником-постановником стала Олена Переверзєва [8][9].

Цікаві факти[ред. | ред. код]

  • Прозоров допомагав лідеру гурту АННА Віктору Новосьолову з організацією фестивалю «Руйнація».
  • Брав участь у постановці за мотивами твору «Сто років самотності» Габріеля Маркеса у незалежній криворізькій експериментальній театральній групі «Баобаб» (ВаоВаВ). Запропонувала йому зіграти роль режисер Тетяна Леонідова. Для нього цей досвід був унікальний, тому що крім шкільних спроб взяти участь у театральній постановці, в його житті на той час не було нічого подібного. Після цього він почав спілкуватися з Олександром Шапіро і зніматися у нього.
  • У 2012 році став героєм випуску передачі Любимый стих на Торф ТВ.

Висловлювання[ред. | ред. код]

Коли я став виходити на сцену, я зрозумів, що таке енергетична і психологічна віддача. Це дуже багато. Якщо не відшкодовувати все це чимось, то можна закінчити передчасно...
Взагалі я меломан. Але періодично змушую себе не слухати нічого нового, тому що, коли у мене натхнення, я не хочу його збити чимось іншим, щоб підсвідомо не взяти звідти хоча б одну ноту, удар або емоцію.
Мені хочеться витягнути з себе все те, що мене турбує, все те, що прийшло, і викласти це на лист, на інструмент.

Про пісню гурту ТОЛ — ВОР, яка стала пророчою:

У кожного акорду, у кожного звуку є свій характер і він йде від якогось внутрішнього голосу. Коли KNOB, гітарист, приніс перший риф, я запитав: про що це? Він каже - не знаю, але я бачу танки їдуть, війну... Ми стали розкручувати тему війни і я почув там українську мову. Найчастіше так і буває - при перших враженнях, асоціаціях відразу всередині народжується якийсь один рядок або щось в цьому роді, з чого потім виходить пісня.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Культовий рокер став воїном бригади спецпризначення "Азов": що відомо
  2. http://cultprostir.com.ua/uk/post/vtrachenuy-rok-n-roll[недоступне посилання з вересня 2019]
  3. Мосійчук, Олена (2 жовтня 2023). Василь Переверзєв (екс-«ТОЛ») запустив новий проєкт «Прозак». Послухайте першу пісню. СЛУХ — медіа про музику та все, що навколо неї. Процитовано 21 грудня 2023.
  4. Екс вокаліст гурту ТОЛ Василь "Прозоров" Переверзєв в рамках свого нового музичного проекту Прозак видав пісню "Рушаємо" — Radio ROKS. www.radioroks.ua (укр.). Процитовано 21 грудня 2023.
  5. Бурєнок, Макс (3 листопада 2023). Шо по релізах? «Марний» та «Скажи щось погане», Renie Cares, drimandr, Libenson, The Beatles, Spiritbox та багато іншого. ЛЮК — культурне підпілля (укр.). Процитовано 21 грудня 2023.
  6. http://rock.kiev.ua/article/2010/116/
  7. http://www.galka.if.ua/eks-uchasniki-tol-znyali-klip-pro-viru-v-ivano-frankivskiy-oblasti/
  8. "Прокинься" - нова пісня від НіагАра.
  9. Гурт “Ніагара” презентував відео на трек “Прокинься”.

Посилання[ред. | ред. код]