Велі Каюм-хан

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Велі Каюм-хан
узб. Vali Qayumxon
тур. Veli Kayyum Han
Народився 15 липня 1904(1904-07-15)
Ташкент, Туркестанське генерал-губернаторство, Російська імперія
Помер 13 серпня 1993(1993-08-13) (89 років)
Дюссельдорф, Німеччина
Країна  Російська імперія
 Бухарська Народна Радянська Республіка
 Німецька імперія
 Німеччина
Діяльність політик
Знання мов узбецька і німецька
Партія Національний комітет об'єднання Туркестануd і Антибільшовицький блок народів

Велі Каюм-хан (тур. Veli Kayyum Han; узб. Vali Qayumxon 15 липня 1904 Ташкент — 13 серпня 1993, Дюссельдорф) — туркестанський ідеолог, узбецький націоналіст, антикомуніст, антирадянщик. Засновник Національного комітету об'єднання Туркестану, один з організаторів Туркестанського легіону. У післявоєнний період — активний діяч Антибільшовицького блоку народів.

Біографія[ред. | ред. код]

Народився в сім'ї ташкентського (за іншими даними, бухарського) торговця. У Бухарі навчався в педагогічному технікумі. Дотримувався націоналістичних і антикомуністичних поглядів, належав до підпільної антирадянської організації «Кумек»[1].

У 1922 році з ініціативи Абдурауф Фітрата група з 70 студентів була спрямована на навчання в Німеччину. У цій групі перебував і Велі Каюм. Закінчив в Берліні сільськогосподарську школу, потім Берлінський університет. Відмовився повертатися в СРСР і залишився в Німеччині. У 1926 був заочно засуджений в СРСР до страти.

Тісно співпрацював з лідером та ідеологом Туркестанської націоналістичної еміграції Мустафою Шокаєм, видавав разом з ним журнал «Яш Туркестан»[2] . Встановив контакт з німецькими дипломатами та розвідниками.

Велі Каюмов був прихильником націонал-соціалізму, з ентузіазмом сприйняв прихід до влади НСДАП . Вважав Третій рейх союзником Туркестанського націоналізму.

Наприкінці 1941 року раптово помер Мустафа Шокай. Велі Каюм став лідером Туркестанської еміграції і став називатися Велі Каюм-хан. Заснував Національний комітет об'єднання Туркестану, взяв активну участь у формуванні Туркестанського легіону вермахту[3].

У той же час нацистські функціонери висловлювали думку, що Каюмов-хан «непридатний для виконання відведеної йому ролі, так як ставить своє марнославство вище спільної справи», схильний до вождизму, усуває здатних туркестанцев, що «завдало шкоди інтересам розвідувальних служб». При цьому Каюмов-хан вів розкішний спосіб життя, мав квартиру і персональний автомобіль. За свідченнями бійців Туркестанського легіону, в комітеті Каюмов-хана процвітали доноси, хабарництво, трайбалізм.

23 листопада 1944 року Каюм-хан привітав Празький маніфест і заявив про солідарність Туркестанського комітету з Комітетом визволення народів Росії[4] . У той же час Каюм-хан зневажливо відхиляє пропозицію генерала Власова про співпрацю: «Ми будемо самостійною державою. З Росією ніяких справ мати не хочу!»[5].

5 травня 1945 Велі Каюм-хан заарештований американською контррозвідкою в Марієнбаде за співпрацю з нацистами. Звільнений через півтора роки.

У повоєнні роки Велі Каюм-хан проживав в Західній Німеччині, спочатку в Мюнхені і Міндені, потім в Дюссельдорфі . Був помітною фігурою антикомуністичної еміграції, продовжував керувати НКОТ. Орієнтувався швидше на Велику Британію, ніж на США.

У свій час Каюм-хан входив до складу керівної ради Антибільшовицького блоку народів.

Після розпаду СРСР Велі Каюм-хан побував в незалежних Узбекистані і Казахстані[6] . Точна дата відвідування незрозуміла, оскільки в одних джерелах вказується 1995 рік, тоді як Каюм-хан помер в 1993[7].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Вали-Каюм-хан. Архів оригіналу за 14 квітня 2017. Процитовано 28 грудня 2020.
  2. Восточный легион Гитлера. Архів оригіналу за 10 квітня 2016. Процитовано 28 грудня 2020.
  3. Hijratda vatan yodi: turkiyalik olim va yozuvchi Chig‘atoy Ko‘char bilan suhbat. Архів оригіналу за 27 жовтня 2018. Процитовано 28 грудня 2020.
  4. ПРОКЛЯТЫЕ СОЛДАТЫ. ПРЕДАТЕЛИ НА СТОРОНЕ III РЕЙХА. Восточный легион Гитлера. Архів оригіналу за 10 квітня 2016. Процитовано 28 грудня 2020.
  5. Р. Эсенов. Фрагменты из нового документального романа «Красный падишах»
  6. Вели Каюм — горы лжи или упоение властью?[недоступне посилання з Июль 2018]
  7. Veli Kayyum Han. Архів оригіналу за 7 травня 2016. Процитовано 28 грудня 2020.