Весілля Свічки

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Весілля свічки
А. І. Манастирський. Козацька школа. Початок XX ст.
Інші назви День Семена, Семена, Симеона Стовпника, Свято свічки
Ким святкується слов'яни
Тип народно-православний
Дата 1 вересня
Традиції постриження молодих хлопців і вперше садовили їх на коні, закінчувалися гуляння на «вулиці» й починалися вечорниці в хаті
CMNS: Весілля Свічки у Вікісховищі

Весі́лля Сві́чки — народно-християнське свято початку осіннього циклу. Свято пов'язане з днем преподобного Симеона Стовпника, пам'ять якого відзначається 1 вересня[1].

Історія свята[ред. | ред. код]

З прийняттям християнства на Русі цього дня святкували Новий рік, адже 1 вересня було початком індикту.[2] Ще з княжих часів пішов звичай вперше садовити на коня молодих хлопців, а потім з великими церемоніями везти їх до церкви, де після служби єпископ справляв пострижини хлопців. Цей звичай зберігся до козацької доби.

У ніч проти Семена Стовпника було київське базарне свято з лялькою на людську подобу. Це був своєрідний карнавал на київських базарах.

На Семена кінчається "вулиця" й починаються вечорниці в хаті.

Починають копати картоплю. Потім у полі чи в городі розкладають вогнище і печуть картоплю, їдять, гріються. Цього дня ткачі встановлюють верстати і починають ткати килими. Беруться за роботу і столярі, стельмахи, ковалі. А ввечері майстри збиралися до шинка, так відбувалося весь тиждень до Другої Пречистої.[3]

Увечері по хатах запалюють світильник, який має горіти "до Великодня". Зокрема на Поліссі це робили святково і урочисто. Кожен майстер намагався почати роботу біля світильника.

Донині потрібно обсіятися озиминою.

З цього дня починається і триває тиждень бабине літо. Опісля остаточно відлітають ластівки, а зграї горобців тихшають і меншають. [2]

Свято в мистецтві[ред. | ред. код]

У своїй драматичній поемі "Свіччине весілля" (1930) Іван Кочерга описує Київ у 16 столітті, а саме ремісниче життя Подолу, заборону місцевої влади запалювати світло і боротьбу народу. За мотивами цього твору створюють мультфільм "Весілля свічки" (1982).

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Православний церковний календар 2024. Новоюліанський. З додатком вересень — грудень 2023 р.
  2. а б Скуратівський, Василь (1993). Місяцелік. Український народний календар. Київ: Мистецтво. с. 119.
  3. Воропай, Олекса. Звичаї нашого народу. Мюнхен. с. 160.

Література[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]