Вознесенський Андрій Андрійович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Андрій Андрійович Вознесенський
Андрей Андреевич Вознесенский
Народився12 травня 1933(1933-05-12)
Москва
Помер1 червня 2010(2010-06-01) (77 років)
Москва
·інсульт
ПохованняНоводівичий цвинтар
ГромадянствоСРСР СРСР
Росія Росія
Національністьросіянин
Діяльністьпоет
Alma materМосковський архітектурний інститут
Мова творівросійська
Жанрпоезія
ЧленствоБаварська академія витончених мистецтв
Автограф
Нагороди
Сайт: andreyvoznesenski.ru

CMNS: Вознесенський Андрій Андрійович у Вікісховищі
Q:  Висловлювання у Вікіцитатах

Андрі́й Андрі́йович Вознесе́нський (12 травня 1933, Москва — 1 червня 2010, Москва) — російський поет, один з найяскравіших російських поетів-шістдесятників.

Літературна кар'єра Вознесенського почалася зі знайомства з Борисом Пастернаком, якому він у 14 років послав свої вірші. Пізніше Вознесенський казав, що Пастернак справив на нього «винятковий вплив як поет і як людина».

1958 Андрій закінчив Московський архітектурний інститут.

Друкуватися почав 1958. 1960 побачили світ перші збірки віршів — «Мозаїка» та «Парабола». Перша опублікована збірка «Мозаїка» накликала критику влади і звинувачення в «антирадянщині». Йому періодично забороняли видаватися, збірки віршів поширювалися підпільно. 1964 року була опублікована збірка «Антисвіт», за якою 1965 року в Театрі на Таганці був поставлений спектакль. Ця постановка мала величезну популярність серед московської публіки на тлі великого інтересу до поезії, що прийшовся на 1960-і роки. Пізніше, в 1970-і роки, Вознесенський почав публікуватися більш-менш відкрито і в 1978 році навіть був нагороджений Державною премією СРСР за збірку «Вітражних справ майстер». Усього Вознесенський випустив понад 40 поетичних збірок, зокрема «Взгляд» і «Тінь звуку».

Андрій Вознесенський був удостоєний низки нагород — радянських, російських і міжнародних. Він є кавалером ордена Трудового Червоного Прапора, а також орденів «За заслуги перед Вітчизною» III та II ступеня. Крім того, Вознесенський — почесний член ряду академій, в тому числі Паризької академії братів Гонкур і Європейської академії поезії.

Українською мовою окремі вірші та поеми Вознесенського переклали Андрій Малишко, Дмитро Павличко, Роман Лубківський, Петро Перебийніс, Степан Пінчук та інші.

Див. також

[ред. | ред. код]

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. Bibliothèque nationale de France BNF: платформа відкритих даних — 2011.
  2. Lutz D. Schmadel. Dictionary of Minor Planet Names. — 5-th Edition. — Berlin, Heidelberg : Springer-Verlag, 2003. — 992 (XVI) с. — ISBN 3-540-00238-3.

Література

[ред. | ред. код]