Воєнні злочини у Сумській області під час російсько-української війни

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Руїни ТЕЦ у місті Охтирка після обстрілу росіянами

Під час окупації частини Сумщини[ред. | ред. код]

Обстріли житлової забудови

місто Охтирка:

25 лютого російськими окупантами було здійснено ракетний удар реактивною системою залпового вогню БМ-27 «Ураган» по житловому масиву «Дачний» в районі дитячого садочка «Сонечко», в результаті якого загинули діти. Ракетний удар нанесено ракетами з касетною головною частиною, по цивільним об'єктам і інфраструктурі. На думку Amnesty International цей випадок із застосуванням касетних боєприпасів є воєнним злочином[1]. 26 лютого, стався удар по території 91-го інженерного полку[2] внаслідок якого постраждав житловий масив «Дачний» та прилеглий приватний сектор[3]. За попередніми даними удар нанесено із застосуванням вакуумного боєприпасу. 28 лютого посол України в США Оксана Маркарова заявила, що російські війська застосували в Охтирці вакуумну бомбу[4]. Згідно докладу Human Rights Watch від 1 лютого 2000 року, РФ використовувала вакуумні боєприпаси під час другої російської-чеченської війни і хоча такі боєприпаси не заборонені міжнародним гуманітарним правом, їх широка зона ураження означає, що війська не повинні застосовувати таку зброю поблизу чи в населених пунктах[5]. Маркарова заявила, що застосування вакуумної бомби є порушенням Женевських конвенцій, а президент України Володимир Зеленський заявив, що це була цілеспрямована атака на житлові райони[6]. 13 березня внаслідок нічного авіабомбардування Охтирки загинуло щонайменше троє мирних мешканців міста[7].

місто Суми:

7 березня за повідомленнями Голови Сумської обласної державної адміністрації, після 23 години російські літаки скинули авіабомби на житлові квартали[8]. За даними ДСНС внаслідок авіаудару загинули 22 людини, серед них троє дітей[9][10]. За процесуального керівництва Окружної прокуратури міста Суми, розпочато кримінальне провадження за фактом порушення законів та звичаїв війни (ч. 2 ст. 438 КК України)[11]. 8 березня російська авіабомба вбила всю сім'ю із шести осіб 16-річного чемпіона України із самбо у Сумах[12]. В ніч з 9 на 10 березня російська ворожа авіація скинула 5 бомб на територію дитячого оздоровчого комплексу «Зоряний». Одна бомба влучила безпосередньо в житловий корпус: половина будинку знищена, в іншій половині вціліли лише стіни[13]. 17 березня під час нічних нальотів на Суми, російська авіація розкидала протипіхотні міни ПФМ-1 (ПФМ-1С)[14].

Насильство, викрадення і вбивства цивільних[ред. | ред. код]

6 березня за інформацією Голови Сумської обласної державної адміністрації Дмитра Живицького, в одному з сіл Тростянецької громади російська армія створила «живий щит» із місцевих жителів для охорони розгорнутої зенітно-ракетної системи С-300[15]. 19 березня у Тростянці російські військові обстріляли подружжя пенсіонерів, які їхали на велосипедах до лікарні. 59-річна жінка загинула, її чоловік отримав поранення[16]. 22 березня стало відомо що російські окупанти у Тростянці на Сумщині вбили цивільну жінку, яка просто пересувалася містом на велосипеді[17]. 24 березня російські військові розстріляли на власному подвір'ї двох пенсіонерів із села Великий Самбір[18].

Обстріл лікарні у Тростянці 23 березня 2022

23 березня 2022 року два російські танки прямим наведенням обстріляли місцеву лікарню. 27 липня 2023 прокуратура організувала передачу Збройним силам України танка Т-80, який є речовим доказом у кримінальній справі про обстріл росіянами Тростянецької лікарні[19][20].

Після звільнення[ред. | ред. код]

Наслідки окупації

У Тростянці, який 26 березня звільнили від російських загарбників, українські захисники виявили тіло чоловіка, якого закатували окупанти[21]. 30 березня у цьому ж місті було виявлено два зв'язані тіла мирних жителів із вогнепальними пораненнями[22].

4 квітня стало відомо про трьох знайдених закатованих людей у Конотопському районі[23]. Станом на 5 квітня у Сумській області знайдено понад 100 тіл загиблих мирних мешканців, у понад 40 з них — ознаки катувань і сліди тортур[24]. 6 квітня у Боромлі на знайшли закатованих людей, у одного з чоловіків — зав'язане обличчя та зв'язані руки, на тілі — рвані рани[25].

Ракетні удари та обстріли

23 квітня 2022 року російські окупанти обстріляли психоневрологічний інтернат в селі Атинське та житлові будинків у селі Бояро-Лежачі[26].

8 травня росіяни здійснили ракетний обстріл житлових будинків у Шосткинському районі, також пошкоджено єврейське кладовище у Глухові[27]. 12 травня окупанти обстріляли з артилерії Білопільську громаду унаслідок чого загинула людина й пошкоджено житлові будинки[28]. 17 травня було завдано ракетного удару пʼятьма ракетами по цивільних об'єктах Охтирки[29]. 25 травня ворог випустив з літака чотири ракети по одному з населених пунктів Краснопільської територіальної громади, пошкоджено декілька житлових будинків[30]. 28 травня внаслідок обстрілу некерованими ракетами прикордонних населених пунктів, поранено жінку, пошкоджено церкву та дитсадок[31].

2 червня росіяни нанесли 3 ракетні удари по території Краснопільської громади, у результаті чого щонайменше 3 людей отримали поранення, зруйновані житлові будинки[32]. 15 червня одна людина загинула від ракетного обстрілу житлових будинків на околицях Глухова[33]. 16 червня росіянами було завдано ракетних авіаударів по житловій забудові, відомо про 4 загиблих та 6 поранених[34].

15 червня 2023 року на території Середино-Будської територіальної громади під обстріл потрапив легковий автомобіль, в якому перебувало шестеро працівників лісового господарства, всі загинули[35].

Жертви замінування території

15 червня 2022 року стало відомо що троє людей загинули внаслідок підриву автомобіля на російській міні[33]. 2 жовтня того ж року одна людина загинула і двоє потрапило у лікарню внаслідок наїзду на міну працівниками АТ «Укртелеком» у Тростянці[36].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Churchman, Laurie (28 лютого 2022). Putin accused of using 'cluster bombs' in strike on pre-school. The Independent (англ.). Процитовано 28 лютого 2022.
  2. В Охтирці пролунали вибухи: ворогом знищена військова частина
  3. В Охтирці після ворожого обстрілу багато жертв, тіла витягають з-під завалів
  4. BBC News | Русская служба. Telegram. Процитовано 1 березня 2022.
  5. Chechnya Conflict: Use of Vacuum Bombs by Russian Forces. Human Rights Watch (англ.). 1 лютого 2000. Процитовано 1 березня 2022.
  6. 70 Ukrainian servicemen killed by Russian shelling of military base. The Jerusalem Post | JPost.com (амер.). Процитовано 1 березня 2022.
  7. Внаслідок бомбардування Охтирки загинули щонайменше троє цивільних — мер
  8. Ворожі літаки скинули на Суми бомби, є загиблі. Артобстріл Охтирки
  9. Нічне бомбардування Сум: відомо про 21 загиблого, з них — дві дитини
  10. Бомбардування Сум: 22 жертви, з-під завалів витягли тіло ще однієї дитини
  11. War crimes of the Russian Federation: as a result of an air strike on the residential sector killed 21 civilians, including 2 children. Uacrisis.org (амер.). 8 березня 2022. Процитовано 11 березня 2022.
  12. Російська авіабомба вбила всю сім'ю 16-річного чемпіона України із самбо у Сумах. ФОТО
  13. На Сумщині розбомбили дитячий табір
  14. Під час нальотів на Суми окупанти розкидали протипіхотні міни: людей просять бути обережними
  15. Окупанти створили «живий щит» з мирного населення біля своєї ЗРС С-300 на Сумщині
  16. У Тростянці на Сумщині російські військові обстріляли подружжя пенсіонерів, які їхали до лікарні
  17. Окупанти в Тростянці розстріляли жінку, яка їхала на велосипеді, — Живицький
  18. У Сумській області окупанти розстріляли пенсіонерів на власному подвір'ї
  19. До ЗСУ передали танк, з якого росіяни обстрілювали лікарню на Сумщині. Українська правда (укр.). Процитовано 28 липня 2023.
  20. Окупанти від заздрості з танка обстріляли лікарню в Тростянці (відео)
  21. В одному з тростянецьких гаражів знайшли закатованого росіянами чоловіка
  22. У звільненому Тростянці виявлено тіла закатованих мирних жителів, — розпочато кримінальні провадження
  23. У Конотопському районі знайшли щонайменше трьох закатованих росіянами українців
  24. На Сумщині знайдено понад 100 тіл вбитих окупантами мирних мешканців, — Живицький
  25. У Боромлі на Сумщині знаходять закатованих ворогами людей. У одного з чоловіків — зав'язане обличчя та зв'язані руки, на тілі — рвані рани, — ОВА
  26. Окупанти обстріляли психоневрологічний інтернат в Сумській області — глава ОВА
  27. Обстріл Сумщини: ракета влучила в єврейське кладовище
  28. Сьогодні вранці окупанти з території РФ обстріляли з артилерії Сумщину. ФОТОрепортаж
  29. Сьогодні вранці ворог завдав ракетного удару по Охтирці на Сумщині, - Живицький. ФОТОрепортаж
  30. З території РФ обстріляли прикордоння Сумщини та Чернігівщини: 45 хвилин гатили з артилерії та мінометів. ФОТОрепортаж
  31. Сумщину обстріляли ракетами: поранено жінку, пошкоджено церкву і дитсадок
  32. Уночі Росія завдала ракетного удару по Сумщині: є поранені
  33. а б Російські вертольоти ракетами обстріляли Глухів на Сумщині. 1 людина загинула, 6 поранені, - Живицький
  34. Ворог завдав ракетних авіаударів по Сумщині. Відомо про 4-х загиблих та 6-х поранених, - Живицький
  35. У всіх філіях лісгоспів на Полтавщині та в Україні оголосили День жалоби. Кременчуцька газета (укр.). Процитовано 19 червня 2023.
  36. Одна людина загинула, двоє – у лікарні: у Тростянці підірвалася ще одна автівка на російській міні (укр.), процитовано 28 липня 2023