Вуншпунш

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Вуншпунш
нім. Wunschpunsch
фр. Wounchpounch
Тип анімаційний телесеріал[d]
Телеканал(и) Cartoon Network, TF1, Fox Kids і Jetix
Дистриб'ютор(и) Saban Entertainment, Nelvanad, 01 Distributiond і Walt Disney Studios Motion Pictures Internationald
Жанр серіал фентезіd, комедійний телесеріалd і телесеріал-екранізація роману[d]
Тривалість 22 хв.
Компанія CinéGroupe, Saban Entertainment і SIP Animation
Керівник проєкту Міхаель Енде
На основі The Night of Wishesd (Міхаель Енде)
У головних ролях Kathleen Feed
Композитор Michel Daxd
Країна-виробник  США,  Франція,  Канада і  Німеччина
Мова оригіналу німецька, англійська і французька
Перший показ 14 жовтня 200016 березня 2002
Кількість сезонів 2
Кількість серій 52
Посилання

«Ву́ншпунш» (нім. Wunschpunsch, дослівно укр. Пунш бажань) — мультсеріал за мотивами казки Міхаеля Енде «Диявольськигеніальноалкогольний пунш бажань» (нім. Der satanarchäolügenialkohöllische Wunschpunsch) спільного виробництва Saban International Paris та CinéGroupe, що виходив у 2000—2001 роках.

Назва[ред. | ред. код]

Назва книги, на якій засновано мультсеріал, в українському перекладі має вигляд «Диявольськигеніальноалкогольний пунш бажань»[1]. Проте переклад вийшов у 2017 році, набагато пізніше трансляцій мультсеріалу.

Оригінальна німецька назва книги «Satanarchäolügenialkohöllisch» є словом-портмоне зі слів «Satan» (Сатана), «Anarchie» (анархія), «Archäologie» (археологія), «Lüge» (неправда), «genial» (геніальний), «Alkohol» (алкоголь) і «höllisch» (пекельний). Така комбінація призвела до того, що у всіх іноземних перекладах в назві книги ніколи не використовувався оригінальний порядок слів.

Сюжет[ред. | ред. код]

У мультсеріалі йде мова про кота Мауріціо і ворона Якоба — двох фамільярів, чаклунів Бубонника і його тітки Тиранії. Чаклуни намагаються накласти різні закляття на мирний Мегалополіс і працюють на лиходія Маледіктуса, поєднуючи свої чаклунські сили. Однак, якщо закляття перервати протягом семи годин, вони припиняють діяти. Чаклуни не підозрюють, що Мауріціо і Якоб — це шпигуни «Ради тварин», послані для того, щоб захистити жителів Мегалополіса. Саме завдяки Мауріціо і Якобу, які переривають закляття, у чаклунів нічого не виходить і жителі міста можуть жити в безпеці до їхньої чергової витівки. Після кожного провалу чаклуни отримують покарання від Маледіктуса, після чого змушені створювати нові закляття, але також безрезультатно.

Персонажі[ред. | ред. код]

Бубонник Ірвітцер та Тиранія Вампадур

Головні герої[ред. | ред. код]

Бубонник Ірвітцер — чаклун, племінник Тиранії Вампадур, господар кота Мауріціо. Завжди ходить у синьому плащі, погнутому ковпаку того ж кольору, білій сорочці і темних штанях, зовнішній вигляд міняє вкрай рідко. Одним з повторюваних епізодів є те, що Бубонник намагається створити засіб для вирощування волосся, але майже безуспішно — або засіб не діє, або що-небудь заважає його застосувати. Відрізняється невмінням поводитися з технікою. В книзі його звати Вельзевул Домовикус.

Тиранія Вампадур (англ. Tyrannja Vamperl) — чаклунка, тітка Бубонника , господиня ворона Якоба. Також обожнює свого фамільяра і щиро про нього піклується. Але в іншому — повна протилежність Бубонника: відрізняється пристрастю до екстравагантного вигляду, а також застосовування хитромудрих технологій (навіть її пудрениця автоматична). Вважає себе «найдосконалішою істотою».

Мауріціо ді Мауро (нім. Maurizio di Mauro) — кіт Бубонника. Обраний Радою тварин для шпигунства за чаклунами і розсіювання їхніх чарів. Характерна риса — схильність часто і багато їсти, але це не заважає йому виконувати свої обов'язки. За власним твердженням, є нащадком лицарів (що в підсумку підтверджується в серії «Углиб століть»). 

Якоб Кракель (англ. Jakob Krakel) — ворон Тиранії. Аналогічно коту Мауріціо, обраний Радою тварин для шпигунства за чаклунами і розсіювання їхніх чарів. Вельми буркотливий, але добродушний; часто переносить Мауріціо у повітрі. Не зважаючи на те, що страждає ревматизмом, на диво добре катається на лижах і ковзанах.

Маледіктус Маггот (англ. Maledictus Maggot) — злий чаклун, посланець із пекла, схожий на жабу. Він наказує чаклунам проклясти Мегалополіс і щоразу, коли має нове завдання, з'являється з найнесподіваніших місць. У більшості випадків чаклуни діють за його наказом. Маледіктус вразливий до чаклунства: в серії «Інспектор Магог» Бубонник і Тиранія навмисне його зачаровують, а в епізоді «Сила тяжіння» дія закляття випадково поширюється і на нього. Майже щоразу після невдачі перетворює чаклунів у що-небудь пов'язане із суттю їхнього закляття або поміщає в неприємну ситуацію. У німецькому оригіналі цей персонаж не має імені та зветься - Його Пекельна Високість (нім. Seine Höllische Exzellenz). 

Тітонька Ноя — стара черепаха, яка живе в зоопарку. Голова Ради тварин. За допомогою загадок підказує Мауріціо і Якобу, як врятувати місто від заклять чаклунів. Однак, вразлива до чаклунства — два рази їм доводиться шукати вихід практично без її допомоги.

Другорядні[ред. | ред. код]

Мауріціо ді Мауро та Якоб Скрібл

Сім'я Козі — сім'я звичайних людей, що живуть по сусідству з чаклунами. Складається з батька, матері (їхні імена ані разу не називаються) та їхніх дітей: дівчинки-підлітка Келлі і хлопчика Кіпа. Разом з іншими жителями Мегалополіса найчастіше зазнають дії чаклунства Тиранії та Бубонника. Добре знають кота Мауріціо, бо Кіп любить із ним грати. 

Барбара Блаббер — відома журналістка в Мегалополісі. Характерна риса — надмірний догляд за собою і турбота про власну зовнішність. 

Мер Блафф — мер Мегалополіса. Егоїстичний і дещо боягузливий, недолюблює Барбару Блаббер.

Оукфудт — пес, що служить в пожежному відділенні Мегалополіса. Оукфудт іноді допомагає Якобу і Мауріціо виплутуватися зі складних ситуацій. 

Міс Візар — секретарка мера Блафф. 

Ворон — молода ворона, дівчина Якоба.

Рада Тварин — тварини-помічники тітоньки Ної. До складу входять: Коза і Свиня (з 1 серії), а також Левиця і Мавпа (з 2 серії). 

Місіс Магог — дружина Магога (2 сезон, 1 і 26 серія). Відрізняється від нього бежевою шкірою і антенами у вигляді сердець. Дуже любить чоловіка та смачно готує.

Зубастик Мухоїд — улюблена кімнатна рослина Бубонника.

Сезони[ред. | ред. код]

СезонЕпізодиОригінальний показ
Перший показОстанній показ
12620002000
22620012001

Цікаві факти[ред. | ред. код]

Мультсеріал має дві вступні заставки — одна була зроблена для німецької версії, друга — для англійської та французької, причому обидві не є нарізкою кадрів з серіалу, а спеціально створеним відеорядом. Англійська версія була зроблена на основі французької зі зміною порядку відеоряду.

26 серія «Коли збуваються мрії» є, фактично, стислим переказом книги, але має зовсім інший фінал.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Книгарня 'Є'. Диявольськигеніальноалкогольний пунш бажань, Міхаель Енде | Книгарня «Є». book-ye.com.ua (ua) . Процитовано 26 липня 2022.

Посилання[ред. | ред. код]