Гай Семпроній Атратін

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Гай Семпроній Атратін
лат. C.Sempronius Atratinus
Ім'я при народженні Gaius Sempronius Atratinus
Народився невідомо
невідомо
Помер невідомо
невідомо
Громадянство Римська республіка
Місце проживання Рим
Діяльність політик, державний і військовий діяч
Суспільний стан патрицій[1]
Посада консул
Термін 423 рік до н. е.
Рід Семпронії
Батько Авл Семпроній Атратін
Мати невідомо
Родичі Авл Семпроній Атратін[1][1]

Гай Семпро́ній Атраті́н (лат. Gaius Sempronius Atratinus; V століття до н. е.) — політичний, державний і військовий діяч Римської республіки, консул 423 року до н. е.

Біографія[ред. | ред. код]

Походив з патриціанського роду Семпроніїв. Син Авла Семпронія Атратіна, військового трибуна з консульською владою 444 року до н. е.

423 року до н. е. його було обрано консулом разом з Квінтом Фабієм Вібуланом Амбустом. Того року Римська республіка вела війни з вольськами і етрусками. Між самими консулами існували суперечки. За жеребом Гаю Семпронію випало воювати проти вольсків, він вів бойові дії невдало, від повної поразки військо спас декуріон на ім'я Секст Темпаній, але римляни відступили полишивши поранених. Народний трибун Луцій Гортензій мабуть за сприяння Квінта Фабія спробував притягнути Гая Семпронія після закінчення терміну консульських повноважень до судової відповідальності, але інші народні трибуни того року не дали змоги це реалізувати, тим більше, що чотири воїни з війська Гая Семпронія дали сприятливі для нього покази. Але 420 року до н. е. його все ж таки засудили за погане ведення війни і змусили заплатити штраф у 15 тисяч ассів.

З того часу про подальшу долю Гая Семпронія Атратіна відомостей немає.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Тит Лівій Ab Urbe Condita Libri, IV. 37, 1, 3 — 4; 41, 10; 42, 2-9; 44, 6-10. (лат.)
  • Friedrich Münzer, Sempronius (24), У: Paulys Realencyclopädie der classischen Altertumswissenschaft (RE). II A,2, Stuttgart 1923, Sp. 1366. (нім.)
  • Валерій Максім 3, 2, 8; 6, 5, 2. (лат.)
  • T. Robert S. Broughton: The Magistrates Of The Roman Republic. Vol. 1: 509 B.C. — 100 B.C.. Cleveland / Ohio: Case Western Reserve University Press, 1951. Unveränderter Nachdruck 1968. (Philological Monographs. Hrsg. von der American Philological Association. Bd. 15, Teil 1), S. 68f (англ.)
  1. а б в Digital Prosopography of the Roman Republic