Макарова Галина Климентіївна

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Макарова Галина Климентіївна
Народилася27 грудня 1919(1919-12-27)[1]
Старобін, Слуцький повіт, Мінська губернія, Білоруська РСР
Померла28 вересня 1993(1993-09-28)[1] (73 роки)
Мінська область, Білорусь
ПохованняСхідне кладовище
Громадянство СРСР
 Білорусь
Діяльністьакторка, кіноакторка
ЗакладНаціональний академічний театр імені Янки Купали
Роки діяльностіз 1958
IMDbnm0538414
Нагороди та премії
орден Леніна орден Трудового Червоного Прапора медаль «За трудову відзнаку»
народний артист СРСР Народний артист Білоруської РСР Заслужений артист Білоруської РСР

CMNS: Макарова Галина Климентіївна у Вікісховищі

Галина Климентіївна Макарова, уроджена Агата Чехович (27 грудня 1919(19191227), Старобін28 вересня 1993) — радянська І білоруська актриса театру і кіно. Народна артистка Білоруської РСР (1967). Народна артистка СРСР (1980).

Біографія

[ред. | ред. код]

Народилася в сім'ї офіцера російської імператорської армії Климентія Чеховича. В Першу світову війну батько служив в імператорській ставці, в сім'ї зберігався срібний піднос і чайний сервіз, подарований імператором. Не прийнявши радянську владу, Чехович воював в армії Денікіна, дійшов до Криму, але не емігрував, а повернувся в Старобін, де залишалася дружина з дітьми. Його батько, священик на парафії в Старобіні, вигнав сина з дому, коли той кинув першу сім'ю заради молодої (молодше на 24 роки) дівчини-прислуги.[2]

Климентія Чеховича заарештували, рік просидів у в'язниці. Родині довелося знищити всі документи, що зв'язують їх з іменем батька. У новому паспорті дівчини рік народження був вказаний неправильно. Пізніше вона самостійно вирахувала, що народилася в 1916 році[2].

У 16 років Агата переїжджає в Мінськ. Працює хатньою робітницею, санітаркою. Трохи пізніше поступає в студію Першого Білоруського драматичного театру. Під час навчання в студії актриса бере псевдонім Галина і змінює прізвище репресованого батька Чехович, на прізвище матері — Опанащик. У цей же час захоплюється екстремальними видами спорту, кінним спортом, метанням списа, вишиванням. В 1937 році стає чемпіонкою республіки з мотокросу.

Закінчила студію Першого Білоруського драматичного театру в 1938 році, в цьому ж році прийнята в його трупу.

У 1939 році актриса виходить заміж за Івана Макарова і бере його прізвище. Переїжджає з ним у Москву, потім в евакуацію в Карелію. У 1944 році розлучається з чоловіком і повертається в Мінськ.

Перший успіх у театрі до актриси приходить в 1954 р., популярність їй принесла роль Марії Кирилівни у виставі «Вибачте, будь ласка!» по п'єсі А. Макайонка. Після цього у п'єсах Макайонка Галина Климентіївна почала грати дуже часто, деякі ролі драматург писав спеціально для неї.

Зніматися в кіно актриса почала з 1958 року. Її першою зоряною роллю в кіно стала роль Олександри Матвіївни Громової у фільмі Сергія Мікаеляна «Вдови» в 1976 році.

Знялася в декількох українських кінострічках.

Вибрана фільмографія

[ред. | ред. код]

Фільми про актрису

[ред. | ред. код]
  • Документальний фільм «Королів я не грала» 1983 рік.
  • Художньо-публіцистичний фільм «Мама» 2009 рік.

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. а б Person Profile // Internet Movie Database — 1990.
  2. а б Галина Макарова всю жизнь любила первого мужа. Архів оригіналу за 27 грудня 2019. Процитовано 27 грудня 2019.

Література

[ред. | ред. код]

Посилання

[ред. | ред. код]