Ганке Брюїнс Слот

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ганке Брюїнс Слот
нід. Hanke Bruins Slot
Ганке Брюїнс Слот
Ганке Брюїнс Слот
Міністр закордонних справ Нідерландів
Нині на посаді
На посаді з 5 вересня 2023
Монарх Віллем-Олександр
Прем'єр-міністр Марк Рютте
Попередник Вопке Гукстра
Міністр внутрішніх справ Нідерландів
10 січня 2022 — 5 вересня 2023
Монарх Віллем-Олександр
Прем'єр-міністр Марк Рютте
Попередник Кайса Оллонґрен
Народився 20 жовтня 1977(1977-10-20) (46 років)
Апелдорн, Гелдерланд, Нідерланди
Відомий як гравчиня у хокей на траві, політична діячка, career soldier
Країна Нідерланди
Alma mater Утрехтський університет
Політична партія Християнсько-демократичний заклик[1]
Батько Harm Bruins Slotd

Ганке Гердіна Йоганнетт Брюїнс Слот (нід. Hanke Gerdina Johanette Bruins Slot; 20 жовтня 1977) — нідерландська політикиня, юристка й офіцер, яка з 10 січня 2022 року обіймала посаду міністра внутрішніх справ і відносин Королівства в четвертому кабінеті Рютте[2]. Член Християнсько-демократичного заклику (CDA). Раніше працювала в Палаті представників Нідерландів у 2010—2019 роках. Брюїнс Слот зосередила свою роботу як парламентарки на питаннях оборонного персоналу, місцевого самоврядування, охорони здоров'я, медичного права, психіатрії та спорту.

З 2019 до 2022 року була членом провінційної виконавчої влади Утрехта, в якій відповідала за природу, сільське господарство, грунт і воду, спорт і самоуправління. До політичної кар'єри служила в королівській армії Нідерландів; її було направлено в провінцію Урузган, Афганістан. У 2010 році їй присвоєно звання капітана артилерії.

Біографія[ред. | ред. код]

Ганке Брюїнс Слот народилася в Апелдорні та виросла у Вінсумі, Зеевольде та Ріддеркерку[3]. Надалі, більше половини свого життя, проживає в Утрехті.

Грала в хокей на траві та індорхокей на високому рівні. У ролі хокейної воротарки команди Кампонг стала національною чемпіонкою з індорхокею у 2005 році.

Кар'єра[ред. | ред. код]

Ганке Боюїнс Слот у 2014 році.

Брюїнс Слот кілька років була студенткою та асистенткою під час навчання в Утрехтському університеті в галузі конституційного та адміністративного права, державного та самоуправління. З 2001 до 2005 року вона була старшим офіцером з питань політики в Департаменті адміністративної організації Міністерства внутрішніх справ і відносин Королівства. У 2005—2007 роках проходила офіцерську підготовку в Королівській військовій академії в Бреді.

Із серпня 2007 року як професійна військова була також оперуповноваженою. У рамках операції Міжнародних сил сприяння безпеці вона командувала загоном броньованих гаубиць у Тарін Коуті в Афганістані з липня до грудня 2008 року. Із лютого 2010 року була офіцером армії у штабі командування сухопутних військ, де брала участь у плануванні та програмуванні. Ганке зазначила[3]:

В Афганістані я побачила, що це означає для країни, якщо немає надійного уряду, і людям доводиться жити в умовах небезпеки: ціле покоління дітей буде відрізане від освіти та якісного медичного обслуговування. Завдяки присутності нідерландських військ ми гарантували, що організації, які займаються розвитком, можуть почати працювати над розбудовою провінції разом з людьми. Це дає мені зрозуміти, що свобода не є самоочевидною. У Нідерландах ми також повинні бути обережними з тим, що маємо, і ми повинні продовжувати працювати над нашою демократією, безпекою, охороною здоров’я та освітою. Хоча я залишила армію в 2010 році, для мене, як для члена Національного комітету з питань Дня ветеранів, важливо продовжувати працювати задля визнання та поваги наших ветеранів.

Політична діяльність[ред. | ред. код]

Брюїнс Слот є колишнім членом правління Нідерландської атлантичної асоціації та Національного комітету Дня ветеранів[4].

З 2003 року є членом правління De Dertigers — фонду формування громадської думки, афілійованого з партією Християнсько-демократичного заклику (CDA). Вона також була членом комітету CDA, який написав передвиборчу програму для муніципальних виборів 2006 року до муніципалітету Утрехта.

Ганке Брюїнс Слот і Карен Дарем-Агілера, 28 вересня 2022.

Брюїнс Слот була під номером 21 у списку кандидатів від CDA на парламентських виборах 2010 року, що робило її найвищою серед новачків. Попри те, що її випередила Сабіне Етслаг, завдяки преференційним голосам Брюїнс Слот все ж увійшла до Палати представників Нідерландів. Частково через зменшення кількості місць CDA у Палаті після виборів 2010 року (партія зберегла 21 із 41 місця), у 2010 році вона була єдиним новачком у новій парламентській групі партії. Ганке була речницею з питань оборони, спорту (включно з волонтерами) і медико-етичних питань[5].

4 червня 2019 року Брюїнс Слот покинула Палату представників, щоб стати заступницею в Раді провінційних виконавчих органів провінції Утрехт з питань природи, сільського господарства, ґрунту й водою, спорту й самоуправління[6].

Із 10 січня 2022 року вона була Міністром внутрішніх справ і відносин Королівства в IV кабінеті Рютте[7].

Зустріч Ганке Брейнс Слот та Дмитро Кулеба, 19 вересня 2023.

5 вересня 2023 року Брюїнс Слот була призначена Міністром закордонних справ після виходу однопартійця Вопке Гукстра[8]. Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба повідомив, що першим дзвінком Брюїнс Слот на новій посаді стала розмова з ним щодо «підтвердження того, що F-16 мають якомога швидше літати в українському небі»[9]. Окрім цього, було обговорено питання підтримки Нідерландів у відкритті переговорів про вступ України до ЄС[9]. Як міністерка закордонних справ Нідерландів вона матиме вирішальне значення у формуванні нідерландської допомоги Україні[10][11].

Особисте життя[ред. | ред. код]

Брюїнс Слот одружена[4], її жінку звати Мірей[3].

У вільний час любить бігати та кататися на велосипеді[3].

ЇЇ батько — Гарм Брюїнс Слот, дядько — Йоган Брюїнс Слот і дідусь — Звантінус Брюїнс Слот були політичними діячами та мерами різних міст і муніципалітетів Нідерландів[12]. Сама Ганке хотіла бути військовою ще з дитинства[3].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. https://www.kiesraad.nl/binaries/kiesraad/documenten/rapporten/2017/2/definitieve-kandidatenlijsten-tk-2017/definitieve-kandidatenlijsten-tk2017-kieskring-s-gravenhage/osv3-9_Definitieve+kandidatenlijsten_TK2017_sGravenhage.pdf
  2. «Utrechtse gedeputeerde Hanke Bruins Slot voorgedragen als nieuwe minister van Binnenlandse Zaken», Algemeen Dagblad (голандською), 2 січня 2022.
  3. а б в г д Hanke Bruins Slot. CDA (nl-NL) . Процитовано 5 вересня 2023.
  4. а б Zaken, Ministerie van Algemene (10 січня 2022). Hanke Bruins Slot - Government.nl. www.government.nl (брит.). Процитовано 5 вересня 2023.
  5. Mr.Drs. H.G.J. (Hanke) Bruins Slot. www.parlement.com (нід.). Процитовано 5 вересня 2023.
  6. DPG Media Privacy Gate. myprivacy.dpgmedia.nl. Процитовано 5 вересня 2023.
  7. Zaken, Ministerie van Algemene (10 січня 2022). Ontslagverlening en benoeming kabinet - Nieuwsbericht - Rijksoverheid.nl. www.rijksoverheid.nl (nl-NL) . Процитовано 5 вересня 2023.
  8. Zaken, Ministerie van Algemene (4 вересня 2023). Nieuwe taakverdeling ministers - Nieuwsbericht - Rijksoverheid.nl. www.rijksoverheid.nl (nl-NL) . Процитовано 5 вересня 2023.
  9. а б I talked to @HankeBruinsSlot. First call in her new role, a sign of respect for Ukraine and our soldiers.I thank her for affirming that F-16s need to fly in Ukrainian skies ASAP. I also stressed the importance of Dutch support for opening Ukraine’s EU accession talks in 2023. X (formerly Twitter) (укр.). 5 вересня 2023. Процитовано 5 вересня 2023.
  10. Dutch Interior Minister Bruins Slot set for foreign ministry. Reuters (англ.). 4 вересня 2023. Процитовано 5 вересня 2023.
  11. Hanke Bruins Slot to take over as caretaker Minister of Foreign Affairs | NL Times. nltimes.nl (англ.). Процитовано 5 вересня 2023.
  12. Hanke Bruins Slot nieuwe minister BZK. Het Nederlands Genootschap van Burgemeesters (nl-NL) . Процитовано 5 вересня 2023.

Посилання[ред. | ред. код]