Герценвіц Дмитро Іванович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Герценвіц Дмитро Іванович
Санкт-Петербург, 1913
Депутат Державної думи Російської імперії III скликання[ru]
1907 — 1912
Депутат Державної думи Російської імперії IV скликання[ru] від Полтавської губернії
1912 — 1917
 
Народження: 21 вересня 1874(1874-09-21)
Смерть: не раніше грудень 1918
Країна: Російська імперія
Освіта: Харківські реальні училища і Петербурзький державний університет шляхів сполучення

CMNS: Медіафайли у Вікісховищі

Дмитро Іванович Герценвіц (21 вересня 1874(18740921) — після грудня 1918) — російський інженер, депутат Державної думи Російської імперії III[ru] та IV[ru] скликань від Полтавської губернії.

Життєпис[ред. | ред. код]

Народився 21 вересня 1874 року у дворянській родині Полтавської губернії. Був сином дворянина, колезького реєстратора Івана Івановича Герценвіца. Дмитро Герценвіц мав братів Михайла, Гліба та Олександра і сестру Агрипину[1].

Освіту здобув у Харківському реальному училищі. Потім закінчив Інститут інженерів шляхів сполучення в Санкт-Петербурзі з дипломом першого розряду[2].

Спочатку працював інженером відомства шляхів сполучення та брав участь у будівництві казенних залізниць. Після цього служив при Міністерстві юстиції. З 1901 року був гласним Костянтиноградського повітового земства, з 1902 — почесним мировим суддею.

У Костянтиноградському повіті володів 430 десятинами, у Павлоградському — 87.

З моменту створення Державної думи Герценвіц брав участь у виборах до парламенту від Костянтиноградського повіту, проте до дум I та II[ru] скликань не пройшов.

Депутати Державної думи III скликання від Полтавської губернії. Дмитро Герценвіц крайній зліва, стоїть

15 жовтня 1907 року обраний до III скликання[ru] та увійшов до фракції октябристів. Брав участь у роботі таких комісій як бюджетної, шляхів сполучення, з виконання державного розпису доходів та витрат.

10 листопада 1908 року імператор Микола II призначив Дмитра Герценвіца (разом з графом Володимиром Доррером[ru] та Пантелеймоном Сінадіно[ru]) членом Особливої вищої комісії для всестороннього дослідження залізничної справи в Росії.

Переобраний до IV Думи[ru] 18 жовтня 1912 року. Увійшов до фракції октябристів, проте починаючи з другої сесії працював у фракції земців-октябристів. Також входив до Прогресивного блоку. Був членом тих же комісій, що і в попередньому скликанні; з 2 грудня 1916 — товариш (заступник) голови комісії шляхів сполучення; голова комісії для розгляду законопроєкту про шлюзування порожистої частини річки Дніпро.

У 1917 році, після Лютневої революції, увійшов до складу Особливої комісії з розробки Статуту про службу на залізницях при Міністерстві шляхів сполучення[ru].

Із жовтня 1917 року, після жовтневого перевороту, жив у Харкові. Подальша доля невідома.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Список дворян, внесенных в дворянскую родословную книгу Полтавской губернии / Полтавское дворянское депутатское собрание. — Полтава : Типо-Литография Полтавского губернского правления, 1898. — С. 176. (рос. дореф.)
  2. Милько Володимир. Українське представництво в Державній думі Російської імперії (1906–1917): монографія / В. Милько; відп. ред. О.П. Реєнт. — К. : Інститут історії України НАН України, 2016. — С. 115.

Джерела[ред. | ред. код]