Шейдеман Євген Михайлович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Шейдеман Євген Михайлович
Депутат Державної думи Російської імперії III скликання[ru] від Полтавської губернії
1907 — 1912
 
Народження: 1846
Смерть: не раніше 1917
Країна: Російська імперія
Освіта: Петровський Полтавський кадетський корпус і Михайлівське артилерійське училище

CMNS: Медіафайли у Вікісховищі

Євген Михайлович Шейдеман (1846(1846) — ?) — російський офіцер та громадський діяч, Депутат Державної думи Російської імперії III скликання[ru] від Полтавської губернії.

Життєпис[ред. | ред. код]

Народився в дворянській родині приблизно в 1846 році.

Здобув військову освіту в Петровському Полтавському кадетському корпусі (1864) та Михайлівському артилерійському училищі (1867), звідки вийшов у званні офіцера. З 1868 року навчався в Технологічному інституті в Санкт-Петербурзі. 1869 року заарештований та ув'язнений у Петропавлівській фортеці в Санкт-Петербурзі за участь у студентських заворушеннях. За розпорядженням жандармів 21 березня був висланий на батьківщину, в Полтаву, де за ним до 1872 року спостерігала поліція. З інституту був звільнений із забороною вступати у виші Російської імперії.

1870 року виїхав до Харківської губернії та влаштувався на роботу в цукровому заводі у Вовчанському повіті. За чотири роки перейшов на службу до села Карлівка на Полтавщині, яке належало великій княгині Олені Павлівні[ru], дружині великого князя Михайла Павловича (син імператора Павла I), яке перейшло до родини Мекленбург-Стреліцьких. З 1883 року Шейдеман служив головним управителем маєтку в Карлівці.

З 1886 року Шейдеман був повітовим та губернським земським гласним і почесним мировим суддею. Також був обраний предводителем дворянства Костянтиноградського повіту. Входив до складу спеціальної комісії управи стосовно вибору проєкту для спорудження будинку Полтавського губернського земства[1]. Володів 1000 десятинами землі.

14 жовтня 1907 року обраний до Державної думи Російської імперії III скликання[ru] від Полтавської губернії. Протягом перших двох сесій скликання входив до фракції октябристів, під час 3-5 сесій — правих октябристів. Працював у таких комісіях як сільськогосподарська (з 2-ї сесії — товариш голови), бюджетній, з бавовництва (протягом 5-ї сесії — голова), про заходи боротьби з пожежами, про недоторканість особистості, щодо скасування пасовищних та лісових сервітутів у губерніях західних та білоруських, з державної оборони, з переселенської справи, з торгівлі та промисловості.

Подальша доля невідома.

Був одружений.

Примітки[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]