Горжий Володимир Максимович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Володимир Максимович Горжий
Народився 1937(1937)
Миколаїв
Громадянство Україна Україна
Національність Українець
Місце проживання Миколаїв
Діяльність Тренер зі стрибків на батуті
Відомий завдяки Засновник миколаївської школи стрибків на батуті
Alma mater Миколаївський педагогічний інститут
Посада Головний тренер Збірної команди України зі стрибків на батуті
У шлюбі з Людмила Михайлівна
Нагороди
Орден «За заслуги» ІІІ ступеня
Орден «За заслуги» ІІІ ступеня
Медаль «За доблесну працю (За військову доблесть)»
Медаль «За доблесну працю (За військову доблесть)»
Почесний громадянин міста Миколаєва
Почесний громадянин міста Миколаєва
Заслужений тренер України
Заслужений тренер України
Заслужений тренер СРСР
Заслужений тренер СРСР

Володимир Максимович Горжий (1937, м. Миколаїв) — заслужений тренер України, головний тренер Збірної команди України зі стрибків на батуті, тренер ДЮСШ спорткомплексу «Зоря» у Миколаєві.

Життєпис[ред. | ред. код]

Закінчив школу № 15 у Миколаєві. Займався акробатикою під керівництвом В. П. Скачедуба, який і порадив Володимиру Максимовичу стати тренером. З 1957 по 1960 навчався на факультеті фізичного виховання Миколаївського педагогічного інституту.

На тренерській роботі з 1956. У 1961 прийшов працювати тренером з акробатики в ДЮСШ — 1, в 1969 вивів команду в чемпіони України. У 70-х роках заснував миколаївську школу стрибків на батуті. Разом з дружиною Людмилою Горжий підготував Вікторію Бєляєву — першу чемпіонку СРСР та Європи з Миколаєва, призерку чемпіонатів світу, Олену Коломієць — кількаразову чемпіонку світу і Європи, Сергія Буховцева — чемпіона Європи та володаря кубка світу, більше 50 чемпіонів та призерів офіційних міжнародних змагань.

Принципово новий етап у розвитку батутного спорту в Миколаєві розпочався після 2000 року. Коли під час Олімпійських ігор у Сіднеї Оксана Цигульова завоювала срібну медаль і разом з Оленою Мовчан, продемонструвала високу майстерність у синхронних стрибках, Міністерство України у справах сім'ї, молоді та спорту удостоїло великої уваги миколаївську спортивну школу. Тут був створений центр підготовки спортсменів зі стрибків на батуті під керівництвом Володимира Горжия. І хоча мета, яку Міністерство ставило перед миколаївським тренером, була виконана — в 2004 р. на Олімпійських іграх в Афінах Юрій Нікітін став олімпійським чемпіоном — центр навчання перенесли в м. Харків, а на місце головного тренера визначили Сергія Соломатіна.

Нагороди та відзнаки[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

  • Людина року, Городянин року (1996—2002). Бібліографічний довідник, Видання 5-е, доповнене. Миколаїв, «Можливості Кіммерії», 2003.
  • Аров Б. Подружжя закоханих // Спортивна газета.-1995.-27 січ.