Ґотем

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Готем-сіті)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ґотем
англ. Gotham CIty
Готем-Сіті в фільмі Крістофера Нолана «Темний лицар повертається»
Готем-Сіті в фільмі Крістофера Нолана «Темний лицар повертається»
Готем-Сіті в фільмі Крістофера Нолана «Темний лицар повертається»
Основні дані
—?—
Країна  США
Адмінодиниця США
Нью-Джерсі
Населення близько 30 мільйонів
Часовий пояс UTC−12, UTC−11, UTC−9, UTC−8, UTC−7, UTC−6, UTC−5, UTC−4, UTC+10, UTC+12, Samoa Time Zone, Атлантичний стандартний час, Центральний час, Alaska Time Zone, Гірський час, Chamorro Time Zone (Сполучені Штати Америки)
OSM 148838 ·R (Сполучені Штати Америки, Нью-Джерсі)
Міська влада
Мер міста Ентоні Гарсіа у фільмах Крістофера Нолана
Гамільтон Гілл[en]
та інші
Мапа
Відомі мешканці: Брюс Вейн
Гарві Дент
Альфред Пенніворт
Джеймс Ґордон
Барбара Ґордон
Річард Ґрейсон
Джейсон Тодд
Гарлін Квінзель
Селіна Кайл
Памела Айлі
Освальд Коббльпот
Артур Флек


CMNS: Ґотем у Вікісховищі

Ґотем-Сіті (англ. Gotham City) — вигадане місто, в якому відбувається дія історій про Бетмена. Розташоване на Східному узбережжі США. Похмурий мегаполіс з гіпертрофованими вадами. Його прототипом є Нью-Йорк, антиподом — вигадане місто Метрополіс, де живе Супермен. Це враження посилюється від того, що в Метрополісі дія зазвичай відбувається вдень, а в Готем-Сіті вночі. Згідно з фігуральним висловом одного з перших авторів Бетмена Денніса О'Ніла, Метрополіс — це Нью-Йорк вище чотирнадцятої вулиці, а Ґотем — Нью-Йорк нижче — 14-ї вулиці.

У сучасному кіновсесвіті DC Comics прототипом Ґотем-Сіті стало Чикаго (з елементами Нью-Йорка), а прототипом Метрополісу — Ванкувер (з елементами Нью-Йорка).

Походження назви[ред. | ред. код]

Походить від англ. Goat — козел, назва міста буквально означає «Козлине». Ґотем — реальне англійське село у графстві Ноттингемшир. В англійському фольклорі воно фігурує в анекдотах про дурнів. Легенда оповідає про те, як мешканці села притворились божевільними, щоб віднадити англійського короля Іоанна Безземельного будувати поблизу мисливський будинок або замок, бо тоді їм стало б заборонено полювати в лісах навколо. В найвідомішій історії вони побудували огорожу навколо зозулі, щоб не дати їй відлетіти. В XVI столітті ці історії вийшли в збірнику «Веселі оповідки про безумців з Готема, зібрані разом лікарем-доктором А. Б.» (Merrie Tales of the Mad Men of Gotham, gathered together by A.B. of Phisicke Doctour). Під А. Б. тут імовірно мається на увазі лікар, мандрівник і письменник XIV—XV століть Андрю Борде.[1][2]

В 1807 Вашингтон Ірвінг у збірнику сатиричних оповідань «Сальмагуді» порівняв село дурнів з Нью-Йорком, з цього часу слово «Ґотем» перетворилося на одне з його прізвиськ. Як ім'я вигаданого мегаполісу воно вперше з'явилося в лютому 1941 (Detective Comics # 48) через півтора року після запуску коміксів про Бетмена. До того дія відбувалася або в Нью-Йорку, або в неназваному місті.[1]

Коротка історія міста[ред. | ред. код]

Ґотем-Сіті розташоване на східному узбережжі США, очевидно, в штаті Нью-Джерсі; недалеко від Метрополісу. Відповідно до інформації в коміксах відомо, що місто було засноване 1635 року шведським підданим Джоном Лоджерквістом. Поселення отримало назву «Форт Адольфус» (на честь шведського короля Густава II Адольфа). Свою теперішню назву форт отримав після переходу під владу Англії в 1674.

Неблагополучну історію Ґотема пов'язують із його невдало обраною назвою, в якій можна помітити спотворену фразу «goddam» — «проклятий богом». Відзначається також, що розповіді про дурнів лише романтизована інтерпретація давніших переказів, у яких насправді мова йде про божевілля. Менш достовірна легенда (викладена в коміксах) стверджує, що під час Війни за Незалежність територія Ґотема була місцем проведення окультних обрядів, які пробудили злий дух міста. Цими містичними збігами намагаються пояснити той факт, що Ґотем став місцем підвищеної концентрації всіляких зловісних сил, а також цілком земних вад: злочинності та корупції. Як би там не було, місто міцно набуло слави одного з найбільш неблагополучних мегаполісів країни.

Як і інші міста півночі США в XIX столітті Ґотем стрімко розвивався завдяки припливу європейських переселенців. До кінця століття він перетворився на найбільший промисловий і фінансовий центр. Бурхливе зростання супроводжувалося суперечливими соціальними процесами, коли на одному полюсі стрімко зростало добробут вузького шару магнатів, а на іншому — накопичувалися мільйони напівзлиденних іммігрантів, чиє принижене існування стало живильним середовищем для злочинності. Мафія остаточно підпорядкувала собі місто з настанням у 1920 ери Сухого закону. У Ґотемі вплив гангстерів був масштабнішим і тривалішим, ніж у середньому по країні.

Реформування поліції і часткове викорінення вірусу корупції пов'язане з діяльністю комісара поліції Джеймса Гордона та окружного прокурора Гарві Дента (згодом він став жертвою замаху і перетворився на маніяка Дволикого). За підтримки муніципальної влади органи правопорядку почали хрестовий похід проти злочинності. Однак відмінною рисою кримінальної ситуації Ґотема стала поява плеяди суперлиходіїв. Як правило, це були психопати, які володіли деякими феноменальними (незвичайними) здібностями. Вони очолювали власні банди і влаштовували широкомасштабний терор проти містян. Влада була безсила протистояти новій загрозі, тому уклала офіційний договір з Бетменом — таємничим героєм, який взявся захищати місто. Комісар Гордон, який спочатку мав намір зловити Бетмена, переконався в його добрих намірах і дозволив встановити на даху поліцейського управління прожектор, яким викликали героя в разі небезпеки.

У коміксах і мультфільмах місто пережило найрізноманітніші катаклізми: заморожування, землетрус, епідемію чуми, ізоляцію від решти країни тощо.

Ґотем потерпає від екологічних проблем, викликаних насамперед надзвичайною скупченістю забудови. Архітектурний вигляд міста сформувався на початку XX століття: Центральна частина забудована в неоготичному стилі і має надурбанізірованний вигляд. Місто — значний економічний центр: тут є фондова біржа, офіси банків і корпорацій. Велика кількість театрів і музеїв, університет. З особливих визначних пам'яток — психіатрична лікарня Аркем, де утримують вцілілих неординарних злочинців.[3][4]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Patowary, Kaushik. Why Batman’s Gotham City is Named After a Nottinghamshire Village. Amusing Planet. Архів оригіналу за 6 серпня 2020. Процитовано 25 січня 2020.
  2. Koeppel, Gerard T. (2001). Water for Gotham : a history. Princeton, N.J.: Princeton University Press. с. 103. ISBN 0-691-01139-7. OCLC 42882832.
  3. Batman: The Dark Knight's 15 Most Important Places. CBR (амер.). 3 лютого 2017. Архів оригіналу за 25 січня 2020. Процитовано 25 січня 2020.
  4. Gotham City Locations. Comic Vine (англ.). Архів оригіналу за 25 травня 2019. Процитовано 25 січня 2020.

Посилання[ред. | ред. код]