Гуакамоле

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Соус «Ґуакамо́ле»
Ґуакамоле із чипсами тортилья

Ґуакамоле (ісп. guacamole) або ґуак (guac) в Північній Америці[1]) — традиційна страва мексиканської кухні, соус (сальса) на основі стиглого авокадо, соку лайму та солі. Також може містити додаткові складники: помідори, цибулю, паприку, часник, коріандр, приправи. Її подають до м’яса і овочевих страв, також ґуакамоле чудово смакує з тортильєю.

Історія походження соусу сягає часів ацтеків[2].

Соус ґуакамоле — одна з візитівок мексиканської кухні.

Походження назви[ред. | ред. код]

Слово guacamole походить від слова мови ацтеків (науатль) ahuacamolli (ahuacatl = «авокадо» + molli = «соус»).

Рецепт[ред. | ред. код]

Базовий[ред. | ред. код]

Треба очистити аввокадо від шкірки, розрізати навпіл і видалити кісточку. Авокадо має бути м'яким , інакше не вийде потрібна консистенція соусу. Потім нарізати авокадо кубиками і перекласти в миску, вичавити туди трохи соку лимону ( можна використовувати сік лайму). Додати до авокадо оливкову олію і посолити за смаком. Розім'яти все виделкою. Додати до соусу мілко подріблені листочки кінзи.

Інші інгредієнти (помідори, цибуля, паприка, часник, приправи) додаються за бажанням.

Споживання[ред. | ред. код]

Соус подають як гарнір до будь-яких страв, овочевих, м’ясних чи з морепродуктів. У Мексиці його їдять із прісними чипсами або баґетом.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Oxford Dictionary. Архів оригіналу за 29 листопада 2014. Процитовано 4 лютого 2015.
  2. Zeldes, Leah A. (4 листопада 2009). Eat this! Guacamole, a singing sauce, on its day. Dining Chicago. Chicago's Restaurant & Entertainment Guide, Inc. Архів оригіналу за 23 березня 2010. Процитовано 5 листопада 2009.