Ден Флавін

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ден Флавін
англ. Dan Flavin
Народження 1 квітня 1933(1933-04-01)[1][2][…]
Нью-Йорк, Нью-Йорк, США[4] або Квінз, Нью-Йорк, Нью-Йорк, США[5]
Смерть 29 листопада 1996(1996-11-29)[1][2][…] (63 роки)
  Риве, Провінція Верчеллі, П'ємонт, Італія[5] або Рівергед, Нью-Йорк, США[5]
(цукровий діабет)
Країна  США[6]
Жанр light artd[7][4] і Інсталяція[d][7][4]
Навчання Колумбійський університет
Діяльність скульптор, архітектор, рисувальник, художник інсталяцій, художник, архітектурний кресляр
Напрямок мінімалізм[4]
Роки творчості 1959[8]1996[8]1996[8]
Роботи в колекції Музей Бойманса - ван Бенінгена, Штедель, Національний музей «Центр мистецтв імені королеви Софії», Музей мистецтв Нельсона-Аткінсаd, Оклендська галерея мистецтвd, Фінська національна галерея, Тейт, Національна галерея мистецтв, Національна галерея Канади, Музей сучасного мистецтва (Нью-Йорк)[9], Художній інститут Чикаго, Stedelijk Museum voor Actuele Kunstd, Музей Креллер-Мюллер, Національний музей сучасного мистецтва, Королівські музеї витончених мистецтв[10], Музей сучасного мистецтва Сан-Франциско[11], Музей ван Аббе[12], Міський музей (Амстердам)[13][14][…], Смітсонівський музей американського мистецтва[16], Баварські державні колекції картинd, Hessel Museum of Artd[17] і Design Museum Den Boschd[18]

CMNS: Ден Флавін у Вікісховищі

Ден Флавін (англ. Dan Flavin 1 квітня 193329 листопада 1996) — американський художник-мінімаліст, відомий скульптурними об'єктами і інсталяціями, створеними з флуоресцентних ламп.

Освіта[ред. | ред. код]

Короткий проміжок часу вивчав художню історію в New School for Social Research, потім перевівся в Колумбійський університет, де вивчав живопис і малюнок.

Творчість[ред. | ред. код]

Оформлення будівлі в парку міста Гельзенкірхен

Вперше Флавін придумав використовувати електричне світло як художню форму в 1961 році. У цьому ж році він одружився першим шлюбом з Sonja Severdija. Його перша персональна виставка також пройшла в 1961 році в Judson Gallery в Нью-Йорку.

Першими роботами з включенням електричного світла була серія «ікони»: вісім кольорових квадратних форм, флуоресцентні лампи з лампами розжарювання, закріплені на всі боки. Одна з цих «ікон» була присвячена брату-близнюку Флавіна, Давиду, який помер від поліомієліту в 1962 році.

«Diagonal of Personal Ecstasy (Діагональ від 25 травня 1963 року)», завершена в 1963 році, стала першою зрілою роботою Флавіна. Вона знаменує початок виключного використання художником флуоресцентного світла як засобу. У наступні десятиліття він продовжував використовувати флуоресцентні структури для вивчення кольору, світла і скульптурного простору. Ці структури використовували світло і кольорові рефлекси, приймаючи різні форми, включаючи «кутові твори», «бар'єри» і «коридори». Більшість робіт Флавіна були без назви, часто при цьому присвячені друзям, художникам, критикам: найбільш відомі твори включають «Монументи В. Татліну», над якими він працював в період між 1964 і 1990 роками.

Флавін одружився з художницею Трейсі Гарріс (англ. Tracy Harris) на церемонії в Музеї Гуггенхайма в 1992 році.

Останньою роботою Флавіна був твір в жанрі site-specific art в церкві S. Maria Annunciata in Chiesa Rossa в Мілані, Італія.

На творчість Флавіна вплинули Володимир Татлін, Костянтин Бранкузі, Марсель Дюшан, Джаспер Джонс, Френк Стелла, Сол Левітт, абстрактний експресіонізм, мінімалізм [19] . У свою чергу, мистецтво Флавіна вплинуло на Дональда Джадда, Роберта Ірвіна[en], Дженніфер Стейнкамп[en], Джеймса Таррелла, концептуальне мистецтво, ленд-арт, енвайронмент.[19]

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

  • Лекція Ірини Кулик в Музеї «Гараж». [Архівовано 28 жовтня 2020 у Wayback Machine.] Ден Флавін - Маріо Мерц. [Архівовано 28 жовтня 2020 у Wayback Machine.]
  • Dan Flavin: American Sculptor. The Art Story (англ.). Архів оригіналу за 10 травня 2019. Процитовано 4 листопада 2017.