Джанджакомо Фельтрінеллі

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Джанджакомо Фельтрінеллі
Народився 19 червня 1926(1926-06-19)[1][2][…]
Мілан, Королівство Італія
Помер 14 березня 1972(1972-03-14)[1][2][…] (45 років)
Сеграте, провінція Мілан, Ломбардія, Італія
·вибух
Поховання Монументальне кладовище
Країна  Італія
 Королівство Італія
Діяльність редактор, підприємець, видавець, політик
Сфера роботи політика[4], видавництво[4], фашизм[4], комунізм[4] і екстремізм[4]
Роки активності з 1945
Партія Італійська соціалістична партія (1947) і Італійська комуністична партія (1957)
Рід Feltrinellid
Батько Carlo Feltrinellid
У шлюбі з Inge Feltrinellid
Діти Carlo Feltrinellid

CMNS: Джанджакомо Фельтрінеллі у Вікісховищі

Джанджакомо Фельтрінеллі (італ. Giangiacomo Feltrinelli, нар. Мілан, 19 червня 1926 — 14 березня 1972), на прізвисько Освальдо (італ. Osvaldo) — італійський видавець і ліворадикальний активіст. Брав участь в італійському руху Опору в дуже ранньому віці, заснувавши видавництво «Feltrinelli», а в 1970 році — «GAP» (італ. Gruppi d'Azione Partigiana), одну з перших озброєних лівих організацій в роки італійської диктатури. Відомий зокрема поширенням творів російського письменника Б. Пастернака.

Біографія[ред. | ред. код]

Джанджакомо Фелтрінеллі та його сестра Антонелла (1927 р.н.) були ще дітьми, коли помер їхній батько Карло. У своєму заповіті він назвав сина спадкоємцем трьох чвертей свого майна, а коли той досяг повноліття в 1947 році, то отримав повне право розпоряджатися своїм майном.

У 1949 році він заснував Інститут історії робітничого руху (італ. Istituto per la storia del Movimento Operaio), в якому збирав сліди соціалістичної та комуністичної літературної полеміки, а в 1954 році — видавництво Giangiacomo Feltrinelli.

Він був членом Італійської комуністичної партії до 1957 року, коли він не схвалив лінію партії щодо Будапештського повстання [5].

Сардинська експедиція[ред. | ред. код]

У 1968 році Джанджакомо Фелтрінеллі поїхав на Сардинію, щоб встановити контакт з лівими й націоналістичними колами на острові, згідно з документами, виявленими Комісією Страгі в 1996 році. План Фельтрінеллі полягав у тому, щоб перетворити Сардинію на середземноморську Кубу і розпочати експеримент, подібний до експерименту Че Гевари та Фіделя Кастро [6]. Однією з ідей видавця було згуртувати повстанські загони бандита Граціано Мезіни. Мезіну вдалося переконати не брати участі в ініціативі Фельтрінеллі завдяки втручанню SID[it] в особі офіцера служби Массімо Пульєзе, який зумів зірвати цю ініціативу.[7][К 1]

Підпільність і смерть[ред. | ред. код]

Він пішов у підпілля в 1969 році, і його третя дружина, Інге Шенталь, зайняла його місце на чолі видавництва. Загинув у 1972 році при спробі підірвати електроопори поблизу Мілана. Його син, Карло Фельтрінеллі, успадкував видавництво і в 1999 році написав біографію батька під назвою «Вища служба» (італ. Senior Service) (його улюблена марка сигар); вона також містить посилання на історію всієї родини Фельтрінеллі.

Див. також[ред. | ред. код]

Коментарі[ред. | ред. код]

  1. Про відносини між Фелтрінеллі та сардинським націоналізмом див. Giuliano Cabitza (псевдонім Eliseo Spiga): Sardegna, rivolta contro la colonizzazione, Milano: Feltrinelli, 1968, або Giovanni Ricci: Fuorilegge, Banditi e ribelli di Sardegna Newton Compton editori.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Person Profile // Internet Movie Database — 1990.
  2. а б SNAC — 2010.
  3. а б Bibliothèque nationale de France BNF: платформа відкритих даних — 2011.
  4. а б в г д Czech National Authority Database
  5. FELTRINELLI, Giangiacomo in "Dizionario Biografico". www.treccani.it (it-IT) . Процитовано 18 вересня 2023.
  6. Sardegna laboratorio politico - GNOSIS - Rivista italiana di intelligence. archive.wikiwix.com. Процитовано 18 вересня 2023.
  7. Morto Pugliese, l' ex ufficiale del Sid che «fermò» nel ' 60 il latitante Mesina. archive.wikiwix.com. Процитовано 18 вересня 2023.

Посилання[ред. | ред. код]