Дучжі-хан

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Дучжі-хан
 
Смерть: 679
Чан'ань

Дучжі-хан (д/н—692) — каган Західнотюркського каганату в 676679 роках.

Життєпис[ред. | ред. код]

Походив з династії Ашина. Стосовно батьків достеменні відомості відсутні. 671 року призначається очільником губернаторства Фуянь (в землях племен нушібі). На той час залежні кагани Хушело і Юанькін фактично стали номінальними очільниками, влада зосередилася в китайських губернаторів або вождів племен.

676 року Дучжі повстав, оголосив себе шисін-каганом (каганом 10 племен), оскільки зумів об'єднати племена дулу й нушібі. Також уклав союз з тибетським імператором Манронманцаном. Втім плани кампанії проти імперії Тан зірвалися через смерть володаря Тибету того ж року. Втім зберіг союзні відносини з Н'яцандембу та Тагракхонлоном, регентами нового тибетського імператора Дудсрона.

678 року Дучжі-хан спільно з тибетцями атакував державу Куча, залежну від танського імператора. У відповідь Пей Сінцзянь рушив на підкорення кагана. Йому вдалося заманити того у засідку, підступно схопити та відправити до Китаю. Тут в Чан'ані Дучжі-хана було страчено. Влада над рештками каганату знову перейшла до Хушело і Юанькіна.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Lee, Don Y. The History of Early Relations between China and Tibet: From Chiu t'ang-shu, a documentary survey (1981) Eastern Press, Bloomington, Indiana. ISBN 0-939758-00-8
  • Гумилёв Л. Н. Древние тюрки. — СПб.: СЗКЭО, Издательский Дом «Кристалл», 2002. — С. 576. — ISBN 5-9503-0031-9.