Заповідне лісове урочище «Ділянка ясеневого лісу»

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ділянка ясеневого лісу
Країна  Україна
Розташування Україна Україна
Рівненська область,
Дубенський район
Найближче місто Демидівка (смт)
Площа 10 га
Засновано 1983 р.
Оператор ДП СЛАП «Демидівський держспецлісгосп», Вовковиївське лісництво

Діля́нка ясене́вого лі́су — лісове заповідне урочище місцевого значення в Україні. Розташоване в межах Дубенського району Рівненської области, неподалік від села Вовковиї.

Площа 10 га. Створене рішенням Рівненського облвиконкому № 343 від 22.11.1983 року (зі змінами рішенням облради № 584 від 27.05.2005 року). Перебуває у віданні ДП СЛАП «Демидівський держспецлісгосп» (Вовковиївське л-во, кв. 2, вид. 7, 11, 13, 16, 17).

Створене для збереження унікального масиву лісу зі сторічними деревами ясена поблизу струмка. До складу деревостану входять також поодинокі дерева вільхи чорної, клена-явора, берези, черешні, липи серцелистої.

В розрідженому підліску трапляються ліщина звичайна та вовчі ягоди звичайні. У трав'яному покриві домінує яглиця звичайна, трапляються копитняк європейський, герань темна, переліска багаторічна, вороняче око звичайне. У ранньовесняній синузії домінують цибуля ведмежа та підсніжник білосніжний — занесені до Червоної книги України, анемона дібровна.

Даний масив лісу є єдиним у Рівненській області місцезростанням рідкісного виду флори України, ендеміка Волино-Поділля та Карпат — аруму Бессера.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Природно-заповідний фонд Рівненської області / під. ред. Ю. М.Грищенка. – Рівне : Волин. обереги, 2008. – 216 с.