Анемона дібровна

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Анемона дібровна
Anemone nemorosa
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Рослини (Plantae)
Клада: Судинні рослини (Tracheophyta)
Клада: Покритонасінні (Angiosperms)
Клада: Евдикоти (Eudicots)
Порядок: Жовтецевоцвіті (Ranunculales)
Родина: Жовтецеві (Ranunculaceae)
Рід: Anemonoides
Вид:
Анемона дібровна (A. nemorosa)
Біноміальна назва
Anemonoides nemorosa
(L.) Holub, 1973

Анемона гайова[1], конопелька гайова[1] анемо́на дібро́вна (Anemone nemorosa) — вид квіткових рослин родини жовтецеві (Ranunculaceae).

Опис[ред. | ред. код]

Це рослина висотою 10—25 см, з довгими підземними кореневищами. Листки пальчасто-роздільні. Квітки поодинокі, з білими або рожевуватими з нижнього боку листочками оцвітини. Плоди — багатогорішки, з короткими носиками. Цвіте у квітні — травні.

Квітки анемони закриваються на ніч і перед дощем — це засіб для захисту пилку від вологи. Розмножується кореневищами і насінням. Цвітіння настає тільки на 10—12 рік після висівання насіння. Якщо навесні кореневище залишається без наземної частини, рослина гине. Ось чому не слід зривати її на букети.

У листяних і мішаних лісах росте рослина дещо схожа на дібровну анемона жовтецева ({A. ranunculiodes) з жовтими квітками (іноді ці види зустрічаються разом). Обидва види мають лікувальні властивості. Великі (до 3—5 см у діаметрі) білі квітки на довгих квітконосах в анемони лісової ('A.sylvestris), поширеної в лісостепових і степових районах. А в анемони нарцисоцвітої (A. narcissiflora), що росте в Карпатах, численні білі квіти (до 2 см у діаметрі) зібрані в зонтик.

Походження назви[ред. | ред. код]

Міжнародна назва роду походить від грецького «вітер» (час цвітіння рослини збігається з періодом весняних вітрів). Видова назва в перекладі з латинської мови — «дібровна».

Поширення[ред. | ред. код]

Рослина поширена в лісовій зоні по всій Європі і Середземномор'ї.

Анемона дібровна виростає зазвичай в широколистяних лісах, іноді в ялицево-широколистяних, може домінувати в травостої. Присутність даного виду в ялиновому лісі зазвичай свідчить про витіснення ялиною колишніх тут колись дубових лісів.

В Україні росте у Карпатах і на Поліссі, зрідка в Лісостепу. У вологих тінистих місцях, особливо в западинках, на пухкому поживному ґрунті розвивається у великій кількості.

Хімічний склад[ред. | ред. код]

До складу рослинної сировини Anemone nemorosa входять такі хімічні речовини: алкалоїди, глікозиди (протоанемонін, деякі типи сапонінів, дубильні речовини, таніни), вітамін С, смоли, органічні кислоти (хелідонова кислота), та ін.

Основною активною речовиною в Anemone nemorosa є протоанемонін, або анемонал, який ще називають анемоновою камфорою.

Естетичні характеристики[ред. | ред. код]

Квітка анемони
Анемона дібровна (Anemone nemorosa)

Анемони — декоративні рослини, усі вони потребують охорони. В рослині є отруйні речовини.

Охоронні заходи[ред. | ред. код]

Занесена до офіційних переліків регіонально рідкісних рослин Дніпропетровської, Луганської, Сумської і Чернігівської областей.[2]

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Кобів Ю. Словник українських наукових і народних назв судинних рослин.— К.: Наук. думка, 2004. — C. 56
  2. Офіційні переліки регіонально рідкісних рослин адміністративних територій України. Архів оригіналу за 8 вересня 2013. Процитовано 23 жовтня 2015. 

Література[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]