Егідій Саделер

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Егідій Саделер

Народження не пізніше липень 1568
Антверпен, Брабант, Габсбурзькі Нідерланди[1][2]
Смерть 1629[3][4][…]
  Прага, Землі Богемської Корони, Священна Римська імперія[1][2][6]
Країна Габсбурзькі Нідерланди
Діяльність художник-гравер, printseller, гравер
Вчитель Jan Sadelerd
Відомі учні Йоахим Зандрарт
Твори View of Prague by Philip van den Bossched
Брати, сестри Jan Sadelerd і Raphael Sadeler (II)d
Роботи в колекції Музей Бойманса - ван Бенінгена, Художній інститут Чикаго, Фінська національна галерея, Національна галерея Вікторії, Національна галерея мистецтв, Національний музей Швеції, Штедель, Музей Грунінгеd, Vanderbilt University Fine Arts Galleryd, Національна галерея, CODA Museumd[7], Королівські музеї витончених мистецтв[8], Prints and Photographs Department of the Bibliothèque nationale de Franced, FelixArchiefd, Michael C. Carlos Museumd[9], Художній музей Базеля, Рейксмузей, Німецький історичний музей, Реннський музей образотворчого мистецтва і Print Collectiond[10]

CMNS: Егідій Саделер у Вікісховищі

Егідій Саделер (Старший) (також Жиль; нід. Egidius (Gilles) Sadeler; сард. Aegidius (Egidius) Sadeler; Jiljí Sadeler, бл. 1570, Антверпен — 1629, Прага) — фламандський художник і графік, майстер гравюри по міді при дворі імператора Рудольфа II в Празі.

Життя і творчість[ред. | ред. код]

Один з найбільших графіків Європи кінця XVI — початку XVII століття. Народився у відомій родині антверпенських граверів по міді, навчався у свого дядька Йоганна. У 1589 році був прийнятий в гільдію св. Луки. Вперше виставляв свої гравюри — разом зі своїм дядьком — в Мюнхені. У 1593—1595 роках жив і працював в Італії (Венеція, Рим, Неаполь), а потім в Мюнхені. Після цього приїхав до Праги, де в 1597 році став придворним гравером імператора Рудольфа II. Після смерті Рудольфа Саделер, на відміну від багатьох інших придворних діячів культури, залишився у Празі.

Свої перші гравюри створював за зразками, взятими з класичного репертуару — це були роботи Рафаеля, Тиціана, Тінторетто, Дюрера та інших. Пізніше працював над власними сюжетами — пейзажами і портретами відомих особистостей з оточення імператора Рудольфа II. Найбільш вдалими вважаються його портрети художника Шпрангера і його дружини Христини (1600), вид Владиславський залу, а також зображення міста Праги. У 1607 закінчив роботу над великою панорамою Праги (з гори Петрейн).

У 1605 створив карту Чехії, її території між 48 ° 16 'і 50 ° 58' пн, і від 29 ° 54 'до 34 ° 28' східної довготи Крім власне Чехії, карта охоплювала також прикордонні райони сусідніх Угорщини та Словаччини. У 1620 розробив нову карту Чехії (Bohemia in suas partes geografice distineta), на ній були позначені різні міста (Прага, Егер, Братислава та ін.), Річки (наприклад, витоки Ельби), Рудні гори і ін. Поля карти були прикрашені зображеннями королев, дворян, купців і селян.

З учнів Егідія Саделера в першу чергу слід відзначити Венцеля Холлар і Йоахима фон Зандрарта.

Примітки[ред. | ред. код]