Едуард-Дені Бальдюс

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Едуард-Дені Бальдюс
фр. Édouard Baldus

Народження 5 червня 1813(1813-06-05)[1][2][…]
Грюнебах, Альтенкірхен, Рейнланд-Пфальц[1][4]
Смерть 22 грудня 1889(1889-12-22)[1][3][…] (76 років)
  Аркей або Париж[4]
Країна  Франція[6]
 Герцогство Нассау
Діяльність фотограф
Член Société française de photographied
Роботи в колекції Штедель, Міннеаполіський інститут мистецтваd, Музей Прадо, Художній інститут Чикаго, Музей мистецтв Нельсона-Аткінсаd, Національна галерея Вікторії, Національна галерея мистецтв, Національна галерея Канади, Музей сучасного мистецтва (Нью-Йорк)[7], Музей мистецтва Метрополітен, New Mexico Museum of Artd, Клівлендський музей мистецтв, Музей сучасного мистецтва Сан-Франциско[4], Ackland Art Museumd[8], Музей Ґетті і Photography Collectiond[9]
Нагороди
Кавалер ордена Почесного легіону

CMNS: Едуард-Дені Бальдюс у Вікісховищі

Едуард-Дені Бальдюс (фр. Édouard Denis Baldus; 1813, Грюнебах, Пруссія — 1889, Аркей, Франція) — французький пейзажний, архітектурний та залізничний фотограф.

Біографія[ред. | ред. код]

Ранні роки[ред. | ред. код]

Народився в Пруссії. У 1832 році приїхав в Париж.

Кар'єра[ред. | ред. код]

Спершу займався живописом. У 1841–1851 роках виставляв свої роботи в Салоні. З винаходом фотографії, в кінці 1840-х років зайнявся спеціально нею. У 1851 був в числі засновників «геліографічного товариства» («Société héliographique»). Перші фотографії Бальдюса датуються 1851 роком. Це серія з п'яти знімків, створених за завданням урядової Історичної комісії зі збереження пам'яток архітектури Франції. Ці фотографії Бальдюс зняв в декількох регіонах та історичних областях: Бургундії, Дофіне, Провансі, в районі Ліона і Ланґедоку.

Результати його роботи були настільки гарними, що він отримав державну підтримку для створення циклу фотографій історичних місць Парижа та інших міст, названого Villes de France Photographiées.

У серпні 1855 року отримав від барона Дж. де Ротшільда, глави залізничного підприємства Compagnie des chemins de fer du Nord, замовлення на серію фотографій з видами місць, розташованих на залізничній лінії Париж—Булонь-сюр-Мер. Результатом цієї роботи став розкішно виданий альбом з 50 фотографій, подарований британській королеві Вікторії.

У 1855–1857 роках Бальдюс працював з архітектором Гектором Лефюелем (Lefuel), що провадив роботи з реконструкції Лувру. В ході робіт здійснив фотодокументацію всіх елементів, якими була прикрашена нова частина Лувру. Ці фотографії також були зібрані в багатотомний фотоальбом.

У червні 1856 року Бальдюс зняв безпрецедентну в історії фотосерію руйнувань, викликаних повенями в Ліоні, Авіньйоні і Тарасконі.

За свої заслуги перед Францією в 1856 році отримав французьке громадянство. В кінці 1850-х років Бальдюс успішно продовжив фотографування пам'яток Парижа та інших французьких міст, виконавши в 1860 році серію фотографій на південному сході країни і навколо Альп. У роботах використовував працю багатьох помічників, його фотографії успішно продавалися у великих містах Європи.

Бальдюс багато експериментував. Він першим став застосовувати спосіб покриття желатиною фотопаперу, призначеного для відтворення знимків.

З його фотографічних робіт і колекцій відрізняються:

  • «Le monuments remarquables du midi de la France, reproduits par la photographie, sur l'ordre du ministre de l'intèrieur» (Париж, 1852)
  • «Collection de vues de monuments» (1854, знята за розпорядженням міністра і містить 1208 кліше)
  • «Recueil d'ornements, d'après les maîtres les plus cèlèbres des XV, XVI і XVII siècles», відтворений геліографічна
  • «Palais du Louvre et de Tuileries" (1875)
  • «Principaux Monuments de la France» і ін.

На Всесвітній виставці 1865 року був нагороджений медаллю 1-го ступеня, а ще раніше — Орденом Почесного легіону (1860).

Активна діяльність в царині фотографії, однак, не принесла Бальдюсу фінансового процвітання. У 1887 він оголосив про своє банкрутство. Помер два роки по тому, на околиці Парижа. Похований на місцевому кладовищі.

В даний час значна частина його фоторобіт і негативів знаходиться в музеї д'Орсе, а також в різних музеях США, Канади та Франції.

Смерть[ред. | ред. код]

Помер у 1889 році у місті Аркей, Франція.

Галерея[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]