ДС3

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
ДС3
ДС3-012
Основні дані
Роки будування 2002 — 2008
Країна будування Україна Україна
Заводи ДЕВЗ (спільно з Siemens)
Разом побудовано 18
Країни експлуатації Україна Україна
Ширина колії 1520 мм
Рід служби універсальний (вантажо-пасажирський)
Технічні дані
Рід струму і напруга
у контактній мережі
змінний, 25 кВ 50 Гц
Конструкційна швидкість 160 км/год
Осьова формула 2о — 2о
Робоча маса 90 т
Тип ТЕД АД914
Тривала потужність ТЕД 4 × 1200 кВт
Перший ДС3
Перший ДС3
Електровози ДС3 в депо Київ-Пасажирський.

Електровоз ДС3 — електровоз змінного струму, виробництва Дніпропетровського електровозобудівного заводу спільно з Siemens.

Електровоз розроблений як універсальний для роботи з вантажними і пасажирськими поїздами на електрифікованих залізницях. ДС3 отримав жаргонне прізвисько «Дуся», очевидно через співзвучність зі своїм визначенням («де-ес»). Виробництво електровозів спільне, а саме: Siemens — силова електроніка тягового приводу, ДЕВЗ — механічна частина, допоміжні машини, Смілянський електромеханічний завод — тягові двигуни. На жаль, зараз не всі машини ДС3 працюють з пасажирськими (чи вантажними) потягами — деякі стоять в локомотивному депо Київ-Пасажирський як неробочі, деякі передані у Державний економіко-технологічний університет транспорту як учбова одиниця, а деякі можуть бути взагалі списані.

Конструкція[ред. | ред. код]

Механічна частина електровоза багато в чому уніфікована з електровозом ДЕ1 — два двовісні візки із зварними рамами, незбалансованим пружинним підвішуванням і двостороннім натисканням гальмівних колодок на колеса. Передача сил тяги та гальмування на раму електровоза — похилими тягами, по одній на кожен візок, як і у електровозів ВЛ85, ЕП1, 2ЕС5К.

Двигуни[ред. | ред. код]

Тягові двигуни електровоза — трифазні асинхронні з короткозамкненим ротором. Живляться тягові двигуни від двох розташованих в середині кузова перетворювачів лінійною напругою до 2200 В, порахувавши амплітудне значення якого (2200 * sqrt 2 = 3100), можна дізнатися значення напруги проміжної ланки постійного струму і зробити висновок про можливість створення на базі ДС3 електровоза подвійного живлення. Векторне управління перетворювачами, як і управління іншим обладнанням електровоза, здійснює мікропроцесорна система. Режим роботи тягових двигунів задається реверсивним перемикачем і двома рукоятками — рукояткою швидкості і рукояткою завдання тягової (при переміщенні від себе) і гальмівний (при переміщенні на себе) сили.

Допоміжні машини також мають асинхронний привід. Для охолодження тягових двигунів на електровозі встановлено два відцентрових мотор-вентилятори, для постачання стисненим повітрям — два V-подібних чотирициліндрових компресор а ПК-3, 5. На пневматичній панелі встановлений як пасажирський повітророзподільник 292 с електроповітророзподілювачем 305, так і вантажний повітророзподільник 483, що визначає можливість використання ДС3 в обох видах руху.

Основні характеристики[ред. | ред. код]

  • Ширина колії: 1520 мм.
  • Система струму: змінний 50 Гц, 25 кВ.
  • Осьова формула: 2о — 2о.
  • Конструкційна швидкість: 160 км/год.
  • Робоча маса: 90 т.
  • Потужність тягових електродвигунів: 4×1200 кВт.

Експлуатація[ред. | ред. код]

Усі електровози серії приписані до локомотивного депо Київ-Пасажирський Південно-Західної залізниці. Однак станом на грудень 2022 року експлуатуються лише 5 із них — під заводським номером 002, 011, 012, 015 та 018. Всі інші або стоять неробочі в депо (поки їх не відремонтують), або передані в Державний університет транспорту, або, можливо, списані. Станом на грудень 2023 року експлуатуються лише 2 із них це 015,018. ДС3-011- Розібраний як донор для ДС3-015,018.

На жаль, тільки недавно чотирьом останнім електровозам даної серії виповнилось 10 років при середній експлуатації (як мінімум) 25 років. Критики залізничного транспорту кажуть, що дані електровози не витримали жахливої експлуатації.

Капітальний ремонт[ред. | ред. код]

Заводські номери 002,011,012,015,018 відремонтовані і перефарбовані в кольори логотипу Укрзалізниці.

Посилання[ред. | ред. код]