Жожоба

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Жожоба
Симмондсія китайська
Симмондсія китайська
Біологічна класифікація
Царство: Рослини (Plantae)
Відділ: Покритонасінні
Клас: Дводольні
Порядок: Гвоздичноцвітні
Родина: Симмондсієві
Рід: Симмондсія
Вид: Симмондсія китайська
Посилання
Вікісховище: Simmondsia chinensis
EOL: 47130986
IPNI: 236600-2
ITIS: 28030
NCBI: 3999

Симмондсія китайська (лат. Simmóndsia chinénsis), більше відома під назвами жожоба чи хохоба (ісп. Jojoba) — вид гілкових вічнозелених кущів, що у дикому вигляді зустрічаються у північноамериканських пустелях і чапаралі. Це єдиний вид роду симмондсія (Simmondsia), який було виділено в окрему багатотипну родину симмондсієві (Simmondsiaceae).

Назва[ред. | ред. код]

Незважаючи на свою наукову назву, ця рослина у Китаї не зустрічається. Помилка виникла під час першого опису рослини. Іоганн Генріх Лінк під час розшифровки колекційних зборів Томаса Наттолла помилково прочитав позначку «Calif» як «China», й відповідно до цього назвав новоописаний вид Самшит китайський. Згодом, коли вид було виділено у самостійний рід, епітет (на вимогу МКБН) було збережено, а запропонована Наттоллом інша назва Simmondsia californica не може бути визнана дійсною, навіть попри те, що новий епітет більше відповідає поширенню цієї рослини.

Ботанічний опис[ред. | ред. код]

Будова насіння жожоба

Симмондсія — гілковий вічнозелений чагарник висотою від 1 до 2 м (окремі особини можуть виростати до 3 м). Листя сидячі, супротивні, цільні, без прилисників. Коріння проникає на глибину 15-25 м[1].

Застосування[ред. | ред. код]

Олія, що видобувається з плодів рослини, активно застосовується для виготовлення косметики, у фармацевтичній промисловості, а також у виробництві мастильних матеріалів.

Макуха, що залишається після отримання олії, містить до 33 % білка й речовину, що пригнічує апетит (simmondsin), тому обмежено застосовується у виробництві комбікормів[1].

Галерея[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Forster K.E., Wright, N.G. Jojoba: A Crop for Semi-Arid Zones. [1] [Архівовано 27 вересня 2011 у Wayback Machine.]. SPAN-1986. Стор. 102 — 104

Посилання[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

  • Тахтаджян А. Л. Семейство симмондсиевые (Simmondsiaceae) // Жизнь растений: в 6 тт. Т. 5. Ч. 1. Цветковые растения / під ред. А. Л. Тахтаджяна. — М.: Просвещение, 1980. — С. 252 — 254.
  • Жожоба [Архівовано 3 жовтня 2017 у Wayback Machine.] у Словнику іншомовних слів.