Зозуля строката

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Зозуля строката

Біологічна класифікація
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Птахи (Aves)
Ряд: Зозулеподібні (Cuculiformes)
Родина: Зозулеві (Cuculidae)
Рід: Чубата зозуля (Clamator)
Вид: Зозуля строката
Clamator jacobinus
(Boddaert, 1783)
темно-зелений — цілорічно жовтий — лише влітку блакитний — на зимівлі кремовий — лише на перельоті
темно-зелений — цілорічно
жовтий — лише влітку
блакитний — на зимівлі
кремовий — лише на перельоті
Синоніми
Oxylophus jacobinus
Coccystes melanoleucos
Coccystes hypopinarius
Посилання
Вікісховище: Clamator jacobinus
Віківиди: Clamator jacobinus
ITIS: 705297
МСОП: 22683800
NCBI: 78213

Зозу́ля строката[2] (Clamator jacobinus) — вид птахів з родини зозулевих (Cuculidae).

Поширення[ред. | ред. код]

Вид поширений в Африці на південь від Сахари та на Індійському субконтиненті. Також трапляється в Шрі-Ланці та деяких районах М'янми. Представники східноафриканської популяції є перелітними і весною мігрують через південну Аравію до Індії. Мешкає в колючих, сухих чагарниках або відкритих лісах, уникаючи ділянок густого лісу або надзвичайно сухого середовища.

Підвиди[ред. | ред. код]

Виділяють три підвиди:[3]

  • C. j. serratus (Sparrman, 1786) — Південна Африка, південна Замбія.
  • C. j. pica (Hemprich & Ehrenberg, 1833) — Африка на південь від Сахари до північної Замбії та Малаві, північний захід Індії до Непалу та М'янми.
  • C. j. jacobinus (Boddaert, 1783) — південна Індія, Шрі-Ланка, південна М'янма.

Опис[ред. | ред. код]

Птах завдовжки до 34 сантиметри, при цьому хвіст становить в середньому близько 16 сантиметрів. У період розмноження самці важать в середньому 78 грамів, самки трохи важчі — в середньому 90 грамів. Яскраво вираженого статевого диморфізму немає. І в самців, і в самиць голова від основи дзьоба через очі до шиї, капюшон і верх тулуба блискучі чорні. Чорні крила мають біле дзеркало, утворене основою первинних криючих крил. Нижня сторона тіла біла, хвіст ступінчастий, чорні кермові пера мають білі кінчики. Райдужка темно-коричнева. Дзьоб із злегка загостреним кінчиком, чорного кольору.

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Під час сезону розмноження трапляється невеликими групами під час залицяння. Потім вони виокремлюються окремими парами і спаровуються з криками та іноді агресивними погонями. Поза шлюбним періодом їх зазвичай можна спостерігати поодинці. Дорослі зозулі харчуються комахами, зокрема волохатими гусеницями, або фруктами.

Під час гніздування птахи сидять на гілках і голосно кричать або ганяються разом зі своїми партнерами. В Африці зафіксовані випадки, коли самець залицявся до самиці їжею. Типовий представник гніздового паразитизму. В Індії найпоширенішими господарями є тимелії з роду Turdoides. Їхні яйця бірюзово-блакитні і такого ж розміру як у зозулі можуть трохи більше. В Африці найпоширенішими господарями є бюльбюлі, тимелії або дятли. Через короткий час вилуплюються голі і сліпі пташенята. Протягом наступних кількох днів шкіра молодих зозуль темніє від рожевої до багряно-коричневої. На відміну від інших видів зозуль, наприклад зозулі звичайної, молодняк строкатої зозулі не викидає з гнізда інших яєць. Однак вони часто привертають найбільшу увагу батьків, які менше годують своїх дитинчат і ті вмирають від голоду.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. BirdLife International (2016). Clamator jacobinus: інформація на сайті МСОП (версія 2022.2) (англ.) 9 вересня 2023
  2. Фесенко Г. В. Вітчизняна номенклатура птахів світу. — Кривий Ріг : ДІОНАТ, 2018. — 580 с. — ISBN 978-617-7553-34-1.
  3. Gill, Frank; Donsker, David, ред. (2019). Turacos, bustards, cuckoos, mesites, sandgrouse. World Bird List Version 9.2. International Ornithologists' Union. Процитовано 26 June 2019.

Посилання[ред. | ред. код]