Зоряна ніч над Роною

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Вінсент ван Гог
Зоряна ніч над Роною, 1888
фр. Nuit étoilée sur le Rhône
Полотно, олія. 72,5 см × 92 см
Музей д'Орсе, Париж


«Зоряна ніч над Роною» (фр. Nuit étoilée sur le Rhône) — картина нідерландського художника Вінсента ван Гога, написана навесні 1888 року. Полотно зображує нічний Арль, а саме місце на річці у двох хвилинах пішки від Жовтого будинку на площі Ламартен, який Ван Гог орендував деякий час. Нічне небо і ефекти зоряного світла і світла ліхтарів ріднять цю картину з іншими шедеврами художника — «Нічною терасою кафе» (написаною за місяць до роботи над «Зоряною ніччю над Роною») і більш пізньою «Зоряною ніччю».

Вид на Рону в 2008

Історія[ред. | ред. код]

Начерк картини Ван Гог відправив разом з листом своєму другові Ежену Бошу 2 жовтня 1888 року.

Вперше полотно виставлялося в 1889 році на щорічній виставці Салону Незалежних художників в Парижі разом з картиною «Іриси». На експонування останньої наполягав Тео ван Гог, брат Вінсента.

Опис твору[ред. | ред. код]

Ван Гог зобразив вид на набережну східного берега Рони, розташовану на вигині річки, прямо навпроти західного берега. Беручи свій початок на півночі, тут, в Арлі, в районі східної набережної, Рона повертає праворуч, оточуючи скелястий виступ, на якому розташований центр Арля.

Передній план картини вказує на важку переробку алла прима, щойно перша прописка була закінчена. Ескізи з листа, зроблені в той час, ґрунтувалися, найімовірніше, на первісній композиції.

Кольори ночі[ред. | ред. код]

Малювання на пленері вночі зачаровувало Ван Гога. Вдало вибране положення, обране ним для «Зоряної ночі над Роною», дозволило йому захопити момент перетворення яскравого світла ліхтарів Арля в тьмяне мерехтіння синіх вод Рони. На передньому плані закохана пара прогулюється вздовж берега річки.

Зображення кольору мало першорядну важливість для Вінсента: навіть у листах до свого брата Тео він часто описує предмети за допомогою різних кольорів. Нічний живопис Ван Гога, включаючи «Зоряну ніч над Роною», підкреслює важливість, з якою він ставився до передачі в картинах виблискуючих відтінків нічного неба і штучного освітлення, що був у той час в новинку.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Boime, Albert: Vincent van Gogh: Starry Night. A history of matter, a matter of history (also available on CD-ROM: ISBN 3-634-23015-0
  • Dorn, Roland: Décoration: Vincent van Gogh's Werkreihe für das Gelbe Haus in Arles, Georg Olms Verlag, Hildesheim, Zürich & New York 1990 ISBN 3-487-09098-8 / ISSN 0175-9558