Кайдаш Вадим Григорович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Кайдаш Вадим Григорович
Народився 9 жовтня 1971(1971-10-09) (52 роки)
Харків
Громадянство Україна Україна
Місце проживання Харків
Діяльність астроном
Галузь астрономія
Alma mater Харківський університет
Науковий ступінь кандидат наук
Науковий керівник Шкуратов Юрій Григорович
Заклад НДІ астрономії Харківського національного університету

Вадим Григорович Кайдаш — український астроном, спеціаліст зі спектрофотометрії та поляриметрії безатмосферних космічних тіл, директор НДІ астрономії Харківського національного університету[1], лауреат Державної премії України в галузі науки і техніки (2010)[2].

Життєпис[ред. | ред. код]

Народився в Харкові[1]. В 1988—1993 навчався на фізичному факультеті Харківського державного університету ім. О. М. Горького. В 1994—1997 навчався в аспірантурі Харківського університету, а в 1999 захистив кандидатську дисертацію за темою «Прогнозування хімічного складу та районування поверхні видимої півкулі Місяця за даними оптичних вимірювань».

З 1997 працює в НДІ астрономії Харківського університету. В 2012 обійняв посаду завідувача відділом дистанційного зондування планет НДІ астрономії, а 2014 був обраний директором НДІ астрономії.

З 2014 року працює доцентом на кафедрі астрономії та космічної інформатики ХНУ, викладає курси «Математичне моделювання», «Інформатика та програмування»[3].

Праці[ред. | ред. код]

Кайдаш працював над визначенням складу місячних ґрунтів за даними місії Клементина, досліджував оптичні аномалії місячної поверхні за даними космічних місій Lunar Reconnaissance Orbiter (НАСА), SELENE (JAXA), Смарт-1 (ЄКА) а також за даними телескопічних спостережень. За даними космічного телескопа Габбл він робив поляриметричні дослідження Марса та аналізував динаміку хмар в марсіанській атмосфері. Крім того він зробив значний внесок в теоретичне й експериментальне дослідження відбивання світла реголітом[3].

Відзнаки[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Vadym G. Kaydash [Архівовано 26 лютого 2020 у Wayback Machine.], Institute of Astronomy of Kharkiv National University
  2. а б Указ Президента України № 594/2011 Про присудження Державних премій України в галузі науки і техніки 2010 року [Архівовано 8 листопада 2019 у Wayback Machine.]. Президент України. Офіційне інтернет-представництво
  3. а б в Кайдаш Вадим Григорович [Архівовано 28 грудня 2019 у Wayback Machine.], фізичний факультет ХНУ ім. В. Н. Каразіна

Посилання[ред. | ред. код]