Камберленд (соус)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Млинці фаршировані качиним конфі, сервіровані з соусом камберленд

Соус камберленд (англ. Cumberland sauce) — пікантний столовий соус в класичній англійській та французькій кухні з порічок, портвейнута прянощів. Подається в холодному вигляді до шинки, пате, страв з баранини, яловичини та дичини.

Соус камберленд був винайдений в Ганновері (Німеччина) придворним кухарем і отримав назву з нагоди перебування в місті герцога Камберлендського, але незрозуміло, якого точно: або Вільяма Августа під час Семирічної війни, або Ернста Августа[1]. Перша згадка про соус камберленд міститься у французькій куховарській книзі «Англійська кухня» видання 1904 року. Соус камберленд набув популярності завдяки Оґюсту Ескоф'є.

Для приготування соусу камберленд порічкове желе змішується з апельсиновим і лимонним соком, заправляється гірчицею, а тонка соломка з апельсинової цедри і цибулі шалота, іноді імбиру, притушовується в червоному вині. Потім всі інгредієнти змішуються і приправляються портвейном і каєнським перцем.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Alan Davidson: The Oxford Companion to Food. 2nd edition, edited by Tom Jaine. Oxford University Press, Oxford u. a. 2006, ISBN 0-19-280681-5, S. 233: Cumberland sauce.