Кен Келлі

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Кен Келлі
англ. Ken Kelly
При народженні англ. Kenneth William Kelly
Народження 19 травня 1946(1946-05-19)
Нью-Лондон, Коннектикут, США
Смерть 3 червня 2022(2022-06-03) (76 років)
Країна США США
Жанр фантастика, фентезі
Діяльність художник, ілюстратор
Роботи в колекції Художній музей Сієтла
Сайт kenkellyart.com

Кен Келлі (англ. Ken Kelly, 19 травня 1946, Нью-Лондон, Коннектикут — 3 червня 2022)[1] — американський художник-фантаст. Відомий своїми ілюстраціями на тему Конана і Тарзана, а також роботами з рок-групами Kiss (альбоми Destroyer і Love Gun), Rainbow (альбом Rising), і Manowar (альбом The Triumph of Steel і ін.). Опублікував дві книги з мистецтва і намалював понад 700 робіт. Його картини виконані виключно олійними фарбами.

Біографія[ред. | ред. код]

Народився в 1946 році в містечку Нью-Лондон, штат Коннектикут, але незабаром родина переїхала в Лонг-Айленд. Цікавитися малюванням Кен почав ще в дитячому садку [2].

Кен Келлі знаходиться в спорідненості з відомим художником Френком Фразетті. Тітка Кена Келі одружена з Фразетті. Незважаючи на родинні зв'язки, Френк Фразетті ніколи не давав йому уроків малювання, не бажаючи видавати своєї техніки. Проте, Келлі багаторазово відвідував його майстерню, і стиль Фразетті справив великий вплив на його творчість [3].

Після закінчення школи, Келлі вступив на службу до морської піхоти, де прослужив 4 роки. У 1966 році, завершивши службу в армії, Келлі відправився зі своєю дружиною в Європу, де провів рік навчаючись живопису. По поверненню, він показав Фразетті свою картину із зображенням персонажа коміксів Вампірелла. Фразетті влаштував йому зустріч з Джеймсом Ворреном, засновником видавництва Warren. Воррен купив у Келлі «Вампірелла» і зробив замовлення ще на 13 обкладинок для коміксів. Таким чином Келлі почав свою кар'єру, малюючи ілюстрації для журналів видавництва Warren, а його першою професійною роботою була обкладинка для коміксу «Вампірелла». Перший час він поєднував роботу ілюстратора з роботою водія [3] [2].

Завдяки успіху з обкладинками для Warren, Келлі почали надходити пропозиції від інших видавництв. Першу обкладинку книги він зробив для видавництва Lancer [3].

За заявою самого Кена Келлі, найбільшим проривом в його кар'єрі було створенням обкладинок для групи Kiss. Спочатку музиканти хотіли, щоб обкладинку намалював Френк Фразетті, але не змогли домовитися про ціну. Вони почали розглядати інших фентезі-художників і вибір припав на Кена Келлі [3] [4].

Після успіху обкладинки альбому Destroyer, Кену Келлі стали надходити замовлення від безлічі інших музичних груп. З кінця 1980-х всі обкладинки рок-групи Manowar створені Кеном Келлі [3].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Архівована копія. Архів оригіналу за 9 серпня 2018. Процитовано 14 квітня 2018.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)
  2. а б Friedlander, 1990..
  3. а б в г д Ringgenberg, 2013.
  4. Weiss, 2016.

Література[ред. | ред. код]

  • S.C. Ringgenberg.  // Creepy. — 2013.
  • Brett Weiss. Encyclopedia of KISS: Music, Personnel, Events and Related Subjects. — McFarland, 2016. — С. 92. — ISBN 978-0786498024.