Керолайн Полачек

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Керолайн Полачек
Основна інформація
Повне ім'я англ. Caroline Elizabeth Polachek
Дата народження 20 червня 1985(1985-06-20) (38 років)
Місце народження Нью-Йорк, Нью-Йорк, США
Роки активності 2005 — тепер. час
Громадянство США
Професії авторка пісень, співачка
Освіта Нью-Йоркський університет
Інструменти вокал[d]
Жанри синтпоп і інді-поп
Псевдоніми Ramona Lisa і CEP[1]
Лейбли Columbia Records
Батько James M. Polachekd
carolinepolachek.com
CMNS: Файли у Вікісховищі

Керолайн Елізабет Полачек (нар. 20 червня 1985)[2] — американська співачка та авторка пісень. Була співзасновницею інді-поп-гурту Chairlift під час навчання в Університеті Колорадо. Дует з'явився на сцені Брукліну кінця 2000-х років з хітом «Bruises».

Під час перебування в групі працювала над сольними проєктами Ramona Lisa і CEP, перш ніж розпочати кар'єру під своїм ім'ям, після розпаду Chairlift у 2017 році. Її дебютний студійний альбом Pang (2019) створений у співпраці з продюсером Danny L Harle й отримав схвалення критики.

Полачек активно співпрацювала з іншими виконавцями — Blood Orange, Fischerspooner, Sbtrkt, Charli XCX та британським музичним колективом PC Music, а також написала матеріали для Бейонсе («No Angel») і Тревіса Скотта.

Ранні роки[ред. | ред. код]

Полачек народилася на Мангеттені, Нью-Йорк, 20 червня 1985 року[3] у сім'ї Джеймса Монтела Полачека, аналітика фінансових ринків і класичного музиканта, та Елізабет Аллан[4][5]. Родина переїхала до Токіо, Японія, де вона жила до шести років[6], а пізніше оселилася в Гринвічі, штат Коннектикут, де Полачек почала співати в хорі в третьому класі[7]. Грала на синтезаторі з раннього віку[8]. Батьки розлучилися в 1994 році.

Полачек розповідає, що раннє знайомство з традиційними японськими піснями та темами аніме вплинуло на її музичну освіту. Також вона їздила верхи: «З цього я багато дізналася про ритм і голос. Мовляв, ти не завжди повністю контролюєш свій інструмент. Треба довіряти йому, ти повинен дати йому простір, ви повинні знати, коли штовхати, давати йому повітря»[9].

У підлітковому віці Полачек почала їздити до Нью-Йорка, щоб відвідувати концерти, які являли собою суміш постхардкорного емо, DIY-панку та джаз-шоу. Одного разу Майк Паттон, вокаліст Faith No More, особисто провів її на шоу на трикотажній фабриці, коли її фальшиве посвідчення було відхилено. Полачек грала в кількох групах у середній школі та коледжі[6].

Кар'єра[ред. | ред. код]

Музичний стиль Полачек описується переважно як альтернативна попмузика[10][11], а також артпоп[12], інді-поп[13], експериментальний поп[14]. Полачек згадує Енію як музикантку, яка вплинула на неї у ранньому віці. На запитання з інтерв'ю про перший вплив вона відповідає: «Напевно, Енія. Мої батьки розлучилися, коли я була дуже маленькою, і я була дуже гіперактивною дитиною, тому обидва батьки окремо грали Енію вдома, щоб заспокоїти мене»[15].

Chairlift[ред. | ред. код]

Докладніше: Chairlift

Полачек заснувала гурт Chairlift з музикантом Аароном Пфенінгом, познайомившись з ним на другому курсі Університету Колорадо. Вони переїхали до Нью-Йорка, де Полачек вивчала мистецтво в Нью-Йоркському університеті, і до них приєднався Патрік Вімберлі на початку 2007 року, коли група випустила перший EP під назвою Daylight Savings, а потім — дебютний альбом Does You Inspire You.

Полачек і Вімберлі разом із продюсерами Деном Кері та Аланом Моулдером написали та продюсували повноформатний альбом Something у 2012 році. Крім того, вона зняла музичні кліпи, зокрема «Amanaemonesia» та «I Belong in Your Arms».

У грудні 2016 року Chairlift оголосили, що розпадаються, а останній тур відбудеться навесні 2017 року[16].

Сольні роботи[ред. | ред. код]

Полачек почала виконувати сети під псевдонімом Ramona Lisa у 2013 році[17]. Назва походить від колишнього псевдоніма Полачек, який використовувався у Facebook[18]. У лютому 2014 року вона оголосила про дебютний альбом Ramona Lisa під назвою Arcadia[19]. Полачек описала альбом як «пастирську електронну музику»[20].

Полачек почала писати альбом у художньої резиденції на Віллі Медічі в Римі, Італія. В інтерв'ю Pitchfork вона розказала, як Рим надихнув її: «Коли я дивилася у вікно в Римі, я хотіла, щоб цей тип електронної музики був таким же органічним, як те, що я бачу. Не думаю, що жоден з інструментів, які я використовую, є особливо новими — багато інструментів MIDI існують вже 15 років, — але композиції роблять їх менш електронним, більш таємничим»[21]. Запис було створено повністю на ноутбуці Полачек без інструментів чи зовнішніх мікрофонів, за винятком польових записів звуків, які вона чула у своєму оточенні[22]. Вона співала прямо у вбудований мікрофон комп'ютера, використовуючи готельні шафи, тихі ворота аеропорту та вільні гардеробні під час світового турне Chairlift. Обкладинку альбому зняв нью-йоркський фотограф Тім Барбер[18].

У січні 2017 року Полачек випустила другий сольний альбом Drawing the Target Around the Arrow під своїми ініціалами CEP[23]. Полачек мала виступити на Moogfest 2018, але відмовилася від участі у грудні 2017 року, коли фестиваль оголосив список жінок-виконавців, які виступали того року, попри те, що в складі фестивалю були переважно чоловіки. Вона опублікувала заяву у Твіттері: «Це говорить не про артистів чи їх музику, а про політику фестивалю та PR. Робити це без дозволу артистів є експлуататорським і непрофесійним», додавши «Moogfest, як і всі інші фестивалі, просто зобов'язані позиціювати інклюзивність як звичайну»[24].

У червні 2019 року Полачек випустила дебютний сингл під повним іменем «Door». У пресрелізі для синглу Полачек оголосила, що сингл став початком нового проєкту, створеного переважно у співпраці з учасником PC Music Денні Л. Харле[25]. Пізніше в липні Полачек випустила два сингли з проєкту під назвою «Ocean of Tears» і «Parachute» і почала записувати майбутній альбом Pang, який вийшов 18 жовтня[26]. Альбом отримав схвалення критиків і потрапив у списки багатьох критиків наприкінці року. Альбом реміксів під назвою Standing at the Gate: Remix Collection вийшов на вінілі 16 квітня 2021 року. Під час просування Полачек випустила п'ять реміксів альбому як сингли, а також кавер на «Breathless» The Corrs[27].

14 липня 2021 року Полачек випустила сингл «Bunny Is a Rider», ще одну спільну роботу з Харле; вона розповіла журналу Crack, що пісня є частиною майбутнього проєкту[28]. У грудні Pitchfork поставив «Bunny Is a Rider» на перше місце в списку «100 найкращих пісень 2021 року»[29]. 9 лютого 2022 року Полачек випустила сингл «Billions»[30].

Колаборації[ред. | ред. код]

У 2008 році Полачек сформувала хор Girl Crisis з 12 іншими співачками, включаючи учасниць Au Revoir Simone і Class Actress. Модульна група аранжувала та записувала два кавери на рік з 2008 по 2013 рік, включаючи пісні Black Sabbath, Nirvana, Леонарда Коена, The Bangles та Ace of Base[31].

У 2010 році Полачек приєдналася до Хорхе Ельбрехта з бруклінського гурту Violens, щоб записати «sgin» Джастіна Бібера «Never Let You Go»: «Ми зайшли на YouTube, щоб знайти відео найпопулярніших хітів, і натрапили на „Never Let You Go“. Далі ми створили те, що ми називаємо „sgin“ (анаграма слова „співати“) — оригінальну пісню, написану спеціально для синхронізації з чужим відео без звуку»[32]. Того ж року вона записала дует з Violens, «Violent Sensation Descends (French Duet Version)»[33]. Пізніше зняла кліп на пісню гурту «It Couldn't Be Perceived» у 2011 році[34]. Згодом знову співпрацювала з Ельбрехтом над EP Gloss Coma 001 у 2013 році, який включає сингл «I.V. Aided Dreams»[35].

У 2012 році Полачек виступила в пісні «Everything Is Poiled by Use» Ice Choir, сольному проєкті Курта Фельдмана з Pains of Being Pure at Heart[36]; також зняла та змонтувала музичне відео на пісню[37]. Полачек співпрацювала з Blood Orange над треками «Chamakay» у 2013 році[38] та «Holy Will» у 2018 році[39]. У 2013 році вона була співавтором і співпродюсером «No Angel», який був представлений у п'ятому студійному альбомі Бейонсе, схваленому критиками[40]. Завдяки її продюсерській та інженерній роботі над піснею, Бейонсе була номінована на Ґреммі за альбом року на 57-й церемонії.

Полачек пов'язує себе зі сценою PC Music, починаючи з її ролі на синглу Денні Л. Харле «Ashes of Love» у 2016 році[41]. У 2017 році вона з'явилася у двох піснях з мікстейпу Charli XCX Pop 2: як виконавиця на «Tears» і як бек-вокалістка на «Delicious», в останньому з яких виступає Томмі Кеш[42]. У 2018 році Полачек виступила у версії традиційної польської пісні «Był sobie król», випущеного на дебютному альбомі Felicita Hej![43]. У 2019 році Полачек разом із Юнгом Джейком була автором пісень на синглі «RIP Harambe», випущеному підприємцем Ілоном Маском, про горилу, убиту в полоні у 2016 році[44].

У 2020 році Полачек знялася в «La vita nuova» Christine and the Queens і з'явилася у короткометражному фільмі про однойменний EP[45][46]. Пізніше на пісню зробили ремікси різні продюсери, пов'язані з PC Music, включаючи A. G. Cook і Easyfun[47]. 4 листопада 2021 року Charli XCX випустила «New Shapes» за участю Christine and the Queens і Полачек як другий сингл з альбому Crash[48].

У вересні 2021 року Полачек була оголошена одним із музикантів на розігріві в турі Future Nostalgia Tour Дуи Ліпи[49].

Інші музичні проєкти[ред. | ред. код]

На початку 2014 року Полачек написала і випустила інструментальні партитури для дизайнерів Проензи Шулер і Тесс Гіберсон, представлені на показах і в рекламних відео[50]. У квітні 2014 року Полачек записала музику для живого виступу художників Індії Менуес та Хейдена Данема в галереї SIGNAL у Брукліні[51]. У жовтні 2014 року Полачек записала балетний кліп «HappyOkay» режисера Елени Параско, спродюсований House of Makers і Last Hour. Постановку поставив Пітер Луенг з Голландського національного балету, найбільшої танцювальної трупи Нідерландів, і виконав Гаррісон Болл з Міського балету Нью-Йорку[52].

Дискографія[ред. | ред. код]

Студійні альбоми[ред. | ред. код]

  • Arcadia (2014) як Ramona Lisa
  • Drawing the Target Around the Arrow (2017) як CEP
  • Pang (2019)

Інструментальні альбоми[ред. | ред. код]

  • Pang (Instrumental) (2020)

Ремікс альбоми[ред. | ред. код]

  • Standing at the Gate: Remix Collection (2021)

EP[ред. | ред. код]

  • Dominic (як Ramona Lisa) (2014)
  • Piano Versions (як Ramona Lisa) (2015)

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Discogs — 2000.
  2. Caroline Polachek. Discogs (англ.). Архів оригіналу за 2 Жовтня 2020. Процитовано 26 березня 2022.
  3. How Chinatown at Dawn and Beyonce Inspired Chairlift’s New Album, 'Moth'. The Village Voice. 20 січня 2016. Архів оригіналу за 25 Листопада 2020. Процитовано 26 березня 2022.
  4. Nast, Condé (9 вересня 2021). After a Year Without Crowds, Caroline Polachek Takes the Stage. The New Yorker (амер.). Архів оригіналу за 23 Лютого 2022. Процитовано 26 березня 2022.
  5. Relations, Lauder Professor of International; Philadelphia, University of Pennsylvania;; Pa. (2 жовтня 2020). Remembering James M. Polachek. Princeton Alumni Weekly (англ.). Архів оригіналу за 19 Жовтня 2021. Процитовано 26 березня 2022.
  6. а б Ace Hotel. Ace Hotel (англ.). Архів оригіналу за 18 Грудня 2020. Процитовано 26 березня 2022.
  7. Chairlift's Caroline Polachek On Her Beauty Routine. Into The Gloss. 5 червня 2016. Архів оригіналу за 20 Січня 2022. Процитовано 26 березня 2022.
  8. Caroline Polachek on Making Work That's Useful. thecreativeindependent.com. Архів оригіналу за 11 Жовтня 2021. Процитовано 26 березня 2022.
  9. Caroline Polachek’s Arcadia. W Magazine (англ.). Архів оригіналу за 26 Березня 2022. Процитовано 26 березня 2022.
  10. How Old Disney Movies, ‘Magic: The Gathering,’ and PC Music Influenced Caroline Polachek’s Pang. Pitchfork (англ.). Архів оригіналу за 31 Грудня 2021. Процитовано 26 березня 2022.
  11. Caroline Polachek at the Roundhouse was a phenomenal show that skewered my emotions. inews.co.uk (англ.). 29 жовтня 2021. Архів оригіналу за 27 Листопада 2021. Процитовано 26 березня 2022.
  12. Verrico, Lisa. Caroline Polachek review — spooky singalongs from a cult indie star (англ.). ISSN 0140-0460. Архів оригіналу за 27 Листопада 2021. Процитовано 26 березня 2022.
  13. Moore, Terron. With New Album Pang, Caroline Polachek Is Finally Free. MTV News (англ.). Архів оригіналу за 25 Березня 2022. Процитовано 26 березня 2022.
  14. Charli XCX announces fifth album Crash, unveils new single. www.officialcharts.com (англ.). Архів оригіналу за 22 Листопада 2021. Процитовано 26 березня 2022.
  15. Caroline Polachek is Listening to Katy Perry, Enya, and Third Eye Blind. Interview Magazine (амер.). 25 жовтня 2019. Архів оригіналу за 1 Лютого 2022. Процитовано 26 березня 2022.
  16. Nast, Condé (16 грудня 2016). Chairlift Break Up. Pitchfork (амер.). Архів оригіналу за 12 Листопада 2021. Процитовано 26 березня 2022.
  17. Nast, Condé (18 лютого 2014). Chairlift's Caroline Polachek Announces Solo LP Arcadia as Ramona Lisa, Shares "Arcadia" Video. Pitchfork (амер.). Архів оригіналу за 20 Січня 2022. Процитовано 26 березня 2022.
  18. а б Shiffman, Allyson (26 лютого 2014). A Voice of Her Own. The New York Times (амер.). ISSN 0362-4331. Архів оригіналу за 23 Березня 2022. Процитовано 26 березня 2022.
  19. Ramona Lisa (Caroline Polachek) – “Arcadia” Video. Stereogum (англ.). 18 лютого 2014. Архів оригіналу за 12 Листопада 2021. Процитовано 26 березня 2022.
  20. Ramona Lisa: Arcadia review – beguiling side-project from Chairlift singer. the Guardian (англ.). 10 квітня 2014. Архів оригіналу за 12 Листопада 2021. Процитовано 26 березня 2022.
  21. Ramona Lisa. Pitchfork (англ.). Архів оригіналу за 20 Січня 2022. Процитовано 26 березня 2022.
  22. Caroline Polachek of Chairlift and Ramona Lisa: “I don’t want to work things out with anyone, I just wanna do it exactly the way I feel”. The Line of Best Fit (англ.). Архів оригіналу за 22 Лютого 2022. Процитовано 26 березня 2022.
  23. Nast, Condé (19 січня 2017). Chairlift’s Caroline Polachek Shares New Solo Album: Listen. Pitchfork (амер.). Архів оригіналу за 12 Листопада 2021. Процитовано 26 березня 2022.
  24. Nast, Condé (6 грудня 2017). Caroline Polachek Pulls Out of Moogfest 2018 Over Lineup Announcement. Pitchfork (амер.). Архів оригіналу за 12 Листопада 2021. Процитовано 26 березня 2022.
  25. Nast, Condé (19 червня 2019). Step Into the Surreal New World of Caroline Polachek’s First Solo Track. Vogue (амер.). Архів оригіналу за 30 Червня 2019. Процитовано 26 березня 2022.
  26. Geffen, Sasha (18 жовтня 2019). On 'Pang,' Chairlift's Caroline Polachek Is A Pop Cyborg With A Human Heart. NPR (англ.). Архів оригіналу за 26 Січня 2022. Процитовано 26 березня 2022.
  27. Nast, Condé (17 грудня 2020). Caroline Polachek Covers the Corrs’ “Breathless”. Pitchfork (амер.). Архів оригіналу за 12 Листопада 2021. Процитовано 26 березня 2022.
  28. Caroline Polachek on 'Bunny is a Rider' and collaborating with Danny L Harle. Crack Magazine. Архів оригіналу за 12 Листопада 2021. Процитовано 26 березня 2022.
  29. Nast, Condé (6 грудня 2021). The 100 Best Songs of 2021. Pitchfork (амер.). Архів оригіналу за 28 Березня 2022. Процитовано 26 березня 2022.
  30. Caroline Polachek returns with atmospheric new single 'Billions'. NME (en-GB) . 9 лютого 2022. Архів оригіналу за 10 Лютого 2022. Процитовано 26 березня 2022.
  31. Girl Crisis (The Ladies Of Chairlift, Class Actress, Apache Beat, Au Revoir Simone, Acrylics, Et Al) Cover Taylor Dayne (Stereogum Premiere). Stereogum (англ.). 2 вересня 2010. Архів оригіналу за 12 Листопада 2021. Процитовано 26 березня 2022.
  32. VIOLENS & CHAIRLIFT – NEVER LET YOU GO « NO CONCLUSION. web.archive.org. 13 квітня 2014. Архів оригіналу за 13 квітня 2014. Процитовано 26 березня 2022.
  33. Violens – “Violent Sensation Descends (French Duet Version)” (Feat. Caroline Polachek). Stereogum (англ.). 23 вересня 2010. Архів оригіналу за 12 Листопада 2021. Процитовано 26 березня 2022.
  34. Violens – “It Couldn’t Be Perceived” Video (Stereogum Premiere). Stereogum (англ.). 2 серпня 2011. Архів оригіналу за 12 Листопада 2021. Процитовано 26 березня 2022.
  35. Nast, Condé (16 жовтня 2013). Video: Jorge Elbrecht ft. Chairlift's Caroline Polachek: "I.V. Aided Dreams". Pitchfork (амер.). Архів оригіналу за 12 Листопада 2021. Процитовано 26 березня 2022.
  36. Ice Choir - "Everything Is Spoilt By Use". www.vice.com (англ.). Архів оригіналу за 12 Листопада 2021. Процитовано 26 березня 2022.
  37. Dazed (4 квітня 2013). Ice Choir Ft Caroline Polachek - Everything Is Spoilt By Use. Dazed (англ.). Архів оригіналу за 12 Листопада 2021. Процитовано 26 березня 2022.
  38. Blood Orange – “Chamakay” (Feat. Caroline Polachek) Video. Stereogum (англ.). 12 вересня 2013. Архів оригіналу за 12 Листопада 2021. Процитовано 26 березня 2022.
  39. Nast, Condé. Blood Orange: Negro Swan. Pitchfork (амер.). Архів оригіналу за 12 Листопада 2021. Процитовано 26 березня 2022.
  40. Marchese, David; Marchese, David (13 грудня 2013). Behind Chairlift's 'Beyonce' Track. Rolling Stone (амер.). Архів оригіналу за 20 Січня 2022. Процитовано 26 березня 2022.
  41. Nast, Condé (5 травня 2016). Chairlift's Caroline Polachek Joins PC Music's Danny L Harle for New Song "Ashes of Love": Listen. Pitchfork (амер.). Архів оригіналу за 26 Березня 2022. Процитовано 26 березня 2022.
  42. Try the TIDAL Web Player. listen.tidal.com (англ.). Архів оригіналу за 24 Грудня 2019. Процитовано 26 березня 2022.
  43. PC Music’s felicita announces debut album, shares “marzipan” with Caroline Polachek. The FADER (англ.). Архів оригіналу за 12 Листопада 2021. Процитовано 26 березня 2022.
  44. Elon Musk Drops Surprise Rap Single "RIP Harambe". SPIN (амер.). 31 березня 2019. Архів оригіналу за 1 Квітня 2019. Процитовано 26 березня 2022.
  45. Christine and the Queens Releases Surprise Visual EP La vita nuova. pastemagazine.com (англ.). 27 лютого 2020. Архів оригіналу за 20 Січня 2022. Процитовано 26 березня 2022.
  46. Dunn, Frankie (27 лютого 2020). Watch Christine and the Queens suck Caroline Polachek’s blood in this new short film. i-D (англ.). Архів оригіналу за 12 Листопада 2021. Процитовано 26 березня 2022.
  47. Nast, Condé (14 серпня 2020). Christine and the Queens and Caroline Polachek Share New Remix EP. Pitchfork (амер.). Архів оригіналу за 12 Листопада 2021. Процитовано 26 березня 2022.
  48. Nast, Condé (4 листопада 2021). Charli XCX Announces Crash Album and Tour, Enlists Christine and the Queens and Caroline Polachek for New Song. Pitchfork (амер.). Архів оригіналу за 24 Лютого 2022. Процитовано 26 березня 2022.
  49. Dua Lipa announces 2022 tour with Megan Thee Stallion and Caroline Polachek. The FADER (англ.). Архів оригіналу за 13 Вересня 2021. Процитовано 26 березня 2022.
  50. Ravelin – TESS GIBERSON SPRING 2014. web.archive.org. 13 грудня 2014. Архів оригіналу за 13 грудня 2014. Процитовано 26 березня 2022.
  51. Signal. ssiiggnnaall.com. Архів оригіналу за 27 Листопада 2020. Процитовано 26 березня 2022.
  52. Baumgardner, Julie (19 листопада 2014). An Art-Ballet Hybrid Video Scored by Chairlift's Caroline Polachek. T Magazine (амер.). Архів оригіналу за 1 Жовтня 2019. Процитовано 26 березня 2022.