Кетрін, принцеса Уельська

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Кетрін
англ. Catherine
Кетрін
Принцеса Уельська
 
Ім'я при народженні: англ. Catherine Elizabeth Middleton[1]
Народження: 9 січня 1982(1982-01-09) (42 роки)
Редінг, Англія
Країна: Велика Британія
Освіта: Marlborough College, Університет Сент-Ендрюса (2005)
Рід: Віндзорська династія і family of Catherine, Princess of Walesd
Батько: Майкл Френсіс Міддлтон
Мати: Керол Елізабет
Шлюб: Вільям, принц Уельський
Діти: Джордж, принц Уельський
Шарлотта, принцеса Уельська
Луї, принц Уельський
Автограф:
Нагороди:
Королівський Вікторіанський орден дама Великого хреста Королівського Вікторіанського ордена Медаль Діамантового ювілею королеви Єлизавети II Royal Family Order of Elizabeth II

CMNS: Медіафайли у Вікісховищі

Висловлювання у Вікіцитатах

Ке́трін, принцеса Уельська, при народженні Ке́трін (Кейт) Елі́забет Мі́ддлтон (англ. Catherine Elizabeth «Kate» Middleton, нар. 9 січня 1982) — дружина спадкоємця британського престолу Вільяма, принца Уельського, сина короля Сполученого Королівства Чарльза III і принцеси Діани.

ЗМІ називають вплив Кетрін на британську та американську моду «ефектом Кейт Міддлтон».[2] Журнал Time включив її до списку 100 найвпливовіших людей світу у 2011, 2012[3] та 2013[4] роках, а у 2018 році вона стала фіналісткою цього рейтингу.

Ранні роки[ред. | ред. код]

Народилася 9 січня 1982 року в місті Редінг в англійському графстві Беркшир у сім'ї Майкла Френсіса Міддлтона (англ. Michael Francis Middleton; нар. 23 червня 1949 року) та його дружини Керол Елізабет, до шлюбу Голдсміт (англ. Carole Elizabeth Middleton née Goldsmith; нар. 31 січня 1955 року).

Батько Майкл походив з середнього класу, а мати Керол — з давнього роду шахтарів-вугільників Гаррісон з графства Дарем. Подружжя працювало в цивільній авіації, Керол була стюардесою, а Майкл — авіадиспетчером. У них, окрім Кетрін, є також середня дочка Філіпа (англ. Philippa) і менший син Джеймс (англ. James).

1987 року Міддлтони заснували компанію посилкової торгівлі «Party Pieces», яка успішно розвивалася на британському ринку і зробила їх мільйонерами. Сім'я влаштувалася у власному будинку в селі Баклбері в Беркширі.

Хоч сім'я Кетрін Мідлтон і не мала шляхетських привілеїв, та насправді Кетрін, як і її чоловік — теж королівського роду: Кетрін Мідлтон по батьківській лінії є прямим нащадком Короля Едуарда III, а по материній лінії — прямим нащадком Короля Едуарда IV. Принцеса Кетрін і Принц Вільям між собою є дуже далекими родичами (п'ятнадцятиюрідними братом і сестрою).

Через свою прабабусю з батькового боку Олівію Люптон Кетрін є нащадком шляхетного роду Люптонів, чиє коріння сягає Епохи Тюдорів.

Освіта[ред. | ред. код]

У юності Кейт Міддлтон любила займатися спортом і під час навчання в коледжі очолювала жіночу команду з хокею.

2001 року Кейт вступила до Сент-Ендрюського університету в шотландському регіоні Файф. Там вона познайомилася з принцом Вільямом, старшим сином Чарльза, принца Уельського. 2005 року всі британські та світові таблоїди написали про Кейт як про нову подругу принца Вільяма. Їхнє спільне фото, яке було зроблено під час однієї з екскурсій, прикрасило перші шпальти провідних видань світу. Згодом Міддлтон звернулася до адвоката у зв'язку з постійним втручанням в її особисте життя та переслідуванням журналістів. В університеті пара разом вивчала історію мистецтв, але пізніше принц Вільям змінив спеціалізацію на географію. За деякими відомостями, Кейт переконала принца Вільяма продовжити навчання, коли він хотів відрахуватися з першого курсу. За іншою версією, Вільям залишився в університеті завдяки домовленостям його батька принца Чарльза[5].

Стосунки з принцом Вільямом[ред. | ред. код]

Перша зустріч Кейт Міддлтон і принца Вільяма сталася ще коли Кейт вчилася в університеті у 2002 році. Тоді вона вийшла на подіум в рамках університетського модного шоу в ролі моделі.

З 2002 року Кейт і Вільям, вже будучи друзями, знімали будинок у Файф, а з 2003 року — заміський котедж. На цей час припадає і початок їхніх романтичних стосунків. Протягом студентських канікул принц Вільям і Кейт кілька разів подорожували разом, а 2003 року дівчина була з-поміж невеликої кількості близьких друзів, запрошених на двадцять перший день народження принца.

2005 року Кейт закінчила Університет Сент-Ендрюса (англ. University of St. Andrews) зі ступенем бакалавра і дедалі частіше з'являлася на публіці з принцом. Тоді ж з'явилися чутки про їхні швидкі заручини. Але Вільям почав навчання в Королівській військовій академії в Сандгерсті, а Кейт запросили на роботу у відділ закупівель мережі магазинів одягу «Jigsaw»[6]. Відтоді вона мешкала в лондонському районі Челсі.

15 грудня 2006 року Кейт з батьками була запрошена на урочисту церемонію випуску у Королівській військовій академії Сандгерст, на якій також була присутня королева Єлизавета II і члени королівської сім'ї.

2007 року принц Вільям вирушив до тренувального військового табору у графстві Дорсет, а Кейт залишилася в Лондоні. Ці обставини, а також дедалі більший тиск на Кейт з боку журналістів називали серед можливих причин розставання Кейт і Вільяма, про яке було оголошено у квітні 2007 року.

Влітку 2007 року ЗМІ повідомляли про ймовірне відновлення роману Кейт і принца Вільяма, оскільки у червні вони разом побували на вечірці, організованій у військовій частині, де служив принц. У липні Кейт разом із Вільямом відвідала урочистий концерт пам'яті принцеси Уельської Діани, хоча офіційні джерела не підтверджували чутки про возз'єднання пари. Згодом було повідомлено, що принц Вільям і Кейт вирішили відновити стосунки у серпні 2007 року.

Заручини[ред. | ред. код]

16 листопада 2010 року Кларенс-хаус оголосив про заручини принца Вільяма з Кейт Міддлтон. 23 листопада 2010 року об 11:00 було оголошено дату весілля.

Весільне фото Кетрін і принца Вільяма

Для весілля Кейт Міддлтон замовила дві весільні сукні (одну до церемонії вінчання, другу — до весільної вечері). Перша, що стала головною інтригою урочистості, вразила всіх знавців моди. Наречена зупинила свій вибір на вбранні від британського бренду Alexander McQueen. Другу сукню створив відомий британський художник-модельєр і стиліст Брюс Олдфілд, який раніше брав участь у розробці гардероба принцеси Діани.

Честі бути присутнім на найголовнішій церемонії року удостоїлися лише найвідоміші, найбагатші та найвпливовіші персони. До почесного списку потрапили музикант Елтон Джон, режисер Гай Річі, футболіст Девід Бекхем з дружиною, актор Роуен Аткінсон, який прославився не лише роллю Містера Біна, а й дружбою з батьком нареченого.

Британська столиця неабияк заробила на одруженні спадкоємця британської корони принца Вільяма та Кейт Міддлтон, призначеному на 29 квітня. Витрати гостей британської столиці сягнули 107 млн ​​фунтів стерлінгів (близько $ 176 500 000) згідно з підрахунками аналітиків PriceWaterhouseCoopers (PwC).

Шлюб[ред. | ред. код]

29 квітня 2011 року Кейт Міддлтон одружилась з принцом Уельським Вільямом. Вінчання відбулося у Вестмінстерському абатстві в Лондоні, а королева Великої Британії Єлизавета II присвоїла молодому подружжю титул герцога і герцогині Кембриджських. Кейт Міддлтон вирішила наслідувати давню англійську традицію вдягати в день весілля щось блакитне і вшила в поділ своєї весільної сукні блакитну стрічку.

22 липня 2013 року народила хлопчика — Джорджа. 2 травня 2015 року Її Королівська Високість Герцогиня Кембриджська о 8:34 ранку за лондонським часом народила дівчинку вагою 3,7 кг, яку назвали Шарлотта Елізабет Діана. 23 квітня 2018 року о 11:01 за місцевим часом, народила третю дитину, сина Луї Артура Чарльза. На пологах герцогині Кейт у лікарні Сент-Мері в Лондоні був присутній її чоловік, принц Вільям. На подвір'ї Букінгемського палацу з'явилось офіційне оголошення про час, день та місце народження принца.[7][8][9].

У шлюбі Вільяма та Кетрін народилося троє дітей:

  • Джордж (нар. 22 липня 2013);
  • Шарлотта (нар. 2 травня 2015);
  • Луї (нар. 23 квітня 2018).

Принцеса Уельська[ред. | ред. код]

У вересні 2022 року на престол зійшов свекор Кетрін — король Чарльз III. Відтак її чоловік Вільям став наступником престолу як принц Уельський, а сама Кетрін отримала титул принцеси Уельської[10].

13 травня 2023 року під час фіналу Євробачення-2023, проведеного у Великій Британії від імені України, принцеса Кетрін зіграла на фортепіано композицію «Стефанія», з якою 2022 року конкурс переміг український гурт Kalush Orchestra[11].

16 січня 2024 року Кетрін провели операцію на черевній порожнині, через що її було госпіталізовано[12]. 29 січня її виписали з лікарні[13], однак протягом кількох місяців вона не з'являлася на публічних заходах, що спричинило появу теорій змови та чуток з цього приводу[14]. 22 березня у відеозверненні принцеса Кетрін повідомила, що в неї виявили онкологічне захворювання[15].

Титули та звернення[ред. | ред. код]

Після одруження у квітні 2011 року Кетрін отримала титул «Королівська Високість» і титули герцогині Кембриджської, графині Стратерн і баронеси Каррікфергус[16]. Зазвичай вона була відома як «Її Королівська Високість герцогиня Кембриджська», за винятком Шотландії, де її натомість називали «Її Королівська Високість графиня Стратерн».[17]

Після сходження її свекра на престол 8 вересня 2022 року Кетрін також стала герцогинею Корнуольською і герцогинею Ротсейською[18][19], тому її коротко називали «Її Королівська Високість герцогиня Корнуольська і Кембриджська».[20] 9 вересня 2022 року король оголосив про призначення Вільяма принцом Уельським і графом Честерським, тим самим зробивши Кетрін принцесою Уельською і графинею Честерською. Відтоді вона відома як «Її Королівська Високість Принцеса Уельська», а в Шотландії — як «Її Королівська Високість Герцогиня Ротсей».[21]

Герб[ред. | ред. код]

Перед весіллям сім'я Міддлтон створила для Кетрін дівочий герб. Герб зображений таким чином: «Частина синього і червоного кольору з золотою ланкою, що перетинається, з'єднаною двома срібними нитками і супроводжуваним трьома жолудами на гілці облямованими двома золотими листками».

Герб був подарований у момент одруження з принцом Вільямом батькові Кейт, формально визначеному як головний гербовласник дому Міддлтонів. Герб був створений з чистого аркуша 19 квітня 2011 року за участю Англійського національного геральдичного бюро з наступним змістом: розділювальна лінія між двома кольорами щита (червоний і синій — два основні кольори англійського прапора) є найбільш явною вказівкою на прізвище сім'ї «Міддлтон» (дослівно перекладається як «півтон»). Жолуді є одним із традиційних символів Англії й присутні на гербі графства Західний Беркшир, де сім'я проживає вже 30 років. Три жолуді також символізують трьох дітей, які народилися у батьків Кейт. Центральний золотий ескулап, навпаки, є відсиланням до Кароли, матері Кетрін, чиє прізвище — Голдсміт (відсилання до золота є зрозумілим). Два шеврони (невеликі шеврони над і під центральним золотим уступом) символізують гори, любов сім'ї до Озерного краю і захоплення лижним спортом.

З нагоди одруження Катерина отримала новий особистий герб, поєднавши герб чоловіка зі своїм власним. Герб зображений таким чином: Щит розсічений — права частина чотиричастинно розділена: у першому і четвертому полі герб Англії — три золоті леопарди з лазуровим озброєнням у червленому полі, у другому полі герб Шотландії — у золотому полі з червоною подвійною внутрішньою облямівкою, пророслої ліліями, червлений повсталий лев із лазуровим озброєнням, у третьому полі герб Ірландії — золота арфа зі срібними струнами в лазуровому полі. Поверх щита срібне титло на трьох кінцях обтяжене червленою мушлею-гребінцем (ескалопом); ліва частина розсічена на блакить і червлень, над якими золотий шеврон, обтяжений зверху й знизу вузькими срібними шевронами, та трьома золотими дубовими жолудями на гілці з двома листками — два зверху й один знизу.

Навколо щита символи Великого хреста Королівського Вікторіанського ордена.

Щитотримачі: ліворуч — британський, коронований відкритою короною дітей спадкоємця трону, лев зі срібним титлом (як у щиті) на шиї; праворуч — срібна лань із золотими копитами з короною дітей спадкоємця трону на шиї.

Щит коронований короною дітей спадкоємця трону з шапкою пера всередині.

Нагороди[ред. | ред. код]

Нагороди від держав Співдружності[ред. | ред. код]

Орден Заслуг (Тувалу, 1 жовтня 2016)[23]

Королівський сімейний орден королеви Єлизавети II (5 грудня 2017)[24]

Дама Великого Хреста Королівського Вікторіанського королівського ордена (29 квітня 2019)

Ордени та медалі[ред. | ред. код]

Почесні військові звання[ред. | ред. код]

Канада Канада
  • 5 липня 2011 – : Почесний канадський рейнджер[25]
Велика Британія Об'єднане Королівство

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Deutsche Nationalbibliothek Record #140486755 // Gemeinsame Normdatei — 2012—2016.
  2. Thomas-Bailey, Carlene; Wood, Zoe (30 березня 2012). How the 'Duchess of Cambridge effect' is helping British fashion in US. The Guardian (en-GB). ISSN 0261-3077. Процитовано 10 листопада 2023. 
  3. Catherine, Duchess of Cambridge, and Pippa Middleton - 2012 TIME 100: The Most Influential People in the World - TIME. web.archive.org. 24 липня 2013. Архів оригіналу за 24 липня 2013. Процитовано 10 листопада 2023. 
  4. Full List: The World's 100 Most Influential People. Time (амер.). ISSN 0040-781X. Процитовано 10 листопада 2023. 
  5. Принц Вільям і Кейт Міддлтон: довгі заручини [Архівовано 30 Січня 2011 у Wayback Machine.] (рос.)
  6. Kate Middleton. Архів оригіналу за 29 Квітня 2011. Процитовано 19 Травня 2011. 
  7. Royal birth announcement will be taken by police escort to Buckingham Palace and displayed on an easel... the same way news of William's arrival was released. Mail Online. Архів оригіналу за 19 Березня 2017. Процитовано 27 квітня 2018. 
  8. Велика Британія: герцогиня Кембриджська народила хлопчика. Радіо Свобода (укр.). Архів оригіналу за 23 Квітня 2018. Процитовано 23 квітня 2018. 
  9. Кейт Міддлтон народила сина – промовисті фото новонародженного - 24 Канал. 24 Канал. Архів оригіналу за 27 Квітня 2018. Процитовано 27 квітня 2018. 
  10. Furness, Hannah; Mendick, Robert (18 вересня 2022). Royal family title changes in full: William and Kate become Prince and Princess of Wales. The Telegraph (en-GB). ISSN 0307-1235. Процитовано 8 лютого 2024. 
  11. Горлач, Поліна (13 травня 2023). Кейт Міддлтон взяла участь у перформансі Kalush Orchestra для відкриття гранд фіналу "Євробачення". Суспільне Культура. 
  12. Catherine, Princess of Wales, in hospital after abdominal surgery (en-GB). 17 січня 2024. Процитовано 8 лютого 2024. 
  13. Кузьменко, Юлія (29 січня 2024). Принцесу Уельську виписали з лікарні. Суспільне Новини. 
  14. Кейт Міддлтон помітили на прогулянці після "зникнення": ЗМІ показали відео. Апостроф (укр.). Процитовано 22 березня 2024. 
  15. Анастасія Ізвощікова (22 березня 2024). У Кейт Міддлтон діагностували рак. Суспільне Новини. 
  16. Prince William and Kate Middleton's new titles revealed. The Telegraph (англ.). 29 квітня 2011. Процитовано 10 листопада 2023. 
  17. Royal wedding: New Scots title for royal couple. BBC News (en-GB). 29 квітня 2011. Процитовано 10 листопада 2023. 
  18. Furness, Hannah; Mendick, Robert (18 вересня 2022). Royal family title changes in full: William and Kate become Prince and Princess of Wales. The Telegraph (en-GB). ISSN 0307-1235. Процитовано 10 листопада 2023. 
  19. Prince of Wales: William speaks of honour after getting title. BBC News (en-GB). 11 вересня 2022. Процитовано 10 листопада 2023. 
  20. About The Duchess of Cambridge - Royal.uk. web.archive.org. 9 вересня 2022. Архів оригіналу за 9 вересня 2022. Процитовано 10 листопада 2023. 
  21. Watch: King Charles's first speech in full. BBC News (en-GB). Процитовано 10 листопада 2023. 
  22. Royal wedding: Kate Middleton coat of arms unveiled (англ.). 19 aprile 2011. 
  23. Palmer, Richard (30 березня 2017). William and Kate to receive award... for just VISITING Tuvalu. Express.co.uk (англ.). Процитовано 10 листопада 2023. 
  24. Kate Middleton Stuns in Alexander McQueen Gown for a State Dinner. Harper's BAZAAR (амер.). 23 жовтня 2018. Процитовано 12 листопада 2023. 
  25. Rees, Alex (6 липня 2011). Kate Middleton Was Made an Honorary Canadian Ranger Yesterday. The Cut. Архів оригіналу за 13 листопада 2018. Процитовано 2 травня 2020. 
  26. The Duke of Edinburgh Hands Air Cadet Patronage to The Duchess of Cambridge. Royal Air Force. 16 грудня 2015. Процитовано 13 січня 2021. 
  27. а б в King reshuffles military roles with new duties for William and Kate. ITV. 11 серпня 2023. Процитовано 11 серпня 2023. 
  28. Ilse, Jess (30 червня 2021). What is a royal ship sponsor?. Royal Central. Процитовано 30 червня 2021. 
  29. Parnaby, Laura (21 грудня 2022). Kate takes on Colonel of Irish Guards position from William. The Independent. Процитовано 22 грудня 2022. 

Посилання[ред. | ред. код]