Девід Бекхем

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ф
Девід Бекхем
Девід Бекхем
Девід Бекхем
Особисті дані
Повне ім'я Девід Роберт Джозеф Бекхем
Народження 2 травня 1975(1975-05-02) (48 років)
  Лондон, Англія Англія
Зріст 183 см[1]
Вага 80 кг
Громадянство  Англія
Позиція півзахисник
Інформація про клуб
Поточний клуб завершив кар'єру
Професіональні клуби*
Роки Клуб І (г)
1991—2003 Англія «Манчестер Юнайтед» 265 (62)
1993—1995   Англія «Престон Норт Енд» 5 (2)
2003—2007 Іспанія «Реал Мадрид» 116 (13)
2007—2012 США «Лос-Анджелес Гелексі» 115 (18)
2009   Італія «Мілан» 18 (2)
2010   Італія «Мілан» 11 (0)
2013 Франція «Парі Сен-Жермен» 10 (0)
Національна збірна**
Роки Збірна І (г)
1994—1996 Англія Англія (U-21) 9 (0)
1996—2009 Англія Англія 115 (17)
Звання, нагороди
Нагороди
Офіцер ордена Британської імперії

* Ігри та голи за професіональні клуби
враховуються лише в національному чемпіонаті.
Інформацію оновлено 13 травня 2013.

** Інформацію про ігри та голи за національну збірну
оновлено 3 листопада 2009.

Де́від Ро́берт Джо́зеф Бе́кхем[3][4] (англ. David Robert Joseph Beckham, МФА[ˈdeɪ̯vɪd ˈrɒbət ˈd͡ʒəʊ̯zəf ˈbɛkəm]; нар. 2 травня 1975, Лондон) — футболіст, півзахисник, футбольний функціонер, у минулому капітан збірної Англії. Відомий не лише спортивними досягненнями, а й численними зйомками у телерекламах напоїв та одягу, фотомодель, якого багато разів визнавали одним з найяскравіших метросексуалів світу.[5][6]

16 травня 2013 року Девід оголосив про завершення спортивної кар'єри з кінця сезону[7]. Поширені у джерелах варіанти прізвища — Бекгем чи Бекем.

Біографія[ред. | ред. код]

Син інженера-теплотехніка Теда Бекхема з ранніх років любив грати у футбол. Батько був футболістом на напівпрофесіональному рівні, тому не перечив захопленню сина і брав його з собою на тренування. Саме тоді Девід почав відпрацьовувати свої штрафні удари, виконанням яких потім прославиться. Хлопець мав перекинути манекени і попасти не просто у ворота, а у штангу — таким чином збільшувалась точність ударів. Тато давав Девідові уроки футбольної тактики, переміщення на полі й роботи з м'ячем. Дід по матері майбутнього футболіста був євреєм[8] і палким прихильником лондонського «Тоттенгема». У дитинстві Бекем регулярно ходив разом з дідусем на «Вайт Гарт Лейн» (стадіон «Тоттенгема») та відвідував синагогу. Сам Девід ще з дитинства уболівав за «Манчестер Юнайтед».

Клубна кар'єра[ред. | ред. код]

«Манчестер Юнайтед»[ред. | ред. код]

Коли хлопцеві виповнилося 13 років, його запрошували до себе юнацькі академії відомих клубів Лондона, серед яких найсильнішими були «Арсенал» і «Тоттенгем». Юнак вибрав останніх. Тоді він вже виступав за дитячі збірні району та округу Ессекс.

Невдовзі він підписав з «МЮ» попередній контракт за схемою: 2 роки у ранзі школяра, потім 2 роки у юнацькій академії МЮ і зрештою професіональний контракт з клубом на 2 роки. З 15 років відвідував академію «Манчестер Юнайтед» і у 1992 році виграв разом з командою молодіжний Кубок Англії, який до того «Манчестер» не міг здобути вже 28 років. У вересні того ж року вперше вийшов у головній команді «МЮ» — у матчі Кубка Ліги проти «Брайтона» замінив Андрія Канчельскіса.

Після дебюту Девід довго не потрапляв до основного складу, у сезоні 1994/95 виступав у оренді в «Престоні» (5 ігор, 2 голи) і, повернувшись до Манчестера, вперше вийшов у матчі чемпіонату Англії 2 квітня 1995 року в грі з «Лідсом» (0:0).

Переломним для клубу стало літо 1995 року. Алекс Фергюсон продав 3 ключових футболістів команди (Пола Інса, Марка Г'юза і Андрія Канчельскіса), довіривши натомість, більшу відповідальність молодим вихованцям клубу (Бекхем, Нікі Батт, Раян Гіггз). Та після кількох прикрих поразок команда не претендувала на чемпіонство і в січні йшла позаду «Ньюкасла» на 12 очок. Але друга половина сезону вийшла значно кращою і «червоні дияволи» зайняли перше місце у чемпіонаті та виграли Кубок Англії. Девід Бекхем провів 33 гри у чемпіонаті країни і забив 7 голів.

21-річного півзахисника запрошують до збірної Англії — 1 вересня 1996 р. він разом з командою виграє у Кишиневі проти Молдови (3:0).

Англія пройшла відбір до чемпіонату світу 1998, але Девід не завжди потрапляв до основного складу Глена Годла. На чемпіонаті світу він пропустив першу гру з Тунісом, а в наступному поєдинку вийшов тільки тому, що Пол Інс отримав травму. Бекхем потрапив до основи лише на останній матч групового етапу — проти Колумбії, де й забив свій перший гол у футболці збірної Англії, чудово перекинувши стінку під час виконання штрафного удару.

Та збірна вилетіла вже після 1/8 фіналу — на початку другого тайму матчу з Аргентиною він піддався на провокацію Дієго Сімеоне і навмисне вдарив його ногою, за що негайно отримав червону картку і покинув поле. Поєдинок завершився нічиєю, а у серії пенальті аргентинці перемогли. Більшість ЗМІ зробила офірним цапом і головним винуватцем поразки півзахисника «МЮ», за його недисциплінованість у вирішальній грі. Певний час після цього на виїзних іграх у складі «Манчестера» трибуни зустрічали його свистом, а преса безперестанку вешталася біля його будинку.

У сезоні 1998/99 клуб під керівництвом Алекса Ферґюсона показував сильну і якісну гру. У чудовій формі були лідери команди: воротар Петер Шмейхель, захисник Гарі Невілл, півзахисники Рой Кін, Пол Скоулз, Раян Гіггз та нападники Двайт Йорк і Енді Коул. МЮ виграв «трипл» — три трофеї в одному сезоні. До чемпіонства Англії і Кубку країни додано найпрестижніший європейський трофей — Кубок чемпіонів. Фінал Ліги чемпіонів 1998/99 став класичним — у фіналі «Баварія» (Мюнхен) відкрила рахунок вже на 6-ій хвилині і такий результат тримався наступних 84 хвилини — до кінця основного часу. На 1 хвилині доданого часу Девід Бекхем подав кутовий і після серії рикошетів Тедді Шерінгем зрівняв рахунок. Ще через 2 хвилини англійці узагалі зробили неймовірне — після чергового кутового у виконанні Бекхема Уле Гуннар Сульшер забиває вирішальний гол — 2:1. Девіда називають однією з найбільших зірок цієї команди і в опитуванні «Золотого м'яча» він посідає друге місце після Рівалду.

Через рік «Манчестер Юнайтед» ще раз виграє англійську Прем'єр-Лігу, а Девід забиває у сезоні 6 голів. Після провального Євро-2000, де Англія навіть не вийшла з групи, у листопаді новопризначений наставник «левів» Марк Тейлон призначає Бекхема капітаном збірної. У 2001 червоні дияволи втретє поспіль виграють першість Англії, а Свен-Йоран Ерікссон, який прийшов після Тейлора, підтверджує півзахисника «МЮ» у статусі капітана збірної Англії.

Останній матч відбору до ЧС-2002 англійці на власному полі грали з Грецією. Щоб напряму потрапили на турнір, команді Бекхема потрібно було обов'язково брати очки, щоб випередити Німеччину і зайняти перше, а не 2-ге місце, яке б означало боротьбу у плей-оф. Німці несподівано зіграли унічию з фінами, тому Англії також достатньо було зіграти внічию із греками. Але гості виглядали впевненіше, а господарі не показували нічого небезпечного окрім штрафних у виконанні Бекхема.[9] На додаток греки вели у рахунку 2:1 на останній хвилині, коли до м'яча знову підійшов Девід Бекхем — цього разу його удар зі штрафного був точним і Англія напряму потрапила до чемпіонату світу 2002.

Але у клубі футболіст втратив довіру головного тренера — після поразки 15 лютого 2003 р. у важливій грі Кубка Англії від «Арсенала» (0:2) Фергюсон начебто кинув у Бекхема бутсом і поранив його над лівою бровою. Принаймні глибоку рану було видно ще довгий час.[10]

У чвертьфіналі Ліги чемпіонів 2002/03 «МЮ» зустрічався з «Реалом» (Мадрид) — поразка на виїзді 1:3 ще зберігала за англійцями можливість відігратися у грі-відповіді, але Бекхем розпочав матч на лаві запасних. Вийшовши за рахунку 2:3, він забив двічі і приніс команді перемогу 4:3 (але за сумою іспанці таки пройшли далі).

1 липня 2003 року Девід Бекхем підписав контракт з іспанським грандом «Реал» (Мадрид), де вже була ціла плеяда куплених зірок: Луїш Фіґу, Зінедін Зідан, Роберто Карлос та Роналду. Манчестер отримав за півзахисника 35 млн євро, а номер «7» (який був зайнятий у «Реалі» ветераном Раулем) футболіст змінив на «23» — на честь свого кумира-баскетболіста Майкла Джордана.

«Реал»[ред. | ред. код]

Девід у Мадриді

У мадридській команді результативність гравця значно зменшилась, та й клуб програвав конкуренцію на внутрішній арені «Барселоні». За всі 4 роки у Реалі він лише раз став чемпіоном Іспанії (2007) та раз виграв Суперкубок країни (2003). Зате за той самий період клуб зумів продати по всьому світу футболок та сувенірів на суму близько 440 млн євро і багато у чому популярності «Реалу» додавала присутність Девіда Бекхема у складі.

«Лос-Анджелес Гелексі»[ред. | ред. код]

Під час виступу за «Лос-Анджелес Гелексі»

Останнім у футболці «вершкових» для англійця став сезон 2006/2007, коли новим наставником «Реалу» призначено Фабіо Капелло, що славився своєю дисципліною. Конфлікт спалахнув коли у січні 2007-го Бекхем уклав контракт з американським «Лос-Анджелес Гелексі». Капелло розкритикував футболіста за те, що він дбає лише про власні інтереси у період відповідальних ігор і принципово не ставив півзахисника у склад близько місяця. Але в цей час команда грала так слабо, що довелося випускати Бекхема, який у першій же грі після вимушеної перерви забив «Реал-Сосьєдаду».

У червні 2007 виграв разом з командою першість Іспанії, а в кінці того самого місяця перебрався до США, де провів 21 червня першу гру за новий клуб.

Наприкінці 2008 року Бекхем вирішив повернутися до Європи в першу чергу, для підтримки форми і статусу гравця основного складу збірної. 30 жовтня 2008 футбольний клуб «Мілан» оголосив про намічений на 7 січня 2009 перехід на правах оренди Девіда Бекхема[11], при цьому сам футболіст, припиняючи можливі спекуляції, зазначив, що повернення до Європи не означає наміру залишити американський клуб.

«Мілан»[ред. | ред. код]

Поява Бекхема в «Мілані» викликало неоднозначну реакцію як з боку громадськості, так і з боку футболістів даного клубу, деякі з яких припустили, що це не більше ніж маркетинговий хід керівництва.[12] У новій команді Девід вибрав 32-й номер, який раніше використовував Крістіан Вієрі. Після проходження медобстеження Бекхем заявив, що зможе продовжувати ігрову кар'єру принаймні ще протягом п'яти років, тобто до досягнення 38 років.[13] Дебют Бекхема у складі «Мілана» відбувся 11 січня 2009 року, а 25 січня в третьому матчі за клуб він забив свій перший гол у рамках Серії А, забивши у ворота «Болоньї». Хоча футболіст і не піддавав сумніву повернення до Лос-Анджелеса в березні, але чуток про можливість затриматися в Італії довше запланованого терміну, а то й укласти з «Міланом» повноцінний контракт, уникнути не вдалося. Тому сприяла гарна гра Бекхема, який забив два голи у перших чотирьох зустрічах, вдало вписався в командну схему і відразу ж закріпився в основі; італійська преса поширювала інформацію про намір «Мілана» викупити трансфер футболіста у «ЛА Гелаксі». Зрештою домисли знайшли підтвердження з перших вуст: 4 лютого Бекхем підтвердив, що заради продовження кар'єри в національній збірній готовий укласти постійний контракт з італійським клубом, проте подальші переговори «Мілана» з американцями ні до чого не привели.[14] Втім, «Лос-Анджелес Гелаксі» погодився на продовження терміну оренди до середини липня, про що повідомила 2 березня «Los Angeles Times»[15] і що пізніше було підтверджено футболістом, який назвав угоду з продовження своєї оренди «унікальною»[16]. Всього в сезоні 2008/09 Бекхем провів 20 матчів за італійський клуб, включаючи 18 — в чемпіонаті, тобто трохи менше 50 % від загальної їх кількості.

Міжнародна кар'єра[ред. | ред. код]

На чемпіонаті світу 2006 збірну Англії, основу якої становили гравці «Манчестера», «Челсі» і «Ліверпуля», вважали одним з фаворитів. Бекхем теж був у основному складі. Проте команда вилетіла у чвертьфіналі, поступившись Португалії у серії післяматчевих пенальті. Наставника, Свена-Йорана Ерікссона, звільнили, а новий керманич — Стів Макларен — не викликав Бекхема до збірної майже рік. Після повернення футболіст провів ще кілька ігор і 26 березня 2008 року став 5-м в історії збірної Англії, який провів у її складі 100 поєдинків.

Особисте життя[ред. | ред. код]

4 липня 1999 року одружився із колишньою учасницею попгурту «Spice Girls» Вікторією Адамс. Вартість обручки, яку Девід подарував Вікторії, становить 250000 доларів США.[17] Сини: Бруклін (1999), Ромео (2002) та Круз (2005). На тілі Бекхема є татуювання з іменами усіх синів, а також ім'я Вікторії, написане мовою гінді. У 2011 році в сім'ї народилася дочка, яку назвали Гарпер Севен.

Титули та досягнення[ред. | ред. код]

«Манчестер Юнайтед»: 1995-96, 1996-97, 1998-99, 1999-00, 2000-01, 2002-03
«Манчестер Юнайтед»: 1995-96, 1998-99
«Манчестер Юнайтед»: 1993, 1994, 1996, 1997
«Манчестер Юнайтед»: 1998–1999
«Манчестер Юнайтед»: 1999
«Реал Мадрид»: 2006-07
«Реал Мадрид»: 2003
  • учасник чемпіонатів світу: 1998, 2002 і 2006

Активізм[ред. | ред. код]

Під час Російського вторгнення в Україну (2022) висловив підтримку Україні. Девід Бекхем надав свою сторінку в Instagram з 71,4 млн підписників українському лікарю, щоб показати роботу перинатального центру в Харкові[18]. «Сьогодні я надав свою соцмережу Ірині, яка завідує перинатальним центром у Харкові, Україна, де вона допомагає матерям народжувати», — написав він у своїй сторінці у соціальній мережі[19][18].

У зв'язку з російським вторгненням в Україну Девід Бекхем разом із дружиною Вікторією Бекхем ініціювали збір коштів на допомогу українським дітям та їхнім матерям через фонд UNICEF[20].

Статистика виступів[ред. | ред. код]

Статистика клубних виступів[ред. | ред. код]

Сезон Команда Чемпіонат Національний кубок Континентальні кубки Інші змагання Усього
Ліга Ігор Голів Ліга Ігор Голів Ліга Ігор Голів Ліга Ігор Голів Ігор Голів
1992–93 Англія «Манчестер Юнайтед» ПЛ 0 0 КА+КЛ 0+1 0 КУЄФА 0 0  —  —  — 1 0
1993–94 ПЛ 0 0 КА+КЛ 0 0 ЛЧ 0 0 СА 0 0 0 0
1994–95 ПЛ 4 0 КА+КЛ 2+3 0 ЛЧ 1 1 СА 0 0 10 1
бер. 1995 Англія «Престон Норт Енд» 5 2 -  —  —  —  —  —  —  —  — 5 2
1995–96 Англія «Манчестер Юнайтед» ПЛ 33 7 КА+КЛ 3+2 1+0 КУЄФА 2 0  —  —  — 40 8
1996–97 ПЛ 36 8 КА+КЛ 2+0 1+0 ЛЧ 10 2 СА 1 1 49 12
1997–98 ПЛ 37 9 КА+КЛ 4+0 2+0 ЛЧ 8 0 СА 1 0 50 11
1998–99 ПЛ 34 6 КА+КЛ 7+1 1+0 ЛЧ 12 2 СА 1 0 55 9
1999–00 ПЛ 31 6 КА+КЛ 0 0 ЛЧ 12 2 СА+СУ+МКК+КЧС 1+1+1+2 0 48 8
2000–01 ПЛ 31 9 КА+КЛ 2+0 0 ЛЧ 12 0 СА 1 0 46 9
2001–02 ПЛ 28 11 КА+КЛ 1+0 0 ЛЧ 13 5 СА 1 0 43 16
2002–03 ПЛ 31 6 КА+КЛ 3+5 1+1 ЛЧ 13 3  —  —  — 52 11
Усього за «Манчестер Юнайтед» 265 62 36 7 83 15 10 1 394 85
2003–04 Іспанія «Реал Мадрид» ПД 32 3 КІ 5 2 ЛЧ 7 1 СІ 2 1 46 7
2004–05 ПД 30 4 КІ 0 0 ЛЧ 8 0  —  —  — 38 4
2005–06 ПД 31 3 КІ 6 1 ЛЧ 7 1  —  —  — 44 5
2006–07 ПД 23 3 КІ 2 1 ЛЧ 6 0  —  —  — 31 4
Усього за «Реал Мадрид» 116 13 13 4 28 2 2 1 159 20
2007 США «Лос-Анджелес Гелексі» MLS 5 0 КСША 0 0 СЛ 2 1  —  —  — 7 1
2008 MLS 25 5 КСША 0 0  —  —  —  —  —  — 25 5
січ.-черв. 2009 Італія «Мілан» A 18 2  —  —  — КУЄФА 2 0  —  —  — 20 2
2009 США «Лос-Анджелес Гелексі» MLS 11+4[21] 2+0  —  —  —  —  —  —  —  —  — 15 2
січ.-черв. 2010 Італія «Мілан» A 11 0 КІ 0 0 ЛЧ 2 0  —  —  — 13 0
Усього за «Мілан» 29 2 0 0 4 0  —  — 33 2
2010 США «Лос-Анджелес Гелексі» MLS 7+3[21] 2+0  —  —  —  —  —  —  —  —  — 10 2
2011 MLS 26+4[21] 2+0 КСША 0 0 ЛЧ 4 0  —  —  — 34 2
2012 MLS 24+6[21] 7+0 КСША 0 0 ЛЧ+ЛЧ 2+1 0+1  —  —  — 33 8
Усього за «Лос-Анджелес Гелексі» 98+17 18+0 0 0 9 2  —  — 125 20
січ.-черв. 2013 Франція «Парі Сен-Жермен» Л1 10 0 КФ+КЛ 2+0 0 ЛЧ 2 0  —  —  — 14 0
Усього за кар'єру 523+17 97+0 51 11 126 19 12 2 729 129

Статистика виступів за збірну[ред. | ред. код]

 Статистика матчів і голів за збірну — Англія Англія
Дата Місто Господарі Результат Гості Турнір Голи Примітки
1-9-1996 Кишинів Молдова Молдова 0 – 3 Англія Англія Відбір до ЧС 1998 -
9-10-1996 Лондон Англія Англія 2 – 1 Польща Польща Відбір до ЧС 1998 -
9-11-1996 Тбілісі Грузія Грузія 0 – 2 Англія Англія Відбір до ЧС 1998 -
12-2-1997 Лондон Англія Англія 0 – 1 Італія Італія Відбір до ЧС 1998 -
30-4-1997 Лондон Англія Англія 2 – 0 Грузія Грузія Відбір до ЧС 1998 -
24-5-1997 Манчестер Англія Англія 2 – 1 ПАР ПАР товариський матч -
31-5-1997 Хожув Польща Польща 0 – 2 Англія Англія Відбір до ЧС 1998 -
4-6-1997 Нант Італія Італія 0 – 2 Англія Англія товариський матч -
7-6-1997 Монпельє Франція Франція 0 – 1 Англія Англія товариський матч -
10-9-1997 Лондон Англія Англія 4 – 0 Молдова Молдова Відбір до ЧС 1998 -
11-10-1997 Рим Італія Італія 0 – 0 Англія Англія Відбір до ЧС 1998 -
15-11-1997 Лондон Англія Англія 2 – 0 Камерун Камерун товариський матч -
22-4-1998 Лондон Англія Англія 3 – 0 Португалія Португалія товариський матч -
23-5-1998 Лондон Англія Англія 0 – 0 Саудівська Аравія Саудівська Аравія товариський матч -
29-5-1998 Касабланка Бельгія Бельгія 0 – 0
(4-3 п.п.)
Англія Англія товариський матч -
22-6-1998 Тулуза Румунія Румунія 2 – 1 Англія Англія ЧС 1998 - 1-й етап -
26-6-1998 Ланс Колумбія Колумбія 0 – 2 Англія Англія ЧС 1998 - 1-й етап 1
30-6-1998 Сент-Етьєн Аргентина Аргентина 2 – 2 д.ч.
(3-2 п.п.)
Англія Англія ЧС 1998 - 1/8 фіналу -
14-10-1998 Люксембург Люксембург Люксембург 0 – 3 Англія Англія Відбір до ЧЄ 2000 -
18-11-1998 Лондон Англія Англія 2 – 0 Чехія Чехія товариський матч -
10-2-1999 Лондон Англія Англія 0 – 2 Франція Франція товариський матч -
27-3-1999 Лондон Англія Англія 3 – 1 Польща Польща Відбір до ЧЄ 2000 -
5-6-1999 Лондон Англія Англія 0 – 0 Швеція Швеція Відбір до ЧЄ 2000 -
4-9-1999 Лондон Англія Англія 6 – 0 Люксембург Люксембург Відбір до ЧЄ 2000 -
8-9-1999 Варшава Польща Польща 0 – 0 Англія Англія Відбір до ЧЄ 2000 -
13-11-1999 Глазго Шотландія Шотландія 0 – 2 Англія Англія Відбір до ЧЄ 2000 -
17-11-1999 Лондон Англія Англія 0 – 1 Шотландія Шотландія Відбір до ЧЄ 2000 -
23-2-2000 Лондон Англія Англія 0 – 0 Аргентина Аргентина товариський матч -
27-5-2000 Лондон Англія Англія 1 – 1 Бразилія Бразилія товариський матч -
31-5-2000 Лондон Англія Англія 2 – 0 Україна Україна товариський матч -
3-6-2000 Та-Калі Мальта Мальта 1 – 2 Англія Англія товариський матч -
12-6-2000 Ейндговен Португалія Португалія 3 – 2 Англія Англія ЧЄ 2000 - 1-й етап -
17-6-2000 Шарлеруа Німеччина Німеччина 0 – 1 Англія Англія ЧЄ 2000 - 1-й етап -
20-6-2000 Шарлеруа Румунія Румунія 3 – 2 Англія Англія ЧЄ 2000 - 1-й етап -
2-9-2000 Сен-Дені Франція Франція 1 – 1 Англія Англія товариський матч -
7-10-2000 Лондон Англія Англія 0 – 1 Німеччина Німеччина Відбір до ЧС 2002 -
15-11-2000 Турин Італія Італія 1 – 0 Англія Англія товариський матч - кап.
28-2-2001 Бірмінгем Англія Англія 3 – 0 Іспанія Іспанія товариський матч - кап.
24-3-2001 Ліверпуль Англія Англія 2 – 1 Фінляндія Фінляндія Відбір до ЧС 2002 1 кап.
28-3-2001 Тирана Албанія Албанія 1 – 3 Англія Англія Відбір до ЧС 2002 - кап.
25-5-2001 Дербі Англія Англія 4 – 0 Мексика Мексика товариський матч 1 кап.
6-6-2001 Афіни Греція Греція 0 – 2 Англія Англія Відбір до ЧС 2002 1 кап.
15-8-2001 Лондон Англія Англія 0 – 2 Нідерланди Нідерланди товариський матч - кап.
1-9-2001 Мюнхен Німеччина Німеччина 1 – 5 Англія Англія Відбір до ЧС 2002 - кап.
5-9-2001 Ньюкасл-апон-Тайн Англія Англія 2 – 0 Албанія Албанія Відбір до ЧС 2002 - кап.
6-10-2001 Манчестер Англія Англія 2 – 2 Греція Греція Відбір до ЧС 2002 1 кап.
10-11-2001 Манчестер Англія Англія 1 – 1 Швеція Швеція товариський матч 1 кап.
13-2-2002 Амстердам Нідерланди Нідерланди 1 – 1 Англія Англія товариський матч - кап.
27-3-2002 Лідс Англія Англія 1 – 2 Італія Італія товариський матч - кап.
2-6-2002 Сайтама Швеція Швеція 1 – 1 Англія Англія ЧС 2002 - 1-й етап - кап.
7-6-2002 Саппоро Аргентина Аргентина 0 – 1 Англія Англія ЧС 2002 - 1-й етап 1 кап.
12-6-2002 Наґай Нігерія Нігерія 0 – 0 Англія Англія ЧС 2002 - 1-й етап - кап.
15-6-2002 Ніїґата Данія Данія 0 – 3 Англія Англія ЧС 2002 - 1/8 фіналу - кап.
21-6-2002 Сідзуока Бразилія Бразилія 2 – 1 Англія Англія ЧС 2002 - чвертьфінал - кап. ЖК 34'
12-10-2002 Братислава Словаччина Словаччина 1 – 2 Англія Англія Відбір до ЧЄ 2004 1 кап.
16-10-2002 Саутгемптон Англія Англія 2 – 2 Північна Македонія Північна Македонія Відбір до ЧЄ 2004 1 кап.
12-2-2003 Лондон Англія Англія 1 – 3 Австралія Австралія товариський матч - кап.
29-3-2003 Вадуц Ліхтенштейн Ліхтенштейн 0 – 2 Англія Англія Відбір до ЧЄ 2004 1 кап.
2-4-2003 Сандерленд Англія Англія 2 – 0 Туреччина Туреччина Відбір до ЧЄ 2004 1 кап.
22-5-2003 Дурбан ПАР ПАР 1 – 2 Англія Англія товариський матч - кап.
20-8-2003 Іпсвіч (Англія) Англія Англія 3 – 1 Хорватія Хорватія товариський матч 1 кап.
6-9-2003 Скоп'є Північна Македонія Північна Македонія 1 – 2 Англія Англія Відбір до ЧЄ 2004 1 кап.
10-9-2003 Манчестер Англія Англія 2 – 0 Ліхтенштейн Ліхтенштейн Відбір до ЧЄ 2004 - кап.
11-10-2003 Стамбул Туреччина Туреччина 0 – 0 Англія Англія Відбір до ЧЄ 2004 - кап.
16-11-2003 Манчестер Англія Англія 2 – 3 Данія Данія товариський матч - кап.
18-2-2004 Фару Португалія Португалія 1 – 1 Англія Англія товариський матч - кап.
1-6-2004 Манчестер Англія Англія 1 – 1 Японія Японія товариський матч - кап.
5-6-2004 Манчестер Англія Англія 6 – 1 Ісландія Ісландія товариський матч - кап.
13-6-2004 Лісабон Франція Франція 2 – 1 Англія Англія ЧЄ 2004 - 1-й етап - кап.
17-6-2004 Коїмбра Швейцарія Швейцарія 0 – 3 Англія Англія ЧЄ 2004 - 1-й етап - кап.
21-6-2004 Лісабон Хорватія Хорватія 2 – 4 Англія Англія ЧЄ 2004 - 1-й етап - кап.
24-6-2004 Лісабон Португалія Португалія 2 – 2 д.ч.
(6-5 п.п.)
Англія Англія ЧЄ 2004 - чвертьфінал - кап.
18-8-2004 Ньюкасл-апон-Тайн Англія Англія 3 – 0 Україна Україна товариський матч 1 кап.
4-9-2004 Відень Австрія Австрія 2 – 2 Англія Англія Відбір до ЧС 2006 - кап.
8-9-2004 Хожув Польща Польща 1 – 2 Англія Англія Відбір до ЧС 2006 - кап.
9-10-2004 Манчестер Англія Англія 2 – 0 Уельс Уельс Відбір до ЧС 2006 1 кап.
17-11-2004 Мадрид Іспанія Іспанія 1 – 0 Англія Англія товариський матч - кап.
9-2-2005 Бірмінгем Англія Англія 0 – 0 Нідерланди Нідерланди товариський матч - кап.
26-3-2005 Манчестер Англія Англія 4 – 0 Північна Ірландія Північна Ірландія Відбір до ЧС 2006 - кап.
30-3-2005 Ньюкасл-апон-Тайн Англія Англія 2 – 0 Азербайджан Азербайджан Відбір до ЧС 2006 1 кап.
31-5-2005 Іст-Ратерфорд Англія Англія 3 – 2 Колумбія Колумбія товариський матч - кап.
17-8-2005 Копенгаген Данія Данія 4 – 1 Англія Англія товариський матч - кап.
3-9-2005 Кардіфф Уельс Уельс 0 – 1 Англія Англія Відбір до ЧС 2006 - кап.
7-9-2005 Белфаст Північна Ірландія Північна Ірландія 1 – 0 Англія Англія Відбір до ЧС 2006 - кап.
8-10-2005 Манчестер Англія Англія 1 – 0 Австрія Австрія Відбір до ЧС 2006 - кап.
12-11-2005 Женева Англія Англія 3 – 2 Аргентина Аргентина товариський матч - кап.
1-3-2006 Ліверпуль Англія Англія 2 – 1 Уругвай Уругвай товариський матч - кап.
30-5-2006 Манчестер Англія Англія 3 – 1 Угорщина Угорщина товариський матч - кап.
3-6-2006 Манчестер Англія Англія 6 – 0 Ямайка Ямайка товариський матч - кап.
10-6-2006 Франкфурт-на-Майні Англія Англія 1 – 0 Парагвай Парагвай ЧС 2006 - 1-й етап - кап.
15-6-2006 Нюрнберг Англія Англія 2 – 0 Тринідад і Тобаго Тринідад і Тобаго ЧС 2006 - 1-й етап - кап.
20-6-2006 Кельн Англія Англія 2 – 2 Швеція Швеція ЧС 2006 - 1-й етап - кап.
25-6-2006 Штутгарт Англія Англія 1 – 0 Еквадор Еквадор ЧС 2006 - 1/8 фіналу 1 кап.
1-7-2006 Гельзенкірхен Англія Англія 0 – 0 д.ч.
(1-3 п.п.)
Португалія Португалія ЧС 2006 - чвертьфінал - кап.
1-6-2007 Лондон Англія Англія 1 – 1 Бразилія Бразилія товариський матч -
6-6-2007 Таллінн Естонія Естонія 0 – 3 Англія Англія Відбір до ЧЄ 2008 -
22-8-2007 Лондон Англія Англія 1 – 2 Німеччина Німеччина товариський матч -
16-11-2007 Відень Австрія Австрія 0 – 1 Англія Англія товариський матч -
21-11-2007 Лондон Англія Англія 2 – 3 Хорватія Хорватія Відбір до ЧЄ 2008 -
26-3-2008 Сен-Дені Франція Франція 1 – 0 Англія Англія товариський матч -
28-5-2008 Лондон Англія Англія 2 – 0 США США товариський матч -
1-6-2008 Порт-оф-Спейн Тринідад і Тобаго Тринідад і Тобаго 0 – 3 Англія Англія товариський матч - кап.
20-8-2008 Лондон Англія Англія 2 – 2 Чехія Чехія товариський матч -
6-9-2008 Барселона Андорра Андорра 0 – 2 Англія Англія Відбір до ЧС 2010 -
10-9-2008 Загреб Хорватія Хорватія 1 – 4 Англія Англія Відбір до ЧС 2010 -
11-10-2008 Лондон Англія Англія 5 – 1 Казахстан Казахстан Відбір до ЧС 2010 -
15-10-2008 Мінськ Білорусь Білорусь 1 – 3 Англія Англія Відбір до ЧС 2010 -
11-2-2009 Севілья Іспанія Іспанія 2 – 0 Англія Англія товариський матч -
28-3-2009 Лондон Англія Англія 4 – 0 Словаччина Словаччина товариський матч -
1-4-2009 Лондон Англія Англія 2 – 1 Україна Україна Відбір до ЧС 2010 -
6-6-2009 Алмати Казахстан Казахстан 0 – 4 Англія Англія Відбір до ЧС 2010 -
10-6-2009 Лондон Англія Англія 6 – 0 Андорра Андорра Відбір до ЧС 2010 -
12-8-2009 Амстердам Нідерланди Нідерланди 2 – 2 Англія Англія товариський матч -
9-9-2009 Лондон Англія Англія 5 – 1 Хорватія Хорватія Відбір до ЧС 2010 -
14-10-2009 Лондон Англія Англія 3 – 0 Білорусь Білорусь Відбір до ЧС 2010 - Вийшов на заміну на 58-ій хвилині 58'
Усього Матчів (3 місце) 115 Голів (- місце) 17

Література[ред. | ред. код]

  • «Футбол. Специальное приложение» № 8 (11), серпень 2008 р.

Фільмографія[ред. | ред. код]

Рік Українська назва Оригінальна назва Роль
2007 ф Гол 2: Життя як мрія Goal II: Living the Dream камео
2009 ф Goal III: Taking on the World[en] Goal III: Taking on the World камео
2013 ф The Class of '92[en] The Class of '92
2015 ф Агенти А.Н.К.Л. The Man from U.N.C.L.E. камео
2017 ф Король Артур: Легенда меча King Arthur: Legend of the Sword лицар Тріггер
2021 док Друзі: Возз'єднання Friends: The Reunion у ролі самого себе

Примітки[ред. | ред. код]

  1. David Beckham. worldfootball.net (англ.). Архів оригіналу за 23 січня 2021. Процитовано 20 жовтня 2020. 
  2. а б https://web.archive.org/web/20170313222619/http://www.psg.fr/fr/Equipe-Pro/300002/Fiche-Joueur/3122/Beckham-David
  3. Девід Бекем стане найбільш оплачуваним футболістом світу // Радіо Свобода. — 2007. — 12 січня.
  4. Бекем ще два роки гратиме за «Лос-Анджелес Ґелексі» // Урядовий кур'єр. — 2012. — 20 січня.
  5. Meet the metrosexual (22 липня 2002). Архів оригіналу за 2 вересня 2008. Процитовано 23 серпня 2008. 
  6. Ronaldo vs Becks: Who is the biggest metrosexual of them all? (25 липня 2008). Архів оригіналу за 22 серпня 2008. Процитовано 23 серпня 2008. 
  7. Девід Бекхем завершує кар'єру футболіста. BBC Україна. 16 травня 2013. Архів оригіналу за 25 червня 2013. Процитовано 16 травня 2013. 
  8. Beckhams ‘to send son to LA Jewish nursery’ [Архівовано 23 січня 2021 у Wayback Machine.](англ.)
  9. Beckham's rescue seals England glory
  10. Beckham forgives Ferguson [Архівовано 23 липня 2008 у Wayback Machine.](англ.)
  11. Beckham to join Milan in January. Архів оригіналу за 12 жовтня 2013. Процитовано 16 травня 2013. 
  12. How Beckham conquered Milan. Архів оригіналу за 12 жовтня 2013. Процитовано 16 травня 2013. 
  13. Becks «can play until he is 38,» says doc[недоступне посилання]
  14. Galaxy reject AC Milan's opening gambit for Becks[недоступне посилання]
  15. «Beckham agrees to return to Galaxy in mid-July». Los Angeles Times. 2 March 2009
  16. «David Beckham 'dream' deal». The Times (London). 9 March 2009
  17. 5 самых дорогих обручальных колец знаменитостей (рос.). Ivetta.ua. 7 листопада 2013. Архів оригіналу за 14 вересня 2016. Процитовано 26 серпня 2016. 
  18. а б Девід Бекхем віддав свій Instagram українському лікарю, щоб показати роботу пологового в Харкові (фото). www.unian.ua (укр.). Архів оригіналу за 20 березня 2022. Процитовано 21 березня 2022. 
  19. Вхід • Instagram. www.instagram.com. Процитовано 21 березня 2022. 
  20. Девід та Вікторія Бекхеми допомагають українським матерям та дітям: ініціювали збір коштів. 1+1. 8 березня 2022. Процитовано 22 березня 2022. 
  21. а б в г Регулярний сезон + плей-оф.

Посилання[ред. | ред. код]