Клод Жад

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Клод Жад
Claude Jade
Ім'я при народженні Клод Марсель Жорре
(Claude Marcelle Jorré)
Народилася 8 жовтня 1948(1948-10-08)
Діжон, Кот-д'Ор, Бургундія-Франш-Конте, Франція
Померла 1 грудня 2006(2006-12-01) (58 років)
Булонь-Біянкур, О-де-Сен, Іль-де-Франс, Франція
  • retinoblastomad
  • Громадянство  Франція
    Діяльність кіноакторка, акторка театру, телеакторка
    Alma mater Діжонська консерваторіяd (1966)
    Роки діяльності 19672006
    IMDb nm0415283
    Нагороди та премії
    Кавалер ордена Почесного легіону
    Кавалер ордена Почесного легіону
    Орден Мистецтв та літератури
    Орден Мистецтв та літератури

    CMNS: Клод Жад у Вікісховищі

    Клод Жад (фр. Claude Jade, МФА[klod ʒad] ( прослухати), справжнє ім'я — Клод Марсе́ль Жорре́, фр. Claude Marcelle Jorré; 8 жовтня 1948(19481008), Діжон, Франція — 1 грудня 2006, Булонь-Біянкур, Франція) — французька акторка кіно, театру та телебачення. Стала відомою, зігравши Крістін Дуанель (Дарбон) у циклі фільмів Франсуа Трюффо: «Вкрадені поцілунки» (1968 рік), «Сімейне вогнище» (1970 рік) і «Кохання, що втекло» (1978 рік). Трюффо зробив її «маленькою нареченою французького кіно» (фр. petite fiancée du cinéma français).

    У 1998 році була удостоєна ступеню Кавалера ордену Почесного легіону.

    Біографія[ред. | ред. код]

    Кінофільм «Топаз», 1969 рік, режисер Альфред Гічкок. Клод Жад (ліворуч), Мішель Сюбор і Дані Робен
    Прем'єра фільму «Кохання, що втекло», 1979 рік, Люксембург. Режисер Франсуа Трюффо та Клод Жад

    У віці п'ятнадцяти років вона відвідувала Консерваторію драматичних мистецтв у Діжоні. У 1966 році вона отримала приз актора. Вона поїхала в Париж і отримала акторські уроки від Жана-Лорана Коше. У 1967 році вона зіграла головну роль у телесеріалі «Рідкісні птахи». У театрі вона була виявлена у виконанні постановки Саші Пітоеффа «Генріха IV» Франсуа Трюффо. Її дебютний фільм із Трюффо відразу зробив її всесвітньо відомою. Їй дістається провідна роль студентки музики Крістін Дарбон разом із Жаном-П'єром Лео у «Вкрадені поцілунки». В історії цієї пари буде два продовження. Вона — мудра, чарівна і наївна дівчина в «Вкрадених поцілунках» (1968), ніжна і сумна в «Сімейне вогнище» (1970), незалежна і сповнена рішучості в «Кохання, що втекло» (1979). У міру того, як епізоди змінюють один одного, її персонаж змінюється, з хвилюючою точністю, у бік більшої серйозності та гіркоти. Цікаво слідувати за його еволюцією протягом тих 10 років, що триває ця трилогія. Ця хроніка закоханих, а потім і подружньої пари Антуана Дуанеля (Жан-П'єр Лео) і Христини Дарбон (Клод Жад) унікальна в історії кіно. Подібно до того, як Антуан — свого роду альтер его Трюффо і Лео, на Христину також впливають стосунки між Трюффо і Жадом.

    Трюффо, якому Клод Жад завдячує прізвиськом «маленької нареченої французького кіно», хотів одружитися з нею і просив у її батьків руки їхньої дочки. Однак в останній момент він передумав. Клод Жад зуміла пробачити, і вони залишилися друзями на все життя.

    Крім фільмів Трюффо, її найзнаменитіша роль — це роль Манетт із Жаком Брелем у фільмі «Мій дядько Бенжамен». Її ролі у французькому кіно сформувалися завдяки впливу творчості Трюффо. У його фільмах героїні мудрі, ніжні та кмітливі.

    Наприклад, юна Франсуаза, яка закохується у священика Робера Оссейна у фільмі «Заборонені священики» Дені де Ла Пательєра, звільнена студентка-медик Лаура в ролі доньки Анні Жирардо та Жана Рошфора в «Вогні Стрітення», яка закохується у вчителя (роль виконує Бернар Фрессон), та Домінік, вдівства матір школяра, яка закохується в заступника вчителя свого сина у фільмі «Пішак».

    Типовим із цих персонажів є їхній свідок убивства Сесіль, молода вчителька, яка закохується в таємничу людину (Жерар Барре) і перебуває в небезпеці, у фільмі «Свідок.» Клод Жад рідко вдається уникнути цього образу: особливо в ролі Елеонори, яка через необережність руйнує дружбу між двома чоловіками (Жан-П'єр Кассель, Джон Макінері) у фільмі «Човен на траві». Вона також грає роль злісної вбивці Джулі в «Злісне задоволення». Клод Жад також зіграла роль турботливої і водночас вольової працівниці, яка надає допомогу людям похилого віку, в соціально-критичній комедії «Дім, милий дім», що отримала 1973 року в Москві спеціальний приз поряд з безліччю міжнародних премій. Її подвійна роль Анни і Джульєтти у «Виборі» (1976) також захоплива, є дві жінки з різними життєвими планами: реалістична художниця костюмів Анна прагне щастя у стосунках, а романтична танцівниця Джульєтта, яка хоче зробити кар'єру в балеті. Клод Жад зіграла також ще одну подвійну роль у фільмі «Ліза і Лаура» 1982 року. У 1943 р. Ліза була сором'язливою дружиною молодого дворянина, у 1980 р. Лаура була емансипованою редакторкою і постійно змінювала коханців.

    Клод також багато працює за кордоном: Альфред Гічкок дає їй роль Мішель, доньки агента французької спецслужби в американській кінокартині «Топаз». Вона грає в бельгійських фільмах («Свідок», «Дім, милий дім», «Вибір»), в італійських фільмах («Дівчина з Віа Кондотті», «Номер один», «Спіраль туману»)… Крім цього, вона знімається в Японії в ролі черниці Марії-Терези в «Мис на півночі» Кея Кумаї і в Німеччині в ролі Евелін у «Побаченнях у Парижі». На початку 1980-х вона три роки жила в Москві зі своїм чоловіком, дипломатом Бернаром Косте і їхнім сином П'єром. Вона також отримує ролі в радянському кінематографі: 1980 року вона зіграла терористку Франсуазу, яка завоювала довіру колишнього кілера Макса (Армен Джигарханян), у фільмі «Тегеран-43». У «Ленін в Парижі» Сергія Юткевича вона грає роль революціонерки Інеси Арманд.

    Вона також багато знімалася на телебаченні. На телебаченні їй знову вдалося перевершити очікування. Тут були також подвійні ролі. Крім іншого, вона грає серійного вбивцю з невинною зовнішністю в серіалі «Малавентура». Мала успіх у серіалі «Острів тринадцяти трун». У цій суміші загадок і пригод її відважна героїня Веронік стикається з моторошним прокляттям і диявольською інтригою. Вона також уособлювала історичних особистостей: поруч з Інесою Арманд були Луїза де Ла Валлієр у «Загубленому замку» і Люсіль Демулен у фільмі «Пристрасть Камілли і Люсіль Демулен».

    Клод Жад також є запрошеною зіркою в телесеріалах, наприклад, 1981 року в ролі «Подруга з дитинства» в картині «Комісар Мулен», роль Монік в епізоді «Вікно» американського серіалу «Автостопник» і 1995 року в ролі вбивці Естель Тулуза в «Румерсі» та в серіалі «Жюлі Леско». Її головна роль у ролі Анни Шантрей у щоденній газеті «Cap des Pins» (1998—2000) також має успіх. Її чоловіка в цьому серіалі грає Поля Баржа, який вже був її партнером у «Поверненні Монте-Крісто» (1968) і «Мандрагола» (1972).

    Продовжуючи зберігати активність у 1990-х, Клод була учасницею сімейної комедії «Честь роллу» з Гійомом де Тонкедеком, зіграла сором'язливу лесбійку Кароліну Вінберг у комедії Жана-П'єра Мокі «Привіт!», а 1998 року в образі дружини губернатора заявила про себе в історичній драмі Іраджа Азімі «Пліт Медузи».

    Будучи членом ліонської театральної компанії Жана Мейєра, Жад чимало часу приділяла театральній сцені, виконавши кілька помітних ролей, і востаннє зіграла в п'єсі Селімен і кардинал у Парижі та на фестивалях 2006 року.

    Вона зробила великий внесок у французьку культуру, і 1998 року стала кавалером Ордена Почесного легіону. У 2000 році отримала «Премію нової хвилі» на міжнародному кінофестивалі.

    Клод Жад померла від раку очей, який поширився на її печінку, 1 грудня 2006 року, залишивши чоловіка, французького дипломата Бернара Косте, за якого вийшла заміж 1972 року, і сина П'єра.

    Фільмографія[ред. | ред. код]

    Українські назви фільмів у таблиці подано шляхом перекладу оригінальних назв.[1]
    Рік Українська назва Оригінальна назва Роль
    1967 док Анрі IV Henri IV Фріда (фр. Frida)
    1967 тф Злочин на вулиці Шантії[fr] Le Crime de la rue de Chantilly Лілі (фр. Lily)
    1968 ф Вкрадені поцілунки Baisers volés Крістін Дарбон (фр. Christine Darbon)
    1968 с Сушена слива[fr] La Prunelle 13 серій. Розетта (фр. Rosette)
    1968 ф Під знаком Монте-Крісто[fr] Sous le signe de Monte-Cristo Лінда (фр. Linda)
    1969 с Рідкісні птахи[fr] Les Oiseaux rares 42 серії. Сільві Массонно (фр. Sylvie Massonneau)
    1969 ф Свідок[fr] Le Témoin Сесіль (фр. Cécile)
    1969 ф Мій дядько Бенжамен[fr] Mon oncle Benjamin Манетт (фр. Manette)
    1969 ф Топаз англ. Topaz Мішель Пікар (фр. Michèle Picard)
    1969 тф Сон в літню ніч[fr] Le Songe d'une nuit d'été Гелена (фр. Helena)
    1970 с Алло, поліція[fr] Allô Police Епізод «Повернути відправнику» (фр. Retour à l'envoyeur). Ліліан Фрессолес (фр. Liliane Fressoles)
    1970 ф Сімейне вогнище Domicile conjugal Крістін Дуанель (фр. Christine Doinel)
    1970 с Морегард[fr] Mauregard Епізод «1885: Час кохання» (фр. 1885: Le temps des amours). Молода Франсуаза (фр. Françoise jeune)
    1970 ф Ніжинські Nijinsky Ромола Ніжинські (фр. Romola Nijinsky)
    1971 ф Човен на траві[fr] Le Bateau sur l'herbe Елеонор (фр. Eleonore)
    1971 тф Шахерезада[fr] Shéhérazade Шехерезада (фр. Shéhérazade)
    1972 ф Вогні Стрітення[fr] Les Feux de la Chandeleur Лаура Бурсо (фр. Laura Boursault)
    1972 тф Мандрагора[fr] La Mandragore Лукреція (фр. Lucrezia)
    1973 тф Загублений замок[fr] Le Château perdu Луїза де Ла Вальєр (фр. Louise de La Vallière)
    1973 ф Номер один[it] Number One Сільві Буассе (італ. Sylvie Boisset)
    1973 ф Дім, милий дім[fr] La Fête à Jules (англ. Home Sweet Home) мадмуазель Клер (фр. Mademoiselle Claire)
    1973 ф Дівчина з Віа Кондотті[it] італ. La ragazza di Via Condotti Тіффані (італ. Tiffany)
    1973 ф Заборонені священики[fr] Prêtres interdits Франсуаза Бернадо (фр. Françoise Bernardeau)
    1974 тф Місячні птахи (фільм)[fr] Les Oiseaux de lune Сильвія (фр. Sylvie)
    1974 с Сьогодні ввечері в театрі[fr] Au théâtre ce soir Епізод «Я тебе давно люблю» (фр. Il y a longtemps que je t'aime). Кларісс Нольє (фр. Clarisse Naulier)
    1974 с Погана вдача[fr] Malaventure Епізод «Містер один» (фр. Monsieur seul). Гелен (фр. Hélène)
    1975 ф Жорстоке задоволення[fr] Le Malin Plaisir Джулі (фр. Julie)
    1975 ф Занадто – це занадто[fr] Trop c'est trop Патрісія (фр. Patricia)
    1975 ф Майстер Пігмаліон[fr] Maître Pygmalion Жульєтт (фр. Juliette)
    1976 ф Вибір[fr] Le Choix Анна Жакмен / Жульєтт Аллард (фр. Anne Jacquemin / Juliette Allard)
    1976 тф Моя Роза[fr] Mamie Rose Агата (фр. Agathe)
    1976 ф Мис на Півночі[ja] яп. 北の岬 Марія-Тереза (фр. Marie-Therese)
    1976 тф Колекціонер мізків[fr] Le Collectionneur de cerveaux Пенні Вандервуд (фр. Penny Vanderwood)
    1977 тф Кільця Бісетра[fr] Les Anneaux de Bicêtre Бланш Шаванн (фр. Blanche Chavannes)
    1977 тф Спіраль туману італ. Una spirale di nebbia Марія Тереза ​​Санджермано Теста (італ. Maria Teresa Sangermano Testa)
    1978 с Любов під час Революції[fr] Les Amours sous la Révolution Епізод «Пристрасть Камілли та Люсіль Демулен» (фр. La passion de Camille et Lucile Desmoulins). Люсіль Демулен (фр. Lucile Desmoulins)
    1978 тф Одіссей повернувся[fr] Ulysse est revenu Афіна (фр. Athena)
    1978 ф Пішак[fr] Le Pion Домінік Бенек (фр. Dominique Benech)
    1978 с Сьогодні ввечері в театрі[fr] Au théâtre ce soir Епізод «Вольпоне» (фр. Volpone). Коломба (фр. Colomba)
    1979 с Сінема 16[fr] Cinéma 16 Епізод «Божевільний, як Франсуа» (фр. Fou comme François). Люсі Дежарден (фр. Luce Desjardins)
    1979 тф Божевільний, як Франсуа[fr] Fou comme François Люсі Дежарден (фр. Luce Desjardins)
    1979 ф Кохання, що втекло L'Amour en fuite Крістін Дуанель (фр. Christine Doinel)
    1979 с Острів тридцяти трун[fr] L'Île aux trente cercueils 6 серій. Веронік д'Ержемонт (фр. Véronique d'Hergemont)
    1980 тф Антени до Франсіса Перрена Antenne à Francis Perrin Коломбіна / Марселіна / Камілла (фр. Colombine / Marceline / Camille)
    1980 тф Вовча печера[fr] La Grotte aux loups Соланж (фр. Solange)
    1980 с Камера перша[fr] Caméra une première Епізод «Ми її недостатньо любили» (фр. Nous ne l'avons pas assez aimée). Жизель (фр. Gisèle)
    1980 ф Тегеран-43 Téhéran 43 (рос. Тегеран-43) Франсуаза (фр. Françoise)
    1980 кф Хтось зник Quelqu'un manque невідомо
    1981 с Сінема 16[fr] Cinéma 16 Епізод «В кінці дороги» (фр. Au bout du chemin). Актриса (фр. La comédienne)
    1981 ф Грати ва-банк[fr] Le bahut va craquer мадемуазель Ферран, професор філології (фр. Mademoiselle Ferrand, la prof de philo)
    1981 тф Тринадцять[fr] Treize Клер Маллуа (фр. Claire Mallois)
    1981 ф Ленін в Парижі рос. Ленин в Париже Інеса Арманд (рос. Инесса Арманд)
    1981 с Комісар Мулен[fr] Commissaire Moulin Епізод «Друг дитинства» (фр. L'amie d'enfance). Ізабель (фр. Isabelle)
    1982 тф Ліза і Лаура[fr] Lise et Laura Ліза / Лаура (фр. Lise / Laura)
    1982 ф Рандеву в Парижі[fr] Rendez-vous à Paris Евелін Дросте (фр. Evelyne Droste)
    1982 ф Капітанська честь[fr] L'Honneur d'un capitaine адвокат Валуен (фр. l'Avocate Valouin)
    1984 с Воля до польоту[it] італ. Voglia di volare Барбара Габріеллі (італ. Barbara Gabrielli)
    1984 ф Маленька дівчинка в соняшниках[fr] Une petite fille dans les tournesols Марель (фр. Marelle)
    1986 ф Допит L’interrogatoire Інґеборґ Шульце (фр. Ingeborg Schultze)
    1987 ф Людина, якої не було[fr] L'Homme qui n'était pas là Аліса (фр. Alice)
    1987 ф Хто мої судді? Qui sont mes juges? Маріанна (фр. Marianne)
    1989 с Велика таємниця[fr] Le Grand Secret 6 серій. Сюзан Френд (англ. Suzan Frend)
    1990 с V для помсти[fr] V comme vengeance Епізод «Щастя інших» (фр. Le bonheur des autres). Агнес Джаламет (фр. Agnès Jalamet)
    1990 с Автостопщик[en] англ. The Hitchhiker Епізод «Вікна» (англ. Windows). Моніка (англ. Monique)
    1990 кф Вікно англ. The Window Моніка (англ. Monique)
    1990 с Синя квітка[fr] Fleur bleue Невідомо
    1990 с Історії кохання Histoires d'amour 2 серії. Невідомо
    1992 ф Дошка пошани[fr] Tableau d'honneur Габріель Мартін (фр. Gabrielle Martin)
    1993 с Легковажність[fr] La Tête en l'air 23 серії. Сільві Гюйо (фр. Sylvie Guyot)
    1994 ф Бонсуа[fr] Bonsoir Керолін Вінберґ (фр. Caroline Winberg)
    1994 тф Євгенія Гранде[fr] Eugénie Grandet Люсьєн де Грассен[fr] (фр. Lucienne des Grassins)
    1994 тф Зниклий безвісти[fr] Porté disparu Елен (фр. Hélène)
    1995 с Жюлі Леско[fr] Julie Lescaut Епізод «Чутки» (фр. Rumeurs). Естель Тулуза (фр. Estelle Toulouse)
    1995 с Наварро[fr] Navarro Епізод «Смертельні почуття» (фр. Sentiments mortels). Женев'єв Марсілак (фр. Geneviève Marcillac)
    1995 с Прекрасна епоха[fr] Belle Époque 3 серії. Мати Клеменса (фр. Mère de Clémence)
    1997 с Інспектор Моретті Inspecteur Moretti Епізод «Дитина на сонці» (фр. Un enfant au soleil). Мадам Маркіз (фр. Madame Marquis)
    1998 с Жінка честі[fr] Une femme d'honneur Епізод «Втрачена пам'ять» (фр. Mémoire perdue). Мадлен Тробер (фр. Madeleine Trobert)
    1998 ф Пліт Медузи[fr] Le Radeau de La Méduse Райне Шмальц[fr] (фр. Reine Schmaltz)
    19982000 с Приплив життя[fr] Cap des Pins 29 серій. Анна Шантрей (фр. Anna Chantreuil)
    2000 с Наркотичні сценарії[fr] Scénarios sur la drogue Епізод «Пандус» (фр. La rampe). Еллі (фр. Elle)
    2000 с Без родини Sans famille 2 серії. Прекрасна дама Арнай (фр. Belle dame Arnay)
    2004 с Злочин[fr] La Crim' Епізод «Секрет» (фр. Le secret). Арманд де Монкурте (фр. Armande de Montcourtet)
    2004 кф У Сан-Ремо À San Remo Мішель (фр. Michèle)
    2005 с Група прапорів[fr] Groupe flag Епізод «Правда чи брехня» (фр. Vrai ou faux). Емма Назаров (фр. Emma Nazarov)
    2006 ф Целімена і кардинал Célimène et le Cardinal Целімена (фр. Célimène)

    Примітки[ред. | ред. код]

    1. Клод Жад на сайті IMDb (англ.)

    Посилання[ред. | ред. код]