Козачок (зупинний пункт)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Зупинний пункт Козачок

Льгов — Харків
Південно-Східна залізниця

Рік відкриття 1929 (95 років)
Тип проміжна
Відстань до ст. Харків-Пасажирський, км
Відстань до ст. Льгов, км
Код станції 43950 ?
Код «Експрес-3» ?

Козачок - не діючий (станом на 2024 рік) зупинний пункт на території Бєлгородської області поблизу Українсько-Російського державного кордону на залізничному напрямі Харків - Льгов.

Історія[ред. | ред. код]

Роз’їзд Козачок було відкрито в 1929 році на перегоні ОдноробівкаХотмижськ. По роз’їзді зупинявся поштовий поїзд МаріупольПолоцьк[1].

Назва роздільного пункту походить від найменування навколишніх сіл Сотницький Козачок і Гур'їв Козачок, які знаходяться на території України.

Після Другої Світової війни в середині 40-х років ХХ століття Козачок обернено у зупинний пункт приміських поїздів напряму ХарківГотня[2].

У 1992 році по Козачку до потягів почали заходити російські митники і прикордонники для здійснення контролю пасажирів поїздів даного напряму. Посадка-висадка пасажирів була заборонена[3]. Станом на початок 2000-х років, технічну зупинку потягів по Козачку скасували. До 2022 року роздільний пункт діяв як залізничний блок-пост, руху через українсько-російський державний кордон не спостерігалося.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Архангельский А. С., Архангельский В. А. Железнодорожные станции СССР: Справочник. В двух книгах. — М. : Транспорт, 1981.(рос.)

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Официальный указатель железнодорожных, пароходных и других пассажирских сообщений. Зимнее движение 1929-30 г. М. 1929.
  2. Официальный указатель пассажирских сообщений. Лето 1946 года. М. 1946.
  3. Южная ордена Ленина железная дорога. Служебное расписание движения пассажирских поездов с 31 мая 1992 года. Х. 1992.