Колос Родоський (фільм)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Колос Родоський
італ. Il colosso di Rodi
Жанр пригодницький фільм[1][2], драматичний фільм і історичний фільм[3]
Режисер Серджо Леоне[1][4][2]
Сценарист Серджо Леоне, Luciano Chitarrinid, Енніо де Кончіні, Дуччо Тессаріd і Luciano Martinod
У головних
ролях
Rory Calhound[5][4][…], Леа Массарі[5][6], Ángel Arandad[5][6], Mabel Karrd[5][6], George Rigaudd[6], Mimmo Palmarad[5][6], Carlo Tamberlanid[5][6], Alfio Caltabianod[5][6], Antonio Casasd[5][6], Жорж Маршаль[5][4][6], Conrado San Martínd[5][6], Roberto Camardield[5][6], Félix Fernándezd[5][6], Ignazio Dolced[6], Нелло Паццафініd[3], Rafael Hernándezd[3], Álvaro de Luna Blancod[3] і Gustavo Red[3]
Композитор Angelo Francesco Lavagninod
Художник Ramiro Gómezd[3]
Дистриб'ютор Metro-Goldwyn-Mayer
Тривалість 125 хв.
Мова італійська
Країна Франція Франція
Іспанія Іспанія
Італія Італія
Рік 1961
IMDb ID 0054756

«Колос Родоський» (італ. Il colosso di Rodi, фр. Le Colosse de Rhodes) — італійський пеплум 1961 року, дебютна робота режисера Серджо Леоне.

Сюжет[ред. | ред. код]

Місцем дії є острів Родос. Там відбуваються заворушення проти влади царя-тирана Сереса. Але будь-який вияв протесту негайно карається.

Для демонстрації своєї могутності Серес розпорядився звести одне з семи чудес світу — Колоса Родоського. Архітектурно-будівельні роботи здійснив учений Карето. Колос Родоський був споруджений як маяк у вигляді скульптури Геліоса і призначений для захисту острова від можливих нападів.

Відкриття Колоса стало для жителів Родосу грандіозним святом, свідками якого стають давньогрецький полководець Дарій (Рорі Келхаун) і його друзі, які прибули на острів для відпочинку від ратних справ. Дядько Дарія Лізій робить все, щоб дозвілля гостей супроводжувалося пишними бенкетами, узливанням вина, знайомством з чарівними дівчатами.

Однак Дарій стає випадковим свідком, а потім і співучасником підготовки нового повстання проти Сересу. До того ж державний переворот готують фінікійці, які служать царя-тирана. До острова вже підпливає фінікійська армада кораблів, і жителям Родосу належить дати їм нерівний бій…

Навколо фільму[ред. | ред. код]

«Колос Родоський» був знятий повністю французькою мовою, проте всі автори сценарію були з Італії, а режисер майже не знав французької і користувався перекладачами. На цьому наполягли основні інвестори фільму[джерело?].

В інтерв'ю Серджо Леоне завжди говорив, що зробив «Колос Родоський» лише для того, щоб оплатити медовий місяць в Іспанії[джерело?]. Справа в тому, що в 1960 році Леоне не тільки дебютував у кіно, але і одружився.

Технічні дані[ред. | ред. код]

Фільм знятий на стандартній 35-мм кіноплівці анаморфотною оптикою по системі «Супертоталскоп» (англ. SuperTotalscope), який був різновидом широкоекранного формату «Синемаскоп». Прокатні фільмокопії друкувалися контактним способом у тому ж форматі, розрахованому на демонстрацію анаморфотним проєкційним об'єктивом з співвідношенням сторін екрану 2,35:1[7].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б http://www.imdb.com/title/tt0054756/
  2. а б http://www.filmaffinity.com/en/film276465.html
  3. а б в г д е ČSFD — 2001.
  4. а б в http://www.allocine.fr/film/fichefilm_gen_cfilm=2020.html
  5. а б в г д е ж и к л м н http://www.cinematografo.it/cinedatabase/film/il-colosso-di-rodi/12070/
  6. а б в г д е ж и к л м н п р http://www.imdb.com/title/tt0054756/fullcredits
  7. Technical specifications for «Il colosso di Rodi». IMDb. Архів оригіналу за 18 серпня 2012. Процитовано 12 червня 2012.