Користувачка:Mariagolikova/Челсі (готель)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Готель «Челсі» (англ. Hotel Chelsea) - один з найзнаменитіших готелів Нью-Йорка, розташований на 23-й вулиці між Сьомою та Восьмою авеню в манхеттенському кварталі Челсі .

13-поверховий будинок готелю було побудовано в 1884 році. Він був спроектований Філіпом Губертом з фірми "Hubert, Pirrson&Company" у стилі, який описувався як стиль королеви Анни та вікторіанська готика. Серед його відмінних рис - делікатні, прикрашені квітковими орнаментами залізні балкони на фасаді та великі сходи, що тягнуться на дванадцять поверхів. Як правило, ці сходи доступні лише для зареєстрованих гостей, хоча готель пропонує щомісячні екскурсії для всіх зацікавлених. На момент будівництва будівля була найвищою в Нью-Йорку.

До 1905 року будівлю експлуатував один з перших у місті житловий кооператив. У 1977 році готель перший в Нью-Йорку увійшов до Національного реєстру історичних місць США.

У готелі проживали численні письменники, музиканти, художники та актори. Хоча "Челсі" більше не приймає нових довготривалих мешканців, у будинку все ще мешкають люди, які жили там до зміни політики.

На Каннському кінофестивалі 2008 року відбулася прем'єра документальної стрічки Абеля Феррарі про готель «Челсі» та його пожильців [1].

A close-up of the hotel's signage
Вивіски готелю

Відомі пожильці[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Chelsea on the Rocks The Movie. www.chelseaontherocks-themovie.com. Процитовано 16 лютого 2021.

Посилання[ред. | ред. код]

[[Категорія:Мідтаун]] [[Категорія:Біт-покоління]] [[Категорія:Споруди Мангеттена]]