Користувач:Давид Хабуля/Чернетка

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Möbius
Тип ТОВ
Галузь Нафтогазова промисловість
Засновано 1 червня 2014 (9 років)
Штаб-квартира Україна Україна, Київ
Адреса м. Київ, вул. Кловський узвіз, 7
Територія діяльності На міжнародному рівні (різні країни)
Ключові особи Михайло Бондаренко
Продукція
Співробітники 50-200 осіб[1]
mobius.ua

Möbius — це група компаній (OM, OM-2, Mobius Trade LTD), що володіє унікальним комплексом переробки промислових відходів, заснованим на принципі вторинного використання (англ. Upcycling)[1].

З самого початку роботи організація створила широку бізнес-мережу по всьому світу. Брала участь у численних конференціях і виставках по всьому світу: Interspill, Нідерланди (2015)[2], Oil Spill India (2016), Iran Export Forum (2016), Ecology, Білорусія (2016), Aquaterm, Україна (2016), ETRA, Бельгія ( 2014-2016), RemTech, Італія (2016) і т.д.

Основні напрямки діяльності компанії[ред. | ред. код]

Утилізація шин[ред. | ред. код]

Компанія приймає зношені шини від мотоциклів, автомобілів, технологічного транспорту, сільськогосподарських машин, а також полімерні матеріали.

Відпрацьовані шини є відходами IV класу небезпеки, а відтак, підлягають обов’язковій утилізації. В природних умовах шина розкладається більше ста років, віддаючи грунту в процесі розкладання токсичні речовини. Через хімічний склад, відпрацьовані шини дуже складно і дорого утилізувати без збитку для довкілля.

Переробка автомобільних шин дозволяє вирішити одразу дві проблеми — заощадити нафту і не забруднити грунт токсинами.

Утилізація покришок — цивілізована альтернатива відправки шин на смітник, оскільки матеріал, з яких вони зроблені, може бути використаний повторно.

Виготовлення і продаж корисних ресурсів[ред. | ред. код]

Відпрацьовані матеріали піддаються термічній деструкціїї. Спеціальний метод обробки, що називається піроліз, на сьогодні є найбільш економічно та екологічно виправданим способом утилізації шин. Він не лише вирішує питання переробки вторинної сировини, але й дозволяє отримати пальне фактично зі сміття. Низькотемпературний піроліз (деполімеризація) дозволяє розкласти гуму на складові компоненти, і використовувати кожен із них з певною метою. В результаті піролізу отримуються готові продукти, які потім переробляються на цілу низку корисних товарів:

  • Технічний вуглець, з якого виробляється вугільний брикет, а також високоякісний абсорбент.
  • Термолізний газ, що є аналогом природного газу.
  • Сталевий дріт (металокорд), що застосовується при виготовленні шин, перетворюють на пресований метал для металургійної промисловості або ж в'язальний дріт, що використовують на будівництві.
  • Синтетична нафта , яка за своїми якостями не поступається природній нафті і може повністю її замінити.

Утилізація нафтошламів та нафтовмісних відходів[ред. | ред. код]

Нафтопродукти та нафтовмісні відходи є одним з основних забруднювачів навколишнього середовища. Вони утворюються при транспортуванні сирої нафти і продуктів її переробки, видобутку нафти, аваріях транспорту, очищенні транспортних ємностей і в інших випадках.

Для запобігання забрудненню навколишнього середовища компанія пропонує послуги з переробки та утилізації: нафтошламів, що утворюються у процесі господарської діяльності з видобутку, транспортування, зберігання, переробки, використання нафти/ нафтопродуктів; нафтовмісних відходів; відходів, забруднених нафтопродуктами (промаслене ганчір'я, відпрацьовані фільтри, тирса, пісок та ґрунти); відпрацьованих нафтопродуктів, не придатних для використання за призначенням (у тому числі відпрацьовані моторні, індустріальні масла та їх суміші) і т.п.

Утилізація відпрацьованих мастил[ред. | ред. код]

Здійснюється збір відпрацьованих автомобільних мастил, гальмівних, охолоджуючих рідин та емульсій.

Історія компанії[ред. | ред. код]

2013[ред. | ред. код]

Виробництво було побудовано для переробки зношених шин методом низькотемпературного піролізу. Фактично, це термічне розкладання шин під впливом температури на кілька компонентів: синтетичні нафтопродукти, технічний вуглець, металобрухт і газ.

2014[ред. | ред. код]

Низька рентабельність технічного вуглецю на українському ринку підштовхнула до створення на його основі товарів з високою доданою вартістю. Компанія співпрацювала з десятками наукових установ, щоб проаналізувати, що можна зробити на основі сировини, отриманої в процесі виробництва. Найкраще рішення було запропоновано Інститутом сорбції та проблем ендоекології Національної академії наук України — сорбент для ліквідації розливів нафти. Разом з рядом інститутів і наукових радників було розроблено і впроваджено технологію його виробництва.

Компанія приєдналася до ETRA (Європейської асоціації переробників шин)[1].

2015[ред. | ред. код]

Компанія «Mobius» отримала такі дозволи на території України, як технічні умови для виробництва, висновок санітарно-епідеміологічної служби, висновок Інституту токсикології, охорони праці, сертифікати якості «Укрметртестстандарт», висновки Міністерства екології, висновок про безпеку перевезень, різні аналізи і т.д.

Після цього були отримані висновки компетентних експертних організацій країн ЄС — сертифікованого експериментального центру випробувань по ліквідації розливів нафти (CEDRE), і вони включили «Mobius» в єдиний світовий реєстр сертифікованих сорбентів. Також був отриманий висновок польської системи сертифікації, державного Інституту гігієни і токсикології, який підтверджує, що продукт компанії не є небезпечним для людини і навколишнього середовища.

8 червня на території нафтобази компанії БРСМ-Нафта сталося загоряння одного з резервуарів із паливом. Компанія «Mobius» надала 5 тонн адсорбенту для ліквідації екологічних наслідків нафтового забруднення після пожежі. Ініціатива була активно підтримана міністром екології Ігорем Шевченком і першим заступником міністра Світланою Коломієць[2].

2016[ред. | ред. код]

В 2016 році відбулось відкриття торгового дому в Лондоні, який став центром продажів за кордон.

За допомогою міжнародних партнерів компанія звернулась до світового монополісту в області ліквідації хімічних забруднень на воді і на суші — Lamor Corporation (більше 40% світового ринку). Вони протестували продукти «Mobius», відвідали завод в Україні, в результаті чого підписали дистриб'юторську угоду.

За рекомендації Lamor Corporation були розробленні сорбуючі подушки і бони (рукава, наповнені адсорбентом), і отримані всі супровідні документальні дозволи.

Компанія «Mobius» спільно з компанією Shipned вийшла на ринок Нігерії і підписала Меморандум про взаєморозуміння (далі — MOU) про те, що компанії спільно беруть участь в державному тендері по очищенню дельти річки Нігер за допомогою їхнього сорбенту.

Крім того, була проведена серія тестів, які допомогли з'ясувати, що сорбент також може застосовуватися для більш ніж 100 небезпечних хімічних речовин (кислот, лугів, розчинників, палива, гасу і т.д.). Це було підтверджено лабораторними випробуваннями і аналізом Інституту Хімії поверхні ім. Чуйко, Національної академії наук України.

Ліцензія, видана Міністерством екології, дозволяє на базі заводу на тому ж обладнанні, де переробляється пластик і шини, переробляти всі відходи нафтової промисловості (нафтошлам, забруднений пісок і грунт, всі види палива, у якого закінчився термін придатності), а також сам відпрацьований сорбент.

Були пройдені  дослідно-промислові випробування по застосуванню сорбенту і поверненню пролитих нафтопродуктів на ділянці ПАТ «Укртранснафта» в 2016 році, витягнутих з поверхні сорбенту, що підтверджується відповідними протоколами випробувань.

Компанія позбавила два найбільших національних заводи-виробника шин, «Росава» і «Дніпрошина», від проблем із захороненням браку від виробництва шляхом утилізації на своєму заводі. Також були розкопані і витягнуті з-під землі сотні тонн шин з муніципальних звалищ і приватних сміттєвих полігонів, які довгий час розкладалися і забруднювали грунтові води всієї країни.

2017[ред. | ред. код]

Компанія  створила розгалужену систему пунктів збору відпрацьованих шин в 2017 році в столиці України. Організація планує охопити всі міста-мільйонники, пізніше перейшовши до менших населених пунктів[3].

Підприємство уклало договори про утилізацію з найбільшими виробниками відходів — аеропортами, операторами муніципального транспорту, звалищами, найбільшими СТО, об'єктами транспортної інфраструктури та іншими.

Був виграний тендер на утилізацію всіх нафтошламів національного залізничного оператора-монополіста «Укрзалізниця».

Також, на основі мережі СТО, створено розгалужену систему збору відпрацьованих масел по всій країні для їх подальшої утилізації. Вона вже вийшла за межі столиці і розмістилася по території всієї країни. Її розширення — одна з майбутніх цілей підприємства.

Виробнича потужність підприємства для групи сорбентів становить 500 тонн на місяць[4]. Загальна кількість шин, яку вже вдалося переробити, перевищує 50 000 тонн.

Початковим завданням є ліквідація сміттєзвалищ відпрацьованих шин і створення на їх основі продукту, який здатний ліквідувати розливи небезпечних хімічних речовин.

Компанія має намір створити проект, який забезпечить захист навколишнього середовища на новому рівні. Органцізація використовує технологію Blockchain в проекті.

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]