Користувач:La Rusya/Сім сурм

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Сім ангелів із сімома сурмами та ангел із кадилом із Апокаліпсису Бамберга .

У Книзі Одкровення одна за одною звучать сім сурм, передвіщаючи апокаліптичні події, які побачив Іоан Патмос ( Об'явлення 1: )) у своєму видінні (Об'явлення 1: 1). У сім сурм сурмлять сім ангелів, і події, що йдуть слідом за цим, докладно описані у Об'явленні Глава 8 - 11. Згідно з Об'явленням 8: 1-2, ангели засурмлять у ці сурми після того, як буде зламана сьома печать. Ці печаті скріплюють апокаліптичний документ, що тримає у правій руці Той, Хто сидить на головному престолі. Сурми в койнському діалекті грецькоі мови називаються σάλπιγγος (сальпінгос, сальпінкс); це пряма вузька бронзова трубка з мундштуком з кістки та дзвіночком; вона не схожа на сучасні труби. Фінальні три сурми іноді називають «скорботними сурмами». [1]

Значення[ред. | ред. код]

Задовго до винайдення мідної труби, Бог наказав Мойсею зробити дві срібні сурми (Числа 10: 2), проте традиційним священним рогом стародавніх євреїв був шофар, що виготовлявся з рогу барана. Шофар використовувався з часів Мойсея (Вихід 19:13) [2] для привернення уваги ізраїльтян, для подачі сигналу, або як вступ перед оголошенням та / або попередженням від Бога. У Ісуса було 7 священиків, які носили сім рогів протягом семи днів, і сім разів обходили Єрихон, потім священик сурмив у ріг, люди голосно вигукували, і стіни опускалися (Ісус Навин 6: 4). У листі святого Павла до Фессалонян 4:16 "сурма Божа" віщує про Друге пришестя Христа .

Перша сурма[ред. | ред. код]

Друга сурма: велика палаюча гора поринає у море. Беатус де Факунд, 1047 рік.
Четвертий ангел сурмить у свою сурму, Апокаліпсис 8. Beatus Escorial .

Зі звуком першої сурми, град і вогонь, змішані з кров’ю, виливаються на Землю, спалюючи третину дерев на планеті та всю зелену траву.

Друга сурма[ред. | ред. код]

Зі звуком другої сурми, ніби "величезна гора, охоплена вогнем", падає в море, перетворюючи третину океану на кров. Невдовзі третина всього живого в морі помре і третина всіх кораблів буде знищена. Дехто припускає, що "велика гора" - це астероїд, що впаде із неба.

Третя сурма[ред. | ред. код]

Зі звуком третьої сурми, велика зірка під назвою Полин впаде на Землю, отруюючи третину прісної води планети у річках та джерелах. Багато людей помре від вживання тої гіркої води.

Четверта сурма[ред. | ред. код]

Зі звуком четвертої сурми, третина світла, що йде від Сонця, Місяця та зірок, потьмяніє від “ударів” небесних тіл. Ця катастрофа спричинить повну темряву на третину дня і третину ночі. Це заключна сурма, яка звучатиме перед трьома лихами, також відомими як п’ята, шоста та сьома сурми.

П’ята сурма[ред. | ред. код]

П'ята сурма - це "перше з трьох лих". Перед тим, як прозвучить ця сурма, з’явиться ангел (у деяких версіях перекладу - орел) і попередить: «Горе, горе, горе тим, хто живе на землі, бо три сурми напоготові і засурмлять незабаром три Ангели!"

П’ята сурма передвіщає падіння з неба персоніфікованої зірки. Цій зірці був даний ключ від бездодні.. Коли відкрилась безодня, з неї піднявся дим, який затьмарив повітря і сонячне світло. Потім з-під диму з'явилась сарана. Сарана - це бойові коні з хвостами, подібними до скорпіонячих, що мають людські обличчя з левовими зубами. Їхнє волосся довге, і вони мають крила, подібні до сарани. Вони увінчані золотими коронами і захищені залізними панцирами. Їхній король Абаддон наказує мучити тих, хто не має на лобі Божої печаті, жалячи їх хвостами, схожими на скорпіонячі. Також їм відомо, що не повинні вони нікого вбивати протягом п’яти місяців мук. У Біблії згадується, що сарана - це, насправді, грішні ангели, що набули страхітливих форм.

Погляди претеристів[ред. | ред. код]

Роберт Вітхем, католицький біблієзнавець, опублікував Анотації до Нового Завіту у двох томах у 1733 р. Коментуючи Главу 9, він пропонує два претеристичні варіанти тлумачення сарани з хвостом скорпіона. [3]

  1. Сарана, можливо, представляє вторгнення готів та "тих варварських народів", які перешкоджали Римській імперії за часів Деція.. [4]
  2. Сарана, можливо, представляє єврейських єретиків, які заперечували Христа. Скоріш за все, це - Феодот, Праксей, Ноєт, Павло Самосатський, Сабелій та Арій.

Шоста сурма[ред. | ред. код]

Сьома сурма, Апокаліпсис Бамберга, близько 1010 року.

Після п’ятої сурми звучить шоста. Вона сповіщає про "друге лихо", коли будуть звільнені чотири ангели, прикуті біля "великої річки Євфрат ". Вони командують військом з двохсот мільйонів вершників, чиї коні вивергають з пащ смертоносний вогонь, дим та сірку. Вершники мають вогняно-червоні, гіацинтові та жовто-сірчані панцирі. Голови коней схожі на левові, а хвости їхні схожі на змій з головами. Чумою, що вилітає з пащ коней, буде вбито третину всього людства.

Сьома сурма[ред. | ред. код]

Звук сьомої сурми сповіщає про "третє лихо". Це заключна сурма і останнє лихо. Гучні голоси з Неба проголосять: "Царство світу стало царством Господа нашого та його Месії, і Він буде царювати на віки вічні". З фінальною сурмою відбудеться "воскресіння й вознесіння". Усі ті, кого Бог вважає гідними, будуть впущені до його царства, а ті, які будуть визнані недостойними, будуть піддані Сімом чашам, або "сімом гнівам Божим." [5]

Тлумачення[ред. | ред. код]

У християнській есхатології перші шість сурм служать закликом пробудитися грішникам на Землі та закликають до покаяння. Кожен наступний звук сурми приносить із собою ще більш згубне лихо, ніж попереднє. Сурма служить сигналом для людей бути уважнними і повідомляє, що ось-ось відбудеться якесь оголошення або попередження. Сьома сурма не приносить із собою лиха. Вона воздає славу Богові та оголошує Його царство. [6]

Претеристи у своєму тлумаченні проводять аналогію між звуками сурм та воєнними горнами проти відступника Ізраїлю того часу, і пов'язують їх з подіями у єврейських війнах. Наприклад, друга сурма - це Римська імперія в образі гори, яка була символічною для великих народів у Старому Завіті, і її руйнування наповнить Галілею та Галілейське море кров'ю та трупами.

Щодо другої сурми, християнські апологети - футурологи припускають, що "велика гора, що горить вогнем" і занурюється у море, у Об'явленні 8: 8 є наслідком можливого зіткення Землі з космічним навколоземним об'єктом. [7] [8]

Християни-послідовники доктрини Воскресення після скорботи, стверджують, що сьома сурма є останньою, згаданою в І Коринтян 15:52, і що існує сильна аналогія між подіями, згаданими в Ісаї 27:13, Матвія 24: 29-31, і I Фессалонян 4:16. Ця аналогія використовується для підтвердження вчення про вознесіння, що відбудеться після скорботи. Тому прихильники цієї доктрини вбачають ознаки збудження, що відбувається під час сьомої сурми. Сьома сурма свідчить, що "часу вже немає, і таємниця Божа закінчена" (Об. 10: 6,7). З Сьомою сурмою Ісус прийде правити і царювати навіки. [9] Він прийняв Свою велику Силу і царюватиме [10]. Він нагородить праведних і судитиме безбожних. [11] Як Ісус, так і Павло стверджують, що коли Ісус прийде, то настане час відплати, і Він винагородить усіх згідно з ділами їхніми (Об. 22): 12,2 Тим 4: 1.

Деякі науковці описують частину фіналу другої симфонії Густава Малера як сім сурм, яку насправді виконують чотири труби, бас-барабан, цимбали та трикутник, що знаходяться поза сценою. [12]

Див. також[ред. | ред. код]

Список літератури[ред. | ред. код]

  1. Barnes, A., Barnes' Notes on Revelation 9, accessed 29 October 2018
  2. The Jewish Study Bible, Jewish Publication Society, 2004
  3. Kenneth G. C. Newport . Apocalypse and millennium: studies in biblical eisegesis, (, ), 2000, p. 85
  4. Witham. Annotations, vol. II, p. 463
  5. Шаблон:Bibleref2
  6. Koester Craig R (2001). Revelation and the End of All Things. Wm. B. Eerdmans Publishing.
  7. LaHaye, T. (1999). Revelation Unveiled (p. 167). Grand Rapids, MI: Zonervan. (pbk.)
  8. Chapman, G. W. (1996, August). Comets and Asteroids and Future Cosmological Catastrophes. Compiled from Apocalypse When by Dr. Frank Close.
  9. Revelation 11:15
  10. Revelation 11:17
  11. Revelation 11:18
  12. Floros, C. (1993). Gustav Mahler. The Symphonies (p. 69). Amadeus Press.

[[Категорія:Християнські терміни]] [[Категорія:Біблійні вислови]]